Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když kapr nechutná: Jaké druhy ryb se hodí na štědrovečerní stůl?
Zdroj: Česká televize, foto z filmu Pelíšky (1999)

Kapr je na českém vánočním stole teprve sto let, ve smažené podobě ještě kratší dobu. Přesto se stal tradišním štědrovečerním jídlem. Ale ne každému kapří maso chutná - někdy může být jakoby bahnité. Chcete-li dopřát sobě nebo někomu v rodině, kdo kapra nemá rád, rybu, nezoufejte. Moderní doba přináší hned několik vhodných alternativ!

Tradiční vánoční ryba

Kapr je dnes už neodmyslitelnou součástí našich tradic a spousta z nás si bez obalovaných podkov z něj jednoduše neumí Štědrý večer představit. Jako sladkovodní ryba má specifickou a výraznou chuť a nezřídka se nám pomstí kostí zaseknutou v krku. Obzvlášť děti pak proti kapru protestují a rodiče trpí, protože obírat u večeře svou rybu, a pak ještě porci dítěte, to už je prostě otrava. Kapra proto často střídá na štědrovečerní tabuli vepřový či kuřecí řízek či smažené tofu. Pokud se ale chcete držet tradice a ryba podle vás na stůl o Vánocích prostě patří, máme pro vás výborné alternativy. Ne každý se totiž na tak trochu po bahnu chutnajícího kapra s milionem zrádných kostiček každý rok těší. Vytvořte si novou tradici a zkuste některý z těchto druhů ryb.

Losos

Ať už si držíte štíhlou linii nebo prostě jen nesnášíte kapra, losos je skvělou volbou. Má vysoký obsah bílkovin i omega-3 mastných kyselin. Najdete v něm i dostatek vitamínů B3, B6 a B12 a dalších, které velmi prospívají našemu tělu. Tato rybička vám navíc pomáhá hubnout, díky zdravým kyselinám nejvíce v oblasti břišního tuku. Sníst lososa je jednodušší pro děti i dospělé, protože je téměř bez zápachu a úplně bez kostí. Jestli chcete, aby si losos zachoval co nejvíce svých pozitiv, připravte si ho na přírodno. Na pánvi rozpusťte máslo nebo rozehřejte olej. Obraťte lososa kůží dolů a na silnějším plameni smažte 4-5 minut, docílíte tím křupavé kůrky. Pak otočte a smažte 3-4 minuty. Maso zůstane šťavnaté a losos uvnitř růžový.

Pangas

Pangasius (nebo pangas) doplul do Evropy ze sladkých vod daleké Asie. Češi si ho oblíbili, protože nemá kosti, typický rybí odér ani kalorie, nicméně v něm nenajdete ani omega-3 mastné kyseliny, kvůli kterým většinou ryby jíme. Koupíte ho v mražené podobě ve většině větších obchodů. V hypermarketech, na trzích nebo na internetu seženete i čerstvého. Vzhledem k nevýrazné chuti ho můžete upravovat podle libosti. Dobře se kombinuje se zeleninou, slaninou, výrazným kořením nebo s ořechy a sýrem. Zkuste si ho dát třeba v pivním těstíčku okořeněném paprikou a kmínem a perfektně tak nahraďte kapra ve fádním trojobalu.

Candát

Candáta často skousnou i ti, kteří jinak rybám příliš neholdují. Na rozdíl od jiných sladkovodních ryb se totiž živí plevelnými rybami a neustále plave, takže se mu nedělají tukové rezervy, které rybám dodávají typický rybí pach. Jeho maso je jemné a najdete ho v hypermarketech nebo na specializovaných rybích trzích. Kořením na něj rozhodně nešetřete. Tip: Asi by vás to nenapadlo, ale candát chutná naprosto výtečně s houbovým kořením a orestovaný právě s krájenými hříbky. Sáhněte do zásob z podzimních výletů do lesa a vaše štědrovečerní jídlo bude dokonce i dietní!

Žralok

Pokud chcete na Vánoce něco extra, určitě si dopřejte žraloka, který už se dá sehnat i u nás. Má velmi jemné maso, snadno se připravuje a chutná prostě báječně. V obchodě jej dostanete pravděpodobně ve formě steaků, které před přípravou na pánvi nezapomeňte pokapat citronem a posypat je grilovacím kořením. Na pánev ke žraločímu masu rozhodně patří i máslo. Pozor! Žraločí steaky nemají s těmi hovězími rozhodně společnou dobu přípravy. Zatímco steak z krávy byste dělali maximálně 3 minuty z každé strany, žralok potřebuje z obou stran aspoň 20 minut, aby maso změklo.

 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více