Domácí jablečný ocet
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ MarcelaPa, před 2 hodinami
„Přání a gratulace“ Nadja, 29. 10. 2025 16:36
„Co vaříte dnes k obědu?“ tara23, 28. 10. 2025 12:16
Poslední příspěvky
„Dobrý večer 😊, dnes jsme dojedli kuře a udělala jsem domácí…“ MarcelaPa, před 2 hodinami
„Julia Oskerova: tak mi zítra řekneš, jsem na tenhle film…“ tara23, před 6 hodinami
„tara23: 😃Áno, uhádla si.“ Julia Oskerova, před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
24. 2. 2015 18:56
22. 1. 2012 09:52
Na 1 l ovocné kaše, 1 l pitné vody, 1 dl octa, asi 150 g cukru,
Na výrobu ovocného octa spotřebujeme padaná i natlučená jablka, která dobře omyjeme a vadných částí zbavíme. Můžeme přidat i čisté jádřince a slupky zbylé od přípravy kompotů a pod. Vše nakrájíme na menší kousky a umeleme na masovém strojku. Kaši odměříme, přidáme vodu a cukr. Vše přelijeme do větší nádoby (sklenice) a necháme v teplé místnosti v klidu celý týden. Povrch zakryjeme lehkou tkaninou, aby do nádoby měl přístup vzduch, ale nedostaly se tam mušky.
Po týdnu kaši přecedíme, dáme opět do čisté nádoby a přidáme ocet. Opět povážeme plátýnkem a necháme v teplé místnosti kvasit. Kvašení proběhne za 1 – 3 měsíce, podle teploty v místnosti.
Při kvašení se na povrchu tvoří octová blána, kterou nesmíme odstraňovat. Kdyby se však na povrchu objevil „křís“, musíme povrch tekutiny zakrýt čistým plátýnkem, aby se dále netvořil (ocet by pak měl nepříjemnou nahořklou chuť).
Během kvašení ocet ochutnáváme a jakmile se nám zdá dostatečně kyselý, stočíme jej do čistých lahví pomocí násosky, láhve zazátkujeme. Ukládáme je naležato.
Tento lahodný a na vitamíny a nerostné látky bohatý ocet přidáváme do salátů, ale můžeme jej používat i k dochucování pokrmů nebo k léčebným účelům.
Sešity domácího hospodaření – E.Šafářová, Zima se zeptá z r. 1981
22. 1. 2012 07:46
21. 1. 2012 22:20