Holka u plotny radí: Vrstvený letní salát je ideální oběd do práce i na výlet. S tuňákem a vajíčky chutná skvěle
23. 7. 2024 Vaření
Nechce se vám stát v horku dlouhé hodiny u plotny? Nemusíte! Tenhle salát připravíte v cukuletu a pochutná si na něm celá rodina. Vrstvený salát je ideální do práce, na výlet i na piknik. Navíc má spoustu možností, jak se dá obměňovat.
Do sklenice!
V úporných vedrech obvykle nemáme chuť vyvařovat těžká a pracná jídla. Salát, doplněný o sacharidy v podobě těstovin, a bílkoviny v podobě vajíček a tuňáka, se tak může stát plnohodnotným jídlem, které zasytí, ale neuspí vás na půl dne.
Vrstvený salát je pak fajn v tom, že si do něj naskládáte, co chcete, a pak ho jen vyklopíte do mísy a je hotovo. Já si salát obvykle připravuji večer předem, dám ho do lednice a druhý den beru tam, kam zrovna potřebuju - do práce nebo na výlet k vodě.
Jak už jsem psala v úvodu, možností, jak salát namíchat, je víc. Tento recept tedy berte hlavně jako inspiraci a přizpůsobte si jej svým chutím. Nám chutná přesně tak, jak je, ale klidně experimentujte.
Mohlo by vás zajímat
Rychlý vrstvený salát
Budete na něj potřebovat: uvařené a vychladlé těstoviny (můžete využít třeba takové, co vám zbyly z jiného vaření) - asi 250 g, 1 tuňáka v konzervě, 2 vařená vajíčka, půlku salátové okurky a několik cherry rajčátek, bylinky dle své chuti. Na zálivku: olivový olej, citronovou šťávu a sůl.
Postup:
- Uvařené těstoviny pokapejte olivovým olejem a řádně promíchejte. Těstoviny se neslepí a v salátu se pak hezky promíchají.
- Připravte si zálivku: smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a sůl. Nic víc. Opravdu tohle stačí. Já používám vločkovou Maldonskou sůl a vždy čerstvou citronovou šťávu. Poměry neuvádím, přizpůsobte si množství dle chuti. Zálivku můžete i lehce dochutit půl lžičkou cukru, ale není to nutné.
- Okurku a rajčata očistěte a nakrájejte na malé kousky. Rajčata dejte do sítka nad mísu vykapat, jinak by do salátu pustila moc šťávy.
- Natvrdo vařená vajíčka (já vařím do poloměkka, asi 7 minut) oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Začněte vrstvit. Na dno velké sklenice dejte nejdříve zálivku, pak těstoviny, poté vrstvu rajčat, vrstvu okurek, přidejte tuňáka z konzervy a nakonec přidejte vajíčka. Na závěr posypte salát čerstvými bylinkami, případně i semínky. Uchovejte v chladu, dokud jej nebudete potřebovat. Poté vyklopte, promíchejte a vychutnávejte, nejlépe s kvalitním pečivem.
Moje tipy:
- Do zálivky někdy přidám olivový olej s levandulí, hezky ji provoní, případně použiju hrubozrnnou sůl s levandulí.
- Takto navrstvený salát vydrží v chladu klidně 24 hodin. Do práce nebo na výlet je tedy ideální. Jen zálivka musí být vždy dole a na ní těstoviny a až pak cokoliv dalšího.
- Základní kombinace - těstoviny, tuňák, rajčata, okurka a vajíčka - se nám nejvíc osvědčila a řekla bych, že chutná "univerzálně dobře", tedy skoro všem. Ale samozřejmě, máte-li v oblibě jinou zeleninu, využijte ji.
- Tuňáka i olivový olej kupuju vždycky v akci a ve větším množství. Obojí dlouho vydrží a je využitelné do mnoha jídel. Třeba obyčejné vařené těstoviny, smíchané s tuňákem z konzervy a nakrájenými sušenými rajčaty (nebo na cibulce podušenými čerstvými) jsou skvělou a rychlou večeří.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Jaké známe druhy octa a na co vše je můžeme využít? Velký přehled vám poradí
Ocet je nedílnou součástí zásob z naší kuchyně. Vzniká přírodním kvašením alkoholu, a proto se pro jeho základ může použít nejen líh, ale i třeba… Číst více
16 rychlých fastfoodových pokrmů, které si můžeme připravit jednoduše a zdravě i doma
Fastfood je součástí moderní doby. Jeho úkolem je rychle a jednoduše připravit jídlo, které návštěvníka zasytí bez objednávek a dlouhého čekání.… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více