Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Japonský recept na dlouhověkost? Sushi! Poznáte všechny jeho druhy?
Zdroj: Adamsov Production, Pixabay.com

Dříve exotické suchi dnes již patří do jídelníčku mnoha Čechů. I když existují některé přísady, jako je losos a tuňák, které se přidávají do sushi díky jejich oblíbenosti neustále, je právě sushi skvělým důkazem sezónnosti japonské kuchyně. Tuto pochoutku stále častěji volí lidé, kteří se snaží shodit pár kil na váze, protože zasytí, je plná pro tělo potřebných látek a má skvělou chuť. Poznáte ale všechny druhy receptu na dlouhověkost?

Gunkan Maki

Gunkan maki je jedním z typů maki sushi – znamená to "uválené" nebo "ubalené" sushi. Bylo poprvé vytvořeno v sushi restauraci Ginza ve 40. letech. Vyrábí se ovinutím širokého proužku řasy nori kolem rýžové koule, přičemž nahoře se nechává místo pro různé další přísady. Název se překládá jako "bitevní loď" nebo "válečná loď" a vychází z tvaru připomínajícího právě malou loď. Mezi oblíbené doplňky pro gunkan maki patří mořský ježek uni, chobotnice, lososí jikry, negitoro (směs tučného břicha tuňáka a zelené cibule), bramborový salát a kanimiso (míchané krabí mozečky). Gunkan maki se běžně prodává jakou součást krabic na sushi zvaných bento nebo v sushi restauracích.

Temaki

Temaki je novější druh sushi tvarem připomínající zmrzlinový kornout. Aby bylo dosažení takového tvaru možné, rýže a přísady se formují už rovnou v nori zmotané do kuželu. Díky jednoduchosti přípravy je tento typ oblíbený v restauracích, ale i v domácích kuchyních. K temaki se hodí různé náplně, k některým oblíbeným typům patří pasta z čerstvého listu shiso a umeboshi (nakládaná švestka), negitoro nebo chobotnice.

Narezushi

Fermentace je technika používaná po celém světě k uchování ryb a dalších produktů ještě před vynálezem lednice. Japonské narezushi, pokrm z ryb konzervovaných po dobu několik měsíců až několia let v rýži a soli, ​​je dokonalým příkladem této techniky, která sahá až do období Nara (710–794). Narezushi je běžně považováno za původní formu sushi, přestože rýži Japonci před spotřebováním z ryby původně odstraňovali. Postupem času se doba fermentace zkrátila, aby se rýže mohla konzumovat spolu s rybou.

Nigiri

Nigiri je původní forma sushi, jak ho známe dnes. Název, který se také nazývá edo-mae (znamená "před Edo") s odkazuje na město Tokio (dříve Edo), kde se tento typ sushi zrodil. Je tvořeno ručně lisovaným rýžovým válcem (shari) pokrytým libovolným počtem ingrediencí (neta). Předpokládá se, že jej vynalezl jako druh "rychlého občerstvení" podnikavý sushi kuchař pracující v oblasti Edo během 19. století, který se rozhodl prodávat čerstvě připravené sushi svým spolupracovníkům jako svačinu. Navrch se přidává zelenina, maso nebo tofu, především ale ryby a mořské plody, které mohou být buď čerstvé, nebo naložené v sójové omáčce či octě, případně připravené grilováním.

Oshizushi

Oshizushi (lisované sushi), také známé jako hakozushi (krabicové sushi), je nápadně tvarovaný druh sushi pocházející z Osaky. Tato odrůda se vyrábí lisováním ingrediencí do obdélníkové formy zvané "oshiwaku". Jednotlivé pláty se pak vrství na sebe a dochucují různými přísadami. Dále se krájí na úhledné hranaté tvary, jako jsou obdélníky, trojúhelníky nebo malé čtverce.

Sasazushi

V japonštině je "sasa" bambusový list a sasazushi je tedy zákonitě sushi z rýže zabalené do bambusového listu. Předpokládá se, že Sasazushi pochází z oblasti Nagana. Legendy říkají, že vzniklo proto, že se zde jídlo běžně jedlo z bambusových listů, případně naopak - že obyvatelé Nagana hledali jídlo, které by zapůsