POZOR - JEDOVATÝ skočec obecný (Ricinus communis)
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ tara23, před 40 minutami
„Jak odstranit starou fotku u receptu?“ Hella, 20. 5. 2024 08:52
„Přání a gratulace“ maris, 17. 5. 2024 06:05
Poslední příspěvky
„Simona Skolakova: mám cukání jí dát do rýžovaru . Děvčata…“ tara23, před 44 minutami
„tara23: četla jsem vody jako na rýží a pak nechat ještě…“ Simona Skolakova, před 52 minutami
„Simona Skolakova: jo to jsem četla taky, ale na sáčku píší…“ tara23, před 1 hodinou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Placičky s kopřivami
Přidáno před 2 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 3 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 6 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 8 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší česneková pomazánka nejen na Silvestra: Čím ji dochutit, aby byla lahodná a pálivá tak akorát? Roli hrají bylinky
Královské chutě: Princezna Diana milovala obyčejné špenátem plněné brambory. Tohle je její oblíbený recept
Milujete kompoty? Připravte si je i bez zavařování a ochuťte je kořením, ořechy nebo vínem!
9. 1. 2012 13:26
Oblíbená nenáročná okrasná rostlina skočec obecný (Ricinus communis) je nejjedovatější běžnou rostlinou vůbec. Je pěstován téměř na celém světě v tropech, subtropech a teplejších částech mírného pásma. Semena této rostliny tvoří především oleje, ale i bílkoviny, mezi nimi i toxin ricin, který patří k nejprudším rostlinným jedům. Je 6000x učinnější než kyanidy. Smrtelná dávka pro dospělého je 15–20 semen, pro dítě 3–5 semen. Smrt nastává do jednoho týdne od požití na těžká poškození jater, ledvin a sleziny. Otrava se projevuje nejprve mírně a symptomy se podobají chřipce. Později se objeví bolesti hlavy, pálení v ústech, zvracení, průjem, střevní kolika a vnitřní krvácení. Ze semen se ale také lisuje kvalitní ricinový olej (vařením oleje ve vodě se zničí jedovaté látky), který se používá v potravinářství, kosmetice a lékařství.