Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Také vás někdy obtěžuje křik a pobíhání dětí v restauraci? Ve známém pražském bistru tomu učinili konec. Vydali prohlášení se sedmi pravidly, která by měli dodržovat rodiče, navštěvující tento podnik se svými ratolestmi. Na Facebooku za to sklidili tisíce lajků a pochvalných komentářů, ale také kritiku.


Tady se po stole skákat nebude!

Jsou místa, která jsou pro děti uzpůsobená - to my nejsme. Jsou místa, kde se musíte s dětmi uzpůsobit vy - to my jsme. Přesně těmito větami doprovází příspěvek o pravidlech na své sociální síti pražské bistro Marthy's Kitchen. Jeho zástupci publikovali dne 23. 3. 2023 soubor sedmi pravidel o tom, jak se mají nebo nemají děti v tomto podniku chovat. 

Stručně a jasně: žádné vřískání, pobíhání, vrážení do obsluhy, to vám tady neprojde., Obecně jsme u nás baby-unfriendly, píší na své sociální stránce a dodávají, že k respektujícím rodičům jsou též respektující. 

V pravidlech samotných pak najdete například to, že rodiče nemají své děti nechávat pobíhat po podniku, nemají je přebalovat na stole ani na látkových sedačkách a celkově mají dbát na to, aby se dítko chovalo způsobně. Dříve by se zjednodušeně dalo říci: aby bylo „vychované“. Celé znění pravidel si můžete přečíst zde: 

Oslovili jsme samotný podnik a máme vyjádření přímo pro naše čtenáře

Rádi bychom zmínili, že si zakládáme na tom, že nejsme od našeho začátku proti žádné skupině lidí a už vůbec ne proti rodičům a dětem, ale naopak u nás jsou vítáni všichni. Vymezili jsme se jen proti určitému bezohlednému typu chování,“ uvedla pro Toprecepty.cz Kristina, spolumajitelka Marthy's Kitchen a dodala, že reakcí mají více pozitivních než negativních, což je ostatně znát i na počtu lajků: ani jeden „naštvaný“, ale 1700 souhlasných, byť nesouhlasné komentáře se taky našly. 

Váš příspěvek se nám zdá poněkud “agresivní” návod co dělat a co ne. Stále máme mozek a respekt vůči personálu a hostům a proto víme, co je vhodné a co ne a možná by prostě jen stačilo, kdybyste si na dveře dali značku přeškrtlého mimina a vnímavý pozorovatel pochopí,“ reagovala třeba jedna uživatelka. 

Daleko více bylo pod postem ale komentářů souhlasných: 

Skvěle napsáno... i proto k vám tak rádi chodíme.“

Mate můj respekt a uznáni! Tleskám!

Podobný názor má i servírka a maminka v jednom, Veronika z Prahy. Ta pro Toprecepty řekla: „Je fakt, že když mám taky v restauraci děti a neumí se chovat, tak mě to rozčiluje, viz to pobíhání na place, což je opravdu nebezpečné.“ Posléze dodala, že podle ní mohla ale restaurace zvolit vlídnější formu sdělení.

Aby se předešlo zbytečným slovním šarvátkám, správce facebookové stránky nakonec pod příspěvkem vypnul komentáře. Ty ale stejně ˇve zprávách chodily a chodí dál, jak se nám svěřila Kristina, spolumajitelka Marthy's Kitchen: „Hodně lidí nám píše do zpráv podporující a hezké zprávy.

Jak to vidí odborník na etiketu? 

Oslovili jsme také Ladislava Špačka, odborníka na společenskou etiketu. Co si o tom myslí? „Proč by musely být všechny kavárny baby friendly? To není povinné, je to bonus navíc. Nemůže si majitel soukromého podniku sám rozhodnout, jakou klientelu bude preferovat? Ohledy na ostatní hosty jsou pochopitelné. Volba je jako u každé komodity na trhu: Maminky s dětmi ať si vybírají baby friendly podniky, já půjdu do kavárny, kde bude klid," řekl pro Toprecepty.cz. 

Pokud jste zdaleka a zajímá vás, jak to v tomto konkrétním bistru vypadá, na to se můžete podívat v naší galerii:

Fotogalerie - Pražské bistro Marthy's Kitchen zvedlo ze židle některé matky: Nejsme místo pro nevychované spratky, vzkázali jim

Ukázat 8 fotografií

Edit: Doplnili jsme vyjádření odborníka i námi oslovené maminky a servírky Veroniky. 
 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

VerProch

1. 4. 2023 16:22

Zajímavé je, kolik tahle kauza vzbuzuje emocí. Doteď jsem si při téměř každodenních obědech v Praze neuvědomila, jak moc by mě měly děti rušit... Děti v okolí si více uvědomuji, když sama nejsem v pohodě. Ale platí to stejně tak i pro kuřáky, hlučné a opilé cizince atd. Ať se restaurace prezentuje, jak chce, podle toho si přitáhne klientelu,kterou si přeje.

