Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hit letošních Vánoc: Svařené pivo! Jak si netradiční dobrotu připravit doma?
Zdroj: Radovan, Unsplash.com

Pivní svařák může Čechům znít podivně, v sousedním Polsku je to ale uznávaný teplý nápoj, který si tam s chutí dají nejen o Vánocích. Nebojte se experimentovat a zkuste tuto pochoutku - dost možná vás mile překvapí!

Teplé pivo nevadí!

Už Jára Cimrman věděl, že teplé pivo je horší než studená Němka. Ono ale není teplé pivo jako teplé pivo. Pokud má zlatavý mok zahřát záměrně a navíc je ještě dochucen kořením, rázem se stává pivním svařákem, který je oblíbený především na jihu Polska, kde jsou na něj náležitě hrdí. Dali byste si ho ale třeba i v Německu nebo v Anglii, kde se svařenému pivu říká "winter warmer".

Horké pivo? No fuj, říkáte si možná. Nejedná se ale o marketingový trik, má to logiku. Jde o to, že při teplotě nižší než 15,5 °C se u nápojů (i potravin) začínají utlumovat některé chuťové aspekty. To znamená, že čím je pivo studenější, tím méně výrazná je jeho chuť. Klasický český ležák, který je určen k tomu, aby osvěžil a dalo se ho vypít hodně, příliš výraznou chuť nemá, takže je nejlepší konzumovat jej studený. Svařená Plzeň by vám zkrátka a dobře asi moc nechutnala.

Zato třeba belgická piva nebo právě britská piva typu ALE, která se vyrábějí jinou metodou, mají výraznější chuť i aroma, a proto se běžně podávají o něco teplejší, než na co jsme zvyklí v českých hospodách. A Poláci jsou orientovaní podobně; samozřejmě, že i tam mají "obyčejné" světlé ležáky, populárnější jsou u nich ale tzv. Portery, což je druh velmi silného tmavého piva. Poláci si pivo rádi dochucují ovocem nebo sladkým ovocným sirupem, není tedy divu, že pivní svařák je u nich tak oblíbený. Připravují ho totiž podobně, jako se v Česku dělá svařené víno - s kořením a podávané s citronem. Původ to má zřejmě v tom, že víno nemá v polské kultuře takovou tradici jako pivo. Chcete si polský vánoční pivní svařák připravit doma? To klidně můžete!

Pivní svařák - recept

Co budeme potřebovat na jednu porci pivního svařáku?

  • 0,5 litru piva (nejlépe svrchně kvašeného piva, tedy pivo belgického typu, Stout nebo ALE či německý pšeničkný Bock)
  • 2 lžíce třtinového cukr
  • 2 lžíce medu
  • 1 svitek skořice
  • 6 hřebíčků
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • citron

Postup: V rendlíku rozehřejeme pivo a přisypeme do něj všechno koření. Přidáme cukr a med; cukr pivo osladí, med mu dodá chuť a vůni. Vaříme, dokud pivo nezačne mírně bublat, poté sundáme z plotny a podáváme ve sklenicích z širšího, teplu odoleného skla. Doplníme plátkem citronu.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům