Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

toastový sendvič
Zdroj: Toprecepty, mika59

Horké letní dny v nás vyvolávají jiné chutě. Může to začít už snídaní, když si raději dáte něco lehčího. Máme pro vás 5 skvělých letních snídaní, které vám pomohou s krásným rozjezdem dne.

Letní snídaně

Co byste měli v létě změnit, je nejen čas, který přípravě snídaně věnujete, ale i pozornost surovinám, které použijete. Vyzkoušejte rychlé a odlehčené snídaňové tipy. Podle PharmDr. Margit Slimákové, propagátorky zdravé výživy, byste měli snídat, když máte skutečně hlad. Nemusí to být vyloženě brzy ráno, ale třeba o chvíli později. Sáhněte po snídani, která není úplně malá. Měla by vás dostatečně zasytit, ale zároveň byste se neměli přejídat. Pak byste cítili únavu.

Ovesná kaše se semínky a ovocem

Ovesná kaše je skvělým způsobem, jak začít ráno. Aby byla pestřejší, hodí se ji doplnit o semínka a ořechy, nakonec ideálně dozdobit sezónním ovocem. Kromě toho, že se na toto čerstvé ovoce krásně dívá, má i spoustu cenných látek pro váš organismus. Ovesnou kaši si navíc můžete připravit do skleničky už večer předem. Stačí zalít ovesné, nebo i jiné, vločky vodou a nechat nabobtnat do rána v chladu, ideálně v lednici. K snídani pak už jen dozdobíte, jak máte rádi. Třeba semínky, oříšky a ovocem. Taková kaše se nevaří, přesto chutná skvěle. 

Smoothie bowl

Milujete smoothie, tedy rozmixované ovoce nebo zeleninu s dalšími složkami? Tento pokrm úplně nezasytí, představuje spíše svačinku. Když k němu ale přidáte další ingredience, třeba jogurt, budete se cítit mnohem sytější. Připravte si například tento smoothie bowl v čokoládové verzi. Teď je ale ideální využít to, co máte na zahrádce a ke smoothie základu přidat rybíz, maliny, borůvky či ostružiny.

Rybí pomazánka s lučinou

Pokud máte rádi slané snídaně, nemusí to být vždy jen slanina s vajíčky, což je pro léto trochu těžší verze jídla. Osvěžující je například pomazánka s lučinou. Tento tvarohový sýr je lahodnou ingrediencí v řadě receptů. Patří sem i lososová pěna s tvarohem, lučinou a petrželkou. Ráno do sebe dostanete nejen rybu, ale i mléčné výrobky a svěží petrželku.

Trochu sytější bude varianta s makrelou. Můžete použít tvarohový sýr z obchodu, ale připravit si i domácí lučinu, v tomto receptu na makrelovou pomazánku. Makrela je mořská tučná ryba a je zdrojem lehce stravitelných bílkovin, prospěšných tuků, vitamínů a minerálních látek.

Letní sendvič

Sendvič je lehkým jídlem a je velmi důležité, jak ho poskládáte dohromady, protože vás může i dostatečně zasytit. Toastový chléb totiž můžete naplnit svěžím salátem, listy rukoly, listy polníčku zkrátka podle toho, co vám roste na zahrádce. Hodí se doplnit o šunku, opečené vejce, pro křupavost vložte plátky okurky. Pro ještě větší svěžest můžete tence potřít vnitřek toastového chlebu zakysanou smetanou nebo jen tenkou vrstvou másla či olivového oleje. Inspiraci na letní sendvič si můžete vzít z tohoto receptu. 

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Špenát a vaječná míchanice s ovocem

Pro někoho jsou vejce k snídani nezbytností. Pokud máte chuť na míchaná vejce, doplňte je o nasekaný špenát nebo polníček a podávejte s toastem a třeba malinami. Na vaječnou míchanici budete potřebovat 2 rozšlehaná vejce, 1 ½ šálku baby špenátu, plátek celozrnného chleba (můžete ho opéct), ½ hrnku malin, špetku mletého pepře a špetku soli.

V malé nepřilnavé pánvi rozehřejte lžičku oleje na středně vysokou teplotu a za častého míchání smažte vejce spolu s nahrubo nasekaným špenátem 1 až 2 minuty. Vejce mají mírně zatuhnout. Osolte a opepřete. Podávejte s chlebem a malinami. Můžete si udělat i variantu s chlebem pita, do kterého vložíte tuto směs a prosypete malinami. Pozměnit můžete také recept tak, že ke smaženým vajíčkům a špenátu přidáte dvě lžíce rozdrobeného sýru feta a necháte prohřát. Opět dáte spolu s malinami do kapsy.

Zdroje informací:
https://www.margit.cz/
https://www.eatingwell.com/
https://insanelygoodrecipes.com          

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více