Léčivé účinky zázvoru
6. 11. 2012 Životní styl
Jelikož je tu chladnější období roku, mnozí z nás už pomýšlejí na posílení imunity, aby i v třeskutých mrazech zůstali fit. Zapomeňte tentokrát na umělé vitamínové doplňky a vyzkoušejte jedinečné léčivé vlastnosti přírodních prostředků. V boji proti nachlazení, nejrůznějším virovým onemocněním i nevolnosti je bezkonkurenční zázvor. Jeho nezaměnitelnou pálivou chuť i vůni si zajisté zamilujete a při správném užívání budete sami překvapeni, že vaše domácí lékárnička tuto zimu zůstane stát ladem.
Jelikož je tu chladnější období roku, mnozí z nás už pomýšlejí na posílení imunity, aby i v třeskutých mrazech zůstali fit. Zapomeňte tentokrát na umělé vitamínové doplňky a vyzkoušejte jedinečné léčivé vlastnosti přírodních prostředků. V boji proti nachlazení, nejrůznějším virovým onemocněním i nevolnosti je bezkonkurenční zázvor. Jeho nezaměnitelnou pálivou chuť i vůni si zajisté zamilujete a při správném užívání budete sami překvapeni, že vaše domácí lékárnička tuto zimu zůstane stát ladem.
Zázvor je půldruhého metru vysoká rostlina s krásnými žluto-fialovými květy, která je známá především díky svým dužnatým hlízovitým oddenkům. Právě ty v sobě skrývají několik stovek esenciálních olejů, chemických látek a minerálů (především draslík, vápník a železo), které jsou zodpovědné za exotickou palčivou chuť zázvoru. Zázvor pochází z tropické Asie; jeho největšími vývozci jsou v současné době Indie, Čína a Indonésie. Zázvor, který se v dnešní době těší vzrůstající oblibě, byl vysoce ceněným a drahým kořením před více než třemi tisíci lety. Díky jeho účinkům na fyzické zdraví člověka mu dokonce byla připisována čarovná moc – tak vyzkoušejte ji sami na vlastní kůži.
Působení zázvoru se liší podle toho, jakým způsobem zázvor použijeme. Čerstvý zázvor zahřívá organismus a vyvolává pocení, desinfikuje, likviduje záněty a sráží horečku, proto je ideální nejen při chřipce a nachlazení, ale také při alergiích a astmatu. Z čerstvého zázvoru si můžete připravit lahodný čaj či osvěžující limonádu. Nastrouhaný zázvor stačí zalít vroucí vodou (čím intenzivnější nápoj, tím silnější léčivé působení) a dochutit medem a citrónem. Chuť čaje můžete ozvláštnit hřebíčkem nebo skořicí. Tento nápoj, který nastartuje váš imunitní systém, pijte teplý nebo vychladlý po douškách. Snadná je také příprava zázvorové limonády – postup je stejný jako u čaje, jen zázvor zalijte studenou vodou. (Mnozí léčitelé nedoporučují užívat zázvoru preventivně, aby se nesnížily jeho účinky na organismus.)
Pití zázvorového čaje nebo žvýkání čerstvého či sušeného zázvoru má pozitivní vliv také na trávení. Zázvor tlumí nevolnost (např. těhotenskou, při cestování apod.), zažívací potíže, nechutenství, nadýmání, křeče a celkově uklidňuje žaludek. Především při nemoci dodává energii a vrací sílu do života. Se zázvorem by však kvůli pálivým esencím, které obsahuje, měli opatrně nakládat ti, kteří mají žaludeční vředy. Žvýkání zázvoru také tlumí bolesti zubů a hlavy a zmírňuje negativní projevy nervozity a stresu.
K ozdravení těla připojte také ozdravení duše a popíjení zázvorového čaje si spojte i s relaxační procedurou, a to koupelí, kterou si můžete zpestřit kousky nakrájeného zázvoru. Vonící zázvorová koupel snižuje bolesti kloubů a svalů, uklidňuje, zahřívá a celkově regeneruje.
V poslední době je o zázvor velký zájem i ze strany lékařů: ukazuje se totiž, že zázvor může fungovat jako účinná prevence některých závažných onemocnění, např. vysokého krevního tlaku, onemocnění jater, rakoviny slinivky či vaječníků. Jak je vidět, zázvor by se měl stát součástí našeho jídelníčku. Čerstvý nebo sušený zázvor nemusíte používat pouze k přípravě studených či teplých nápojů, ale také k vaření – receptů na slaná a sladká jídla se zázvorem je celá řada.
Zázvor se může stát také výbornou pochoutkou. Vyzkoušejte například kandovaný zázvor. Ten můžete koupit, pokud se však rozhodnete pro jeho domácí přípravu, postup je více než snadný. Oddenky zázvoru oloupejte, nakrájejte na kostičky či plátky a povařte zhruba půl hodiny v čisté vodě. Připravte si cukerný roztok z malého množství vody a cukru (množství cukru by mělo přibližně odpovídat množství použitého zázvoru) a sceděný zázvor v něm další půl hodiny povařte – zázvor by měl ztmavnout a zprůhlednět. Kousky zázvoru nakonec obalte v krystalovém cukru a nechte usušit (buď volně na vzduchu, nebo v troubě).
Zázvor má mnohostranné využití – ať už se rozhodnete pro jakékoli z nich, můžete si být jisti, že děláte něco pro své zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Připravte si doma výbornou kávu jako od baristy. Poradíme, jak nejlépe vybrat kávovar!
Ani sebelepší kávovar sice nenahradí jedinečnou… Číst více
Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Jak zamrazit maso? Hned po návratu z obchodu a raději naporcované
Také máte ve zvyku nakoupit jednorázově větší… Číst více
Co všechno dokážou moderní myčky? Samy si zvolí program a ještě si s nimi popovídáte!
Dobrá myčka na nádobí by měla talíře, hrnky a… Číst více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Komentáře (13)