Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Unsplash

Správná horká čokoláda má být hustá, tmavá a hedvábně lesklá. Tuto voňavou tekutinu podáváme s kopečkem šlehačky na povrchu.

Čokoláda je vlastně zdravá potravina, obsahuje množství antioxidantů, má protistresové účinky a vyvolává pocit pohody. Je lékem na špatnou náladu, smutek a splín.

Jak správně uvařit dobrou čokoládu

Stačí postupovat podle jednoduchého návodu.

  • Potřebujeme kvalitní suroviny: dobré mléko (můžeme jej vylepšit smetanou), škrob bramborový či kukuřičný (nebo pudinkový prášek) a čokoládu s alespoň 60 % kakaa. Čokoláda může být i bílá.
  • Na 3–4 porce potřebujeme: 500 ml mléka, vrchovatou lžičku škrobové moučky a 200–250 g čokolády.
  • Postup je jednoduchý. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo (pokud s tím máme dobré zkušenosti) v mikrovlnné troubě. Pozor na její připálení.
  • V mléce rozmícháme škrob nebo pudink, vlijeme čokoládu a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Povaříme 1 minutu. Podáváme horké v tlustostěnných sklenicích nebo šálcích, s kopečkem šlehačky a sušenkami nebo cukrářskými piškoty.
  • Tip: Místo škrobu v mléce rozmixujeme banán/y - čokoládu zahustí, pak již nemusíme vařit, jen přidáme rozpuštěnou čokoládu a ohřejeme.

Čím čokoládu ochutíme

Horká čokoláda je lahůdkou sama o sobě, ale můžeme ji vylepšit vanilkou, skořicí, kardamomem, pro dospělé chilli nebo kapkou tvrdého alkoholu. Skvěle v čokoládě chutná mandlovice, griotka, ořechovka nebo koňak. 

Máte rádi čokoládu? Zkuste také čokoládové muffiny, uděláte radost nejen dětem.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky