Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Provensálské koření: Do směsi stačí jen pět druhů bylinek, důležité je jejich správné usušení a uložení v dobře těsnících nádobách
Zdroj: Pixabay, gate74

Bylinkové směsi si můžeme připravit doma sami. Provensálské bylinky se využívají poměrně často pro svou všestrannost. Hodí se do spousty masových a zeleninových jídel.

Co jsou provensálské byliny

Francie je známá bohatými chutěmi jídel. A to platí i pro provensálskou kuchyni. Právě kořenící směs zvaná provensálské byliny je součástí řady pokrmů tohoto nádherného regionu.

Koření se sice dá koupit namíchané, ale pokud máme bylinkovou zahrádku, snadno si ho můžeme vypěstovat a připravit sami.

Do čeho se hodí provensálské koření

Toto koření se samozřejmě objevuje v pokrmech provensálské kuchyně, ale přidává se i do jiných jídel. Obecně se hodí k masu (i k rybám), třeba k nakládání na grilování, do polévek, k sýrům, do omelet, omáček, dresinků, a také na zeleninu. 

Co patří do provensálského koření

Nejprve je třeba říci, že přesný poměr rostlin ani jejich kombinace není dán, a tak si můžeme provensálské koření připravit podle toho, co nám voní a chutná. Přesto však existuje jakýsi základ.

Do základu patří zhruba pět rostlinek: jde o bazalku, tymián, rozmarýn, oregano a saturejku. Nejvýznamnější by měl být tymián a rozmarýn. Můžeme ale sáhnout i po dalších bylinkách: po estragonu, šalvěji, levanduli (používá se spíše v Americe, než ve Francii), majoránce, hladkolisté petrželi, někdy ve směsi bývá i fenykl. 

Francouzská

Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…

Jak vyrobit provensálské koření

Bylinky sklízejte za tepla a sucha. Doma rostlinky přeberte, znečištěné části vyhoďte. Bylinky nasekejte najemno a sušte je na plechu v tenké vrstvě v troubě s ventilátorem za minimální teploty. Důležitý je proudící vzduch. Bylinky čas od času promíchejte. Rychlé a šetrné sušení je důležité, protože rostliny by mohly plesnivět. Sušit bylinky je možné i v sušičce.

Důkladně vyschlou směs můžete nadrtit v hmoždíři, ale také umlít v mlýnku na koření. Vše nasypte do dobře těsnících nádob a dejte je do sucha a temna. 

Náš tip: Připravte si špagety s kuřecím masem a provensálskými bylinkami podle tohoto videoreceptu:

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více