Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

chleba ze starého chleba

Nejlepší chleba je prý z pekárny Merku v Písku - mrkněte http://www.novinky.cz/kariera/202331-kde-pracuji-n...

Václave, máš pravdu, i já pamatuju, když moje prababička a pak babička pekly chleba.To byla dobrota. A ta vůně! A nepekl se jen jeden bochník, ale opravdu na celý týden. A ten chleba vydržel a byl dobrý.S těmi potravinami je to fakt bída.:-//:no: Dříve jsme si opékali na zahradě buřtíky, dneska u nás nedostanete takový, který by se nerozpadl. Tak grilujeme masíčko.:-p

Hezká slova, Václave :-K, předtím to vyznělo malilinko jinak...

ELIZO , OTAVANKO, SPAGETKO, ale i vy ostatní. Musím vysvětlit můj příspěvek a uvést na správnou stranu. SOUHLASÍM s vámi, že je to šlendrián a okrádání,. Pamatuji chléb chutný, voňavý a jedlý. Vždyť i u nás doma se pekl chléb na celý týden i déle a byl vynikající. Chtěl jsem jen říci, že se dá jíst téměř vše(v Leningradě v době obléhání se pekl chléb z rašeliny, otrub a troškou mouky) za určitých okolnostech.Co jsem psal se hodí k jiným podmínkám a situacím. Ale to naše situace není a je mi hanba za naše některé(ne všechny) výrobce, čím krmí své zákazníky. Víte není to pouze chléb, i když je to základ, ale i ostatní některé potraviny.Vždyť každého musí zarazit dlouhá trvanlivost, ČÍM JE TO ?! Všichni víme. Je to mrtvá surovina ! Jogurt, mléko, sýr, salámy atd. A ta chuť. Raději mlčet. Mrzí mne, že jsem byl nepochopen. Jsem na vaší straně a asi jsem se měl vyjádřit jasnějí a ne aby se to dalo posoudit i jako souhlas s tím co se děje.Za to by si někdo zasloužl to co na obrázku, aby mohl o všem přemýšlet. Václav.

Elizo, naprostý souhlas, je to sprosté, jak nás zákazníky podvádějí a šidí. Jsem Václavova vrstevnice, vyrůstala jsem také mnohem a mnohem skromněji než moje děti a vnoučata, ale myslím si, že když požadujeme kvalitní zboží, nesvědčí to o rozmazlenosti.:-)

Václave, nezlob se na mě, ale to je snad trochu něco jiného... Tady jde o přístup k zákazníkům. Vy jste věděli, co jíte a byla to vaše volba. Já starý chleba jíst nechci a natož za takový šlendrián platit...:no:

Dnes jsem starej chlap, ale za mého mládí a trempovádí jsme si byli nuceni poradit v situacích pro civilizovaný svět nezvyklích. Snědlo se kde co, be ošklíbání(o cemž dnešní mladí nemají ani páru). Byla to doba romantiky, ale i řešení svízelných situací s nutností poradit si. Byla to i otázka hrdosti samostatnosti, jako pionýrů poznávající nová území bez maminek a tatínků. Bez aut a motorek. S financema skromnýma. Ale s velkým elánem, láskou k přírodě, čestností a věrností ke svým kamarádům a samozřejme mladistvou žravostí, kdy náš organismus nemněl nikdy dost. Proto trempové snědli kde co a upéci chléb nebyl problém. Vzpomínám na tzy časy s láskou a nostalgií, na časy které se nevrátí. Chléb se pekl ze zbytků starého chleba s přidáním mouky , soli a kmínu pod obráceným kotlíkem, zasypaným žhavými uhlíky, jako v troubě. Chutnal jako "božské manu". Alespoň tenkrát. Již jsem se o receptu zmínil na mých stránkách www. Také se časo pekl takzvaný "HAD". Zkrátka trempové měli jak se říká kachní žaloudek. Ale byla to doba romantoky, trempských písníček a nerozlučného, trvalého přátelství odkojených FOGLAREM a "Rychlími šípy".

Elinka, s časom je to tak, keď si zvykneš, že treba chlebík upiecť, tak to pôjde samo. Prídem z roboty, naložím do pekárne a potom si už robím svoje. Alebo večer, raz-dva nasypem všetko do DP a je to len pár minút. Uvidíš, že akonáhle začneš piecť pravidelne, za krátky čas to nebudeš riešiť. ;-):-D

Terezko, pár chlebíků, rohlíků a houstiček jsem už jsem upekla a podle receptů a rad zde uvedených se docela daří...:-) Horší je to s časem...:-// Zatím mám trochu volníčko, jen čekám na případné názory a poznámky redaktorů, takže v pohodě...;-) Od září se zase zapojím do plného pracovního procesu, tak to bude horší. Díky za podporu...:-K

Eli, :yes: výborné rozhodnutie:yes: Možno sa prvé chlebíky celkom nepodaria, ja som mala aj "uši", ale potom vychytáš muchy a bude to fajn aj tvarovo aj chuťovo. A vieš, čo tam dáš :-D:yes:;-)

Taky jsem nevěřila vlastním očím když jsem to v televizi viděla. :-S Já pekárnu nemám, peču chleba v troubě, ale když pročítám jak ji chválíte tak si ji taky pořídím, už těď peču chleba často tak mi pekárna pomůže a tu hrůzu v obchodě ať si nechají. Prý chleba nedopékají, proto aby ho zákazníci měli měkoučký a pak se divíme proč je nám těžko od žaludku :no::-((

Terezko, dnes padlo moje rozhodnutí - už to kupovat nebudu... Na ten rozhovor z kolegou jsem si vzpomněla proto, že jsem ráno vyndala slunečnicový krájený chléb a vůbec se nedal namazat, jak se to drolilo...:-// Dnes jsem začala a pokud to bude možné, budu péct už jen sama - teda s pekárnou:-).

Eli, preto odkedy mám pekáreň, je to cez 3 roky, pečiem chlieb doma. A ani po týždni nie je plesnivý.

Simi, Maškův chleba je výborný,ale taky málo k sehnání :-D. Jinak já taky navrhovala dávat chleba do ledničky - krájím ho v Albertu, když ho kupuju, ale to neprošlo. Takže radši peču aspoň občas, abych měla záruku kvality ;-), ale je fakt, že času je čím dál míň, proto si myslím, že aspoň to těsto by za mě pečka vymíchala :-8:-D

Eliz,viděla jsem ten pořad taky:-(bohužel je to tak.
Špagi,kupovali jsme u Vás chleba v Maškově pekárně.Naši ho tam kupují pokaždé když jedou do Jizerek.I tentokráte jsme kupovali si i domů v neděli,je moc dobrý,ale na mne bochník velký,tak mám ještě půlku v mrazáku.:-p:-K:-K
Ještě jsem se smála,že mají naši pekárnu a nic neřekli:-DOni se jmenují taky tak.:-D:-K

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Naposledy jste si prohlédli