Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Budou lidé opravdu muset přestat jíst maso? Hrozí hlad i nedostatek vody, říkají vědci
Zdroj: Shutterbug75, Pixabay.com

Na jeden obyčejný hovězí steak je potřeba prostě až příliš vody. V novém výzkumu tvrdí přední světoví hydrologové, že lidstvo bude muset do roku 2050 ze svého jídelníčku maso úplně vynechat, jinak bude hrozit katastrofa nedostatku jídla a vody. Podle dat Mezinárodního vodohospodářského institutu sídlícího ve Stockholmu by bylo pro světovou populaci tak akorát vody, pokud by lidé získávali jen cca 5 % kalorií z živočišné stravy namísto nynějších 20 %.

Maso bude luxusem

Jde o jednoduchou matematiku. Dobytek spotřebuje až 17x víc kalorií v rostlinné podobě, než lze získat z masa daného dobytka. A veškeré rostlinné krmivo potřebuje vodu. Produkce jídla je na vodu nejnáročnější ze všech lidských aktivit na zemi a maso v tomto žebříčku vede. To logicky znamená, že pokud se chceme vyhnout nedostatku vody, milovníci masa se budou muset uskromnit. Ale budou se ochotni masa úplně vzdát? Asi budou muset - ne kvůli vládním nařízením, nebo kvůli lásce ke zvířatům, ale kvůli rostoucí ceně masných výrobků.

Západoevropským a zámořským trendem je snižovat konzumaci masa, a to právě s ohledem na jeho rostoucí cenu. Mzdy se nezvedají tak rychle jako ceny krmiva pro dobytek. Může se stát, že do několika let bude maso luxusní potravinou, s níž budeme počítat jenom při nedělním obědě. Při pohledu na rostoucí počet obyvatel celé planety snadno vyvstane otázka, do jaké míry je Země schopna nakrmit všechny. Při takovém pohledu je potřeba brát ohled na spotřebu jídla v jednotlivých zemích.

Amerika utržená ze řetězu

V Indii je spotřeba masa velmi nízká, tudíž konzumace obilnin (zahrnutá do spotřeby masa, jelikož bez obilnin nelze dobytek krmit) vychází na 200 kg na člověka ročně. Při takové spotřebě na celém světě bychom byli schopni nakrmit až 10 miliard lidí na planetě. Oproti tomu v USA vychází spotřeba obilnin díky obrovské konzumaci masa na 800 kg na hlavu za rok. Kdyby takovou spotřebu měla každá světová země, dostatek jídla by byl pro necelých 6 miliard lidí. Dnes je na světě 7 miliard lidí částečně i díky faktu, že většina světové populace konzumuje zlomek obilnin (ať už přímo, či nepřímo) oproti "nenažraným" Američanům.

Na druhou stranu je potřeba pamatovat na to, že ne všechny živočišné výrobky jsou produkovány stejně. Hovězí je rozhodně největším přisěvvatelem k neregulované spotřebě vody. Statistici z newyorské Bard College se snažili vypočítat, jak efektivní je zpracování různých druhů masa. Výsledek byl alarmující, u hovězího se jedná jenom o 6 %. To znamená, že pokud krávě dáme 100 kalorií krmiva, získáme 6 kalorií z hovězího masa. U drůbežího je to až 4x více a vepřové se pohybuje někdy mezi drůbežím a hovězím. Tak nízká efektivita produkce hovězího je způsobena trávicím systémem krav, který je kaloricky velmi náročný. Vychází z toho tedy, že pokud chceme hodovat na mase, měli bychom drůběž upřednostňovat před skotem.

Komentáře

zizala zizala (moderátorka)

20. 12. 2020 14:25

A pěstování rostlin není náročné:-?:-((
Nepotřebuje vodu, hnojiva, energii:-?:-?
Tihle teoretici mě dost štvou.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více