Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skladujeme cukroví: Linecké do plechové krabice, perníčky do papírové, a aby byly vláčné, přidáme k nim jednu ingredienci
Zdroj: Freepik

Nestačí jen upéct výborné vánoční cukroví, ale také je potřeba ho vhodně uchovávat. Jak ho co nejlépe skladovat, aby vydrželo přes vánoční svátky, a přitom nic neztratilo nic ze své chuti a vláčnosti.

Čím se řídit při skladování cukroví

Vánoce to není jen Štědrý den a vánoční svátky. Přípravy obvykle začínají už několik týdnů předem. Každý druh vánočního cukroví potřebuje různou dobu odležení a vhodného skladování. Pokud se nám tedy nestane, že z krabice najednou nezačne cukroví záhadně mizet. V každém případě je třeba zvážit, jaké máme možnosti skladování a co vše bude potřeba uložit tak, aby cukroví bylo ve sváteční dny výborné a krásně měkké. Některé druhy potřebují delší uložení za vhodných podmínek, jiné je nejlepší co nejdříve sníst.

Pro všechny ale platí základní pravidlo: uskladnění v suchu a chladu. Obzvlášť je třeba se dobře postarat o kousky s krémem, které jsou náchylnější na zkažení. Ať už skladujeme kterékoliv cukroví, mělo by být stranou od aromatických potravin, aby nenačichlo. Skladovat ho můžeme v papírové krabici, plechových krabicích, plastových nádobách. Každý druh potřebuje to své. Všechny obaly by měly jít dobře uzavřít. 

Jak má vypadat krabice na uskladnění cukroví

Je třeba vybrat čistou papírovou krabici. Krabici na skladování cukroví je třeba přichystat tak, aby kousky dobře chránila. Dovnitř by měl přijít pečicí papír nebo alobal na zakrytí cukroví ze všech stran, aby se k němu zbytečně nedostala vlhkost. Na pečicí papír ještě můžeme dát ubrousky na oddělení různých druhů. Před pachy dalších potravin ještě lépe chrání alobal.

Nezapomeňte, že do jedné krabice mohou přijít pouze druhy s podobným aromatem

Jak skladovat perníčky a zázvorky

Na skladování perníčků a zázvorek, které mají změknout, se hodí papírové krabice, vyložené papírem nebo alobalem. Aby bylo cukroví vláčné, můžeme k němu dát rozpůlené jablko. Je ho ale třeba kontrolovat a měnit za čerstvé. Ihned měkké perníčky můžeme uchovávat v keramických a plechových nádobách.

Jak skladovat linecké cukroví

Cukroví z lineckého těsta s náplní z marmelády ukládáme do papírové krabice s pečicím papírem nebo alobalem. Linecké bez náplně a vanilkové rohlíčky či pracny a další křehké cukroví dáváme do plechových krabic. 

Jak skladovat cukroví plněné krémy

Cukroví plněné krémy je lepší skladovat v lednici v plastových krabičkách. Můžeme do nich dát i alobal. Další variantou je chladný sklep a balkon, ale je třeba hlídat, aby cukroví nepřemrzlo.

Jak skladovat sušenky

Křupavé cukroví, jako jsou sušenky, má být skladováno tak, aby nenavlhlo a nezměklo. Dejte ho do plechové nebo plastové krabice a skladujte při pokojové teplotě.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak skladovat kokosky, bílkové a nepečené cukroví

Kokosky, pusinky a jiné bílkové cukroví chráníme před vlhkem. Ideální je nechávat kousky v papírovém sáčku nebo v krabici při pokojové teplotě. Nepečené cukroví: včelí úly, kuličky a další druhy skladujeme v plastové nádobě v alobalu. I tentokrát dbáme na dobré uzavření. Když máme přichystány různé nepečené roládky a salámy, nedáváme do krabice, ale stačí pouze zabalit do alobalu a dát do chladna. Všechno nepečené cukroví je obvykle třeba co nejdříve sníst, proto ho připravujeme na poslední chvíli.

Náš tip: Připravte si podle následujícího videoreceptu jednoduché tiramisu kuličky:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více