Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

špekáček na pivu
Zdroj: Toprecepty, mika59

Špekáčky na pivě patří už dnes mezi oblíbenou klasiku. Proč si ji nepřipravit právě v remosce. Rychlé a jednoduché jídlo oceníte, když nebudete chtít ztrácet čas postáváním u hrnce.


Špekáčky na pivě v remosce

Remoska je výborný pomocník při vaření. Můžete v něm, vařit, péct, zapékat. Šikovný přístroj má někdo doma, oceníte ho na chatě, kde je o prostor na vaření a nádobí nouze. Špekáčky si nejspíš vozíte na chalupu, abyste si tam udělali ohýnek. Pro změnu zase můžete sáhnout po remosce a udělat si voňavé buřty na pivu. Při vaření v remosce vše vaříte v jednom „hrnci“. V remosce trvá tento pokrm trochu přes dvě hodiny, v hrnci nebo troubě bude hotový za kratší dobu, ale spotřebuje více energie. Toto jídlo se báječně hodí pro posezení s přáteli, ať už při pivu nebo bez něj. Pokrm ocení nejen muži.

Špekáčky na pivu jsou lepší tím, čím jsou starší. Ideálně tedy připravte větší množství, skladujte v lednici a postupně odebírejte. Uvidíte, jak se s každým dnem budou chutě měnit.

Špekáčky místo jakéhokoliv buřtu

A proč zvolit špekáčky? Samozřejmě můžete zvolit jakýkoliv buřt, ale při volbě špekáčku byste měli dostat kvalitnější výrobek. Na tyto produkty jsou totiž normy, které říkají, že celkový podíl masa musí být minimálně 40 % a obsah tuku maximálně 45 %. „Zaručená tradiční specialita“ jsou tradiční špekáčky vyrobené za určitých technologických podmínek a mají přísnější požadavky na složení. Vyplatí se číst etikety, pokud chcete skutečně kvalitní špekáček, abyste zjistili skutečné ingredience a jestli třeba obsahuje škrob, případně éčka schválená pro tento produkt (látky na podporu chuti a vůně, proti bakteriím, proti šednutí).

Nezbytné ingredience pro špekáčky na pivě

Většinou stačí jen pár ingrediencí, které máte doma: špekáčky, černé pivo, protlak, cibule, česnek, pepř, olej, nové koření, bobkový list, sůl, cukr. Toto jsou základní suroviny, které mohou mít řadu obměn. Někdo raději vymění černé pivo za světlé. S cukrem a tmavým pivem bude jídlo sladší. Takže záleží na vašich chuťových preferencích. Milovníkům pikantních jídel nesmí v hrnci chybět chilli nebo feferonka. Někdo přidává třeba beraní rohy. Místo oleje můžete sáhnout pro chuť po sádle. 

Remoska

Možná se vám válí na půdě, ve sklepě nebo ji využíváte při vaření na chalupě. Remoska, tedy malá elektrická trouba značky REMOS, je legendou mezi originálními československými vynálezy. Funguje na…

Příprava špekáčků na pivu

Příprava špekáčků na pivu je velmi snadná, i když vaření chvíli trvá. Většinou ale není potřeba, abyste jídlo hlídali. Jak postupovat? Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Česneky rozmáčkněte ploškou nože, aby se hezky rozvoněly. Do remosky nalijte olej, přidejte nakrájenou cibuli a česnek, protlak, sůl, cukr, chilli, nové koření, bobkový list a pepř. Špekáčky vložte do hrnce. Když je rozkrojíte podélně na půlku, bude příprava rychlejší a chutě se lépe prolnou. Bude efektní, když na horní části se slupkou vytvoříte nožem mřížku tak, jako je to na úvodním obrázku. Nakonec vše zalijte pivem. Zpočátku nelijte všechno pivo. Nalijte jen to nejnutnější a nechte na podlévání. Remosku zavřete, vložte přívodní kabel a zapněte do elektřiny.

Nechte dusit zhruba deset minut, pak remosku otevřete, vše promíchejte. Směs by měla být prohřátá a promícháním se krásně rozvoní a propojí. V případě potřeby podlijte. Znovu přikryjte a nechte dusit dál. Zhruba po hodině a půl jídlo zkontrolujte, promíchněte, případně dochuťte. Špekáčky budou zcela hotové a omáčka zredukovaná zhruba po dvou hodinách.

Špekáčky na pivě se dají připravit i v pomalém hrnci.

Dokonalé špekáčky na pivě z trouby.

Zdroje informací:
https://eagri.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den limonády

Den limonády

Limonádu v dnešní době seženeme snadno téměř v každé hospůdce. Je to totiž oblíbené sladké letní osvěžení s bublinkami. Věděli jste však, že limonáda… Číst více