JanaCherairia

28. 3. 2023 14:13

Veess: Já bych vás poslala do restaurace makat a nahnala bych vám tam pár rozverných dětiček v doprovodu maminek, které to nebudou řešit a nedej bože, pokud by vám takové dítko vletělo pod nohy a vy jste měla s platem, či jídlem nehodu a nedej bože, kdyby jste to vyklopila na to dítě, to by jste zažila matku dítka tak akční, že by se i Chuck Noris styděl. Navíc si asi zcela neuvědomujete k čemu slouží restaurace. Je to místo, kam jde člověk za jídlem, které třeba doma nedělá, nebo dělá, ale prostě si chce odpočinout, nechce vařit a nechce mýt nádobí a chce se nechat obsloužit milou obsluhou a být v příjemném prostřední. Rozhodně nechce žádný host poslouchat břečící, křičící či jinak nevhodně projevující se dítě. Když bych po něčem takovém toužila, tak si zabalím jídlo a pudu si ho vychutnat na dětské hřiště, nebo do dětské herničky, protože přesně tam mají rodiče trávit čas s dětmi a pokud nějaká maminka z jakéhokoliv důvodu navštíví restauraci i s dítkem, tak by mu měla vysvětlit jak se má chovat. Pokud jde o malé dítě , které tohle nechápe a stane se, že spustí, tak buď má odejít a nerušit další hosty, nebo má dítě usměrnit a minimálně by se měla omluvit.

Mizera Mizera

28. 3. 2023 12:51

Ano , hajzlíci rozmazleni , ale můžou za to jejich rodiče a až vyrostou , tak následuje kudla do zad ...:-//

Brkeska@seznam.cz

28. 3. 2023 12:40

Skvělé...konečně někomu veřejné vadí ,,nevychovane,, děti. Zavedla bych to všude...a to mám 3 děti...ale já je napomenula, když se začali chovat,, debilní,,...dnešním pipinam to nevadí, jelikož jsou sami debilní...

Sandra74656

27. 3. 2023 18:39

Já s tím souhlasím, není nic horšího než nevychovaná matka a její nevychovaný rozeřvaný nezvládnutelný harant. A kdo je proti tomu, je nejspíš majitelkou (to je napsané schválně) takto nevychovaného haranta :-) Osobně se chci v restauraci, kavárně, kdekoliv jinde v klidu najíst, napít, zrelaxovat a když tam pobíhají nevychovaní řvoucí haranti a matky se ještě cítí dotčené, že s tím mám problém a personál nezakročí, tak tam prostě už nejdu. Takže doufám, že tohoto příkladu budou následovat i další podniky, nejlépe všechny.

Marihaj

27. 3. 2023 18:36

Skvělý počin...třeba to je začátek nového trendu zvládnuté výchovy...

Styliane

27. 3. 2023 16:13

Veess: Předpokládám, že budete asi cílová skupina, na kterou ta pravidla míří, jinak by z Vás ty emoce tak netryskaly :D Takže moje otázka je asi ztráta času, ale přesto mi to nedá: které z těch pravidel Vám připadá v nepořádku? Protože mě jako člověku, který si chodí někam posedět rád a relativně často, přijdou všechny v souladu se zdravým rozumem a dobrým vychováním, které velí projevovat nějakou základní ohleduplnost k okolí.

LizardWizard

27. 3. 2023 15:31

A můžu se zeptat, proč vás rozčiluje, že se majitelé podniku rozhodli, koho chtějí do svého vlastního podniku pustit a koho tam pustit nechtějí? Je přece na nich, komu chtějí zprostředkovat nabízené služby, co vás na tom tak popouzí?
Pokud se vás zákaz přímo týká, tedy jste rodičem nevychovaného dítěte, tak s ním běžte jinam a neskuhrejte, nikoho to nedojímá.

Veess

27. 3. 2023 15:16

Tak pochopitelně kritika na jejich sockách nezazní. Na Fcb mají omezený komentáře, ukážou se jen ty óchací aka vy jste to tu konečně osvobodili. Nevim, kde jste byli na souhlasných lajcích, stačí si je rozkliknout. Jen se ze záhadného důvodu neobjevují veřejně. ... Aspoň tím byste se mohli obtěžovat, když už o tom hodláte psát tak, aby bylo jasno, na čí straně stojíte. Na insta by je rozmetali, tam komenty srabácky zakázali předem. Hnůj. Dno. Tečka.

Přidat komentář

Přečtěte si