Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z pohádek: Delikátní divoký pstruh Jezerní královny usnadní půst
Zdroj: Česká televize, foto z filmu Jezerní královna (1999)

Protože s blížícími se Vánocemi i nás postihla adventní nálada, přinášíme nový článkový seriál - Recepty z pohádek jsou recepty inspirované českou pohádkovou klasikou. Nejprve si uvaříme pstruha tak, jak by si ho jistě dala i Jezerní královna. Lehký a dietní recept skvěle zapadá do půstu a navíc je delikátní!

Pstruh potěší organismus i chuťové pohárky

Ryby jsou zdravé, dietní a ačkoliv naši předci si je během adventního půstu nedopřávali - to až pak na svátky - vy si je v době moderní klidně dát můžete, než se vrhnete na řízečky, cukroví a bramborový salát. Konkrétně pstruh je i u nás pěstovaná sladkovodní ryba, která se dá snadno a poměrně levně sehnat v každém supermarketu. U ryb je samozřejmě zásadní hlídat čerstvost, takže pokud máte možnost dostat se ke kouskům přímo od rybáře, v tomto případě se vyplatí si mírně připlatit.

Pstruh je králem mezi sladkovodními druhy co do množství prospěšných omega-3 mastných kyselin. Do dietního jídelníčku se hodí i proto, že jedna porce o cca 80 gramech obsahuje pouze 120 kalorií a 5,2 gramu tuků, za to ale má 16,5 gramů bílkovin. Laicky řečeno to znamená, že pstruh zasytí, dodá potřebné proteiny, ale není tučný ani těžký, je tedy i lehko stravitelný.

Připravte si vynikajícího pstruha podle prvního ze série receptů inspirovaných klasickými českými pohádkami...

Divoký pstruh Jezerní královny - recept

Co budeme potřebovat?

  • vykuchaného a očištěného pstruha (počet podle strávníků, jedna ryba = jedna porce)
  • hladkou mouku
  • sůl, pepř
  • špetku kmínu a mleté papriky
  • máslo
  • ideálně čerstvé bylinky podle chuti, nejlépe tymián či rozmarýn, poslouží i šalvěj, petrželová nať či medvědí česnek

Postup: Říká se, že v jednoduchosti je krása - a u pstruha to platí dvojnásob. Chceme-li si ho dopřát před vánočním obžerstvím, připravit jej co nejdietněji vůbec neuškodí. Pstruhy nasolíme a necháme chvíli odpočívat, aby z nich sůl vytáhla přebytečnou vodu. Do vykuchaného bříška jim vložíme snítky zvolených bylinek. Pak ryby lehce obalíme v mouce, do níž přidáme špetku soli, kmín a papriku. 

Připravíme si pekáč, který vymažeme máslem a i do něj můžeme přihodit bylinky. Do pekáče pak naskládáme pstruhy, poklademe je máslem a pekáč přiklopíme. Tip: Pokud pečete víc než čtyři porce, místo pekáče použijte plech a ryby na něm pečte vyskládané po kusech, zabalené v máslem vymazaném alobalu.

Ryby pak pečeme v pořádně předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut. Poté sundáme pokličku pekáče (v případě pečení v alobalu ale ryby neodkrýváme) a pečeme dalších 10 minut, dokud rybky nejsou krásně zlatavé. Během pečení v pekáči pstruhy poctivě poléváme máslovým výpekem. Podáváme s vařenými bramborami.

Recepty k tomuto článku