kajmak
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ magdalenka, před 15 minutami
„“ Nadja, 7. 5. 2025 10:24
„Přání a gratulace“ mika59, 29. 4. 2025 20:26
Poslední příspěvky
„... a o tom to je...niekedy je človek vymletý a nič ho…“ magdalenka, před 11 minutami
„Hezký den. U nás také houby v akci. Houbová polévka a https…“ janatka, před 14 minutami
„Tak ste ma navnadili s hubami...dnes bude hubová polievka -…“ magdalenka, před 42 minutami
Přečtěte si Zobrazit více
21. 4. 2015 06:53
19. 4. 2015 11:56
http://www.labuznik.cz/recept/kajmak/ - běžně se bez Kajmaku obejdeš, nebo použij náhradu – netučný hrudkový tvaroh.
http://hvar.host.sk/r_kajmak.htm - Chutná podobně jako slovenská brynza, ale je jemnější a méně slaný.
http://www.tradicnirecepty.cz/chutovky/kajmak/ - mladý kajmak (chuťově má blíž k máslu) se používá do pečiva, jako pomazánka, na dochucení pečených mletých mas atd. Zralý kajmak - chuťově má blíž k sýru a podává se v hrudkách jako součást studené předkrmové mísy.
http://www.podravka.cz/articles/srbsko
Hodně úspěchu !!!
19. 4. 2015 04:27
Jak moc je to podobne originalu ovsem netusim
18. 4. 2015 20:54
18. 4. 2015 20:20
Pak se to nějak dělí na “mladý“,ten je hrudkový a starý
18. 4. 2015 20:05
Podla tohto popisu neviem....
Skorup (kajmak) – mléčný produkt trochu podobný sýru, při stáří několika dnů potom spíše máslu. Kravské mléko se pomalu vaří, potom se nechá další dvě hodiny lehce ohřívat na slabém plameni. Po odstranění zdroje tepla se seškrábne svrchní vrstva (mléčný škraloup), která se nechá několik hodin nebo dní zchladit a mírně nakvasit.
Výsledný produkt - kajmak - má hutnou, krémovou konzistenci s vysokým obsahem tuku (asi 60 %) a mírně kyselou chuť. Dělá se tradičně v zemích bývalé Jugoslávie (většinou v domácnostech, ne průmyslově), ale také na Blízkém východě a v mnoha asijských zemích.