DOLNORAKOUSKÁ ZEMSKÁ VÝSTAVA 2013 S TÉMATEM „CHLÉB & VÍNO“ PŘIBLIŽUJE DĚJINY REGIONU
14. 10. 2013 Historie a zajímavosti
BRNO/ASPARN AN DER ZAYA/POYSDORF – Dolnorakouská zemská výstava 2013 (Niederösterreichische Landesausstellung 2013) s názvem „Chléb & víno“ oživuje v městech Asparn an der Zaya a Poysdorf 8.000 let zajímavé kulturní historie. V muzeu památek Dolních Rakous v Asparn an der Zaya se expozice zabývá dějinami chleba a ve výstavních prostorách v Poysdorfu připomíná historii hroznového moku. Dolnorakouská zemská výstava však také přináší projekty, které přesahují hranice: partnery Dolnorakouské zemské výstavy 2013 jsou Regionální muzeum na zámku v Mikulově a vedle něj i lázeňské městečko Laa an der Thaya, středisko muzeí v Mistelbachu (MZM Museumszentrum Mistelbach), skanzen v Niedersulzu a zámek Wolkersdorf.
BRNO/ASPARN AN DER ZAYA/POYSDORF – Dolnorakouská zemská výstava 2013 (Niederösterreichische Landesausstellung 2013) s názvem „Chléb & víno“ oživuje v městech Asparn an der Zaya a Poysdorf 8.000 let zajímavé kulturní historie. V muzeu památek Dolních Rakous v Asparn an der Zaya se expozice zabývá dějinami chleba a ve výstavních prostorách v Poysdorfu připomíná historii hroznového moku. Dolnorakouská zemská výstava však také přináší projekty, které přesahují hranice: partnery Dolnorakouské zemské výstavy 2013 jsou Regionální muzeum na zámku v Mikulově a vedle něj i lázeňské městečko Laa an der Thaya, středisko muzeí v Mistelbachu (MZM Museumszentrum Mistelbach), skanzen v Niedersulzu a zámek Wolkersdorf.
„Máme velkou radost, že se jako partner můžeme zúčastnit Dolnorakouské zemské výstavy 2013,“ říká starosta Mikulova Rostislav Koštial. „Podobně jako zveme všechny hosty zemské výstavy, aby navštívili i jižní Moravu, chtěli bychom pozvat i všechny návštěvníky z Čech, aby zkusili objevit dolnorakouský „vinný“ region Weinviertel. Rok 2013 by se tak mohl stát trvalým základem dlouhodobého přátelství a spolupráce regionů.“ Tolik starosta Mikulova.
„Co už by se nabízelo víc, než zapojení města Mikulova do Dolnorakouské zemské výstavy 2013, když leží jen 15 kilometrů od Poysdorfu?“, doplňuje manager Zemské výstavy Kurt Farasin. „Vždyť pěstování révy a uličky s vinnými sklípky spojují Čechy a Rakušany odedávna bez ohledu na hranice. Proto jsme také prohlásili obří vinný sud z Mikulova vyslancem Dolnorakouské zemské výstavy 2013,“ říká Farasin.
Se vstupenkou do regionálního muzea v Mikulově máte při návštěvě Dolnorakouské zemské výstavy 2013 nárok na slevu ze vstupného dvě eura. O víkendech také jezdí z Mikulova do Asparn an der Zaya a Poysdorfu klimatizované bezbariérové autobusy. Veškeré prospekty na výstavní akce v Asparn an der Zaya a Poysdorfu jsou k dispozici i v češtině. A některé podklady se dají bezplatně stáhnout v češtině pomocí QR kódu přes W-LAN.
Ještě do 3. listopadu 2013 se můžeme zakrojit do křupavé historie chleba v prehistorickém muzeu Dolního Rakouska v Asparn an der Zaya a nechat si nalít vše zajímavé kolem vinného moku na výstavní ploše v Poysdorfu A se svými termálními lázněmi v Laa, regionálním muzeem v Mikulově, střediskem muzeí MZM (Museumszentrum) v Mistelbachu, skanzenem v Niedersulz a zámkem ve Wolkersdorfu doplní našich pět partnerů bohatý kulturní program. V současné době navštívilo výstavu rekordních 200 000 lidí.
Navštivte nás na www.dolnorakouska-vystava.at nebo se staňte fanouškem Dolnorakouské zemské výstavy 2013 na Facebooku: https://www.facebook.com/NiederoesterreichischeLandesausstellung
V případě jakýchkoli dotazů k výstavě nás kontaktujte:
Martin Kašpar, mediální servis, TWENTYFOURSEVEN Promotions s.r.o., M +420 723 036 041, E kaspar@24-7.pm nebo kaspar@24-7promotions.cz
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Domácí čokoláda s ořechy a ovocem: Tip na úžasnou dobrotu nebo jedlý dárek
Domácí brumíci, zdravá a chutná svačinka pro malé děti nejen na cesty: Naučíme vás je upéct
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů