Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země stačila za pár dílů ukázat, kdo patří mezi favority soutěže. Jednoznačně se to dá říct o jednadvacetiletém Vojtěchovi, který v každém díle předvádí výkony, hodné profesionálního cukráře. V rozhovoru pro Toprecepty.cz se mladý student medicíny svěřil, jakému pečení se raději vyhýbá, jak by se zachoval, kdyby soutěž vyhrál i z jakého důvodu na své výtvory aplikuje zlato.

Detaily jako (ne)výhoda

Soutěž Peče celá země nabídla při svém letošním zahájení divákům dvanáct soutěžících na stejné startovní čáře. U Vojtěcha Vrtišky se ovšem od počátku zdálo, jako by měl před ostatními náskok.

Jeho preciznost a smysl pro detail uchvátily nejen porotce, ale i televizní diváky. Zjišťovali jsme, zda ovšem není v soutěži taková vlastnost spíš na škodu i jak na Vojtěcha působí setkání s Josefem Maršálkem, jeho inspirací. 

Vojtěchu, student lékařské fakulty a tak skvělý pekař, jak to jde dohromady?
Ne vždy úplně ideálně. Většinou se ve dne učím a v noci peču. Samozřejmě se to podepisuje i na mém prospěchu (smích).

Tak třeba nakonec budete lidi léčit moučníky... Prozraďte nám, kdy se ve vás probudila vášeň pro pečení? 
Od malička jsem se rád pohyboval v kuchyni, nicméně vždy šlo spíše o vaření. Až po nástupu na gymnázium se pro mě pečení stalo způsobem seberealizace a relaxu. Péct jsem začal někdy během prváku nebo druháku na gymplu.

Takže zhruba ve stejném věku jako Antonín, který už vypadl. Přátelili jste se?
Kamarádský vztah jsem měl a mám jak s Tondou, tak s ostatními soutěžícími. Jako parta jsme si opravdu sedli a i přes obrovskou pestrost a velké věkové rozpětí jsem si nemohl lepší přátelé přát. Doteď jsem za ně castingu ČT vděčný. 

Na vašich výrobcích je vidět, že máte velký smysl pro detail. To ale může být v soutěži, kdy se hraje o každou minutu, i na škodu, ne? 
Samozřejmě, máte pravdu. V soutěži, pokud jste limitovaní časem a prostorem, vám taková vlastnost úplně na klidu nepřidá. Na druhou stranu myslím, že právě hra s detaily a promyšlenost je prvek, který dělá mé výrobky zajímavé pro veřejnost.

Zlato nesmí chybět 

Nemůžu se nezeptat, proč hraje při vašem pečení tak důležitou roli zlato?
Rád pracuji s metalickými barvami i drahými kovy. Beru je jako takový „final touch“ poslední dotek a úpravu výrobku, než jsem s ním úplně spokojený. Ale myslím, že je pro mě při pečení spousta surovin daleko zajímavějších a důležitějších než mnohokrát skloňovaný plátek zlata.

Možná vaši vášeň pro zlato tak trochu zkresluje kamera nebo střih. Vždyť se zlatem pracuje střídmě i Josef Maršálek. Jste nervózní, když vás hodnotí takový mistr?
Pan Josef Maršálek je v Čechách unikátní svým rukopisem. Přijde mi, že díky obrovskému množství inspirace na sociálních sítích se velká část cukrářů určitým způsobem unifikovala, pečou vše, ale nic, v čem by otiskli sebe.

Nervózní jsem samozřejmě při hodnocení od obou porotců. Zvlášť, když vím, že se něco nepovedlo podle mých představ. Ale oceňuji, že oba dva i negativní věci dokážou sdělovat mile a s klidem.

Na potahované dorty mě neužije

V soutěži musíte péct podle jasných zadání. Co ale vy sám pečete nejraději? 
Mně jsou blízké dorty, protože jsem s nimi začínal, a protože se na nich dá dobře kreativně realizovat. Naopak třeba veganská cukrařina je pro mě určitým druhem masochismu a podvědomě se jí vyhýbám.

Je ještě něco, čemu se vyhýbáte? Anebo, existuje recept, na který byste si zatím netroufnul?
Myslím, že recepty jsou od toho, aby se zkoušely. Ale jsou věci, o kterých vím, že je neumím, ani umět nechci. Například klasické potahované dorty. K těm jsem cestu nenašel.

Máte pocit, že už nejsou in, nebo proč? 
Myslím si, že klasický fondánem potahovaný dort je již překonaný. Existuje spousta zajímavějších a chutnějších cest. Řekl bych, že potahovaný dort je dnes už vnímaný právě jako zkratka a zjednodušení.

Pokud byste soutěž Peče celá země vyhrál, změnilo by to váš život, třeba v souvislosti se studiem?
To nevím. Ani si to nedokážu moc představit. Nechme to osudu (úsměv)

Náš tip: Na Vojtovu cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Peče celá země - Vojtěch

Ukázat 10 fotografií

Náš tip: Také byste si chtěli doma připravit dort? Zkuste podle našeho videoreceptu vyrobit ten čokoládový:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více