Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rulandské šedé láká svojí plností a vůní

Pozdní sběr Rulandského šedého 2015, zařazený do nové Kolekce Osm Století Vína z Kobylí, působí harmonicky plným dojmem a typicky odrůdovou dochutí. Kolekce připomíná staletou historii, která se mohla psát díky poctivé práci vinohradníků a jedinečným klimatickým a půdním podmínkám panujícím v Kobylí a jeho okolí. Zdejší vinice patří do Velkopavlovické vinařské podoblasti, současně se řadí do Mikroregionu Modré Hory.

Rulandské šedé, pozdní sběr 2015 pochází z tradiční viniční trati Holý kopec.  Barva vína je zlatá s bronzovými odlesky. Elegantní vůně přináší tóny opražených toustů a neodolatelná chuť vína připomíná kompotované hrušky. Víno se doporučuje k sýrům, zejména středně dlouho zrajícím a domácí paštikám.

Podle odborníků odrůda Rulandské šedé pochází z Burgundska. Celá rodina Rulandských odrůd vznikla z odrůdy Burgundské modré (Pinot noir), od druhé poloviny 19. století se podle místa původu začal používat název Burgundské šedé, který se vžil také v českých zemích. To byl však právně chráněný francouzský oblastní název a na základě rozhodnutí soudu v Haagu se od roku 1993 musela vína přejmenovat. Protože tehdejší vinařská veřejnost nesouhlasila s mezinárodním označením Pinot , vznikl název zcela nový, který známe dnes v prostoru našeho území. Víno bylo pojmenováno podle německého obchodníka s vínem Rulanda.

Přední český šéfkuchař Jaroslav Sapík doporučuje k Rulandskému šedému, pozdní sběr 2015 Šneky po burgundsku

Šneci po burgundsku 

Suroviny:

  • 200g šnečích tělíček
  • 0,75 l zeleninového vývaru
  • 1 kg soli pro finální úpravu
  • 100 g másla
  • 2 stroužky česneku

Postup: tělíčka uvaříme v zeleninovém vývaru doměkka. Z másla, soli, utřeného česneku si připravíme česnekové máslo.

Nádivka

Suroviny:

  • 10 plátků toustového chleba
  • sekané zelené petrželky
  • sůl
  • 1 dl smetany
  • 2 vejce (žloutky)
  • muškátový oříšek
  • bílý pepř, mletý

Postup:

Toustový chléb nakrájený na malé kostičky smícháme se sekanou petrželkou, žloutkem, solí, bílým pepřem, přidáme lehce strouhaného muškátového oříšku a ušlehaný sníh.

Finální postup:

Do ulit vtlačíme česnekové máslo ve velikosti lískového ořechu, potom dáme šnečí tělíčko a nakonec nádivku. Na pekáč vsypeme 1 kg soli, do které vtlačíme naplněné ulity (sůl nám poslouží k tomu, že se ulity nehýbou a nevyteče nám rozpouštějící máslo. Zapékáme asi 15 minut, až se nám nádivka krásně propeče a nafoukne. Podáváme s opečenou vekou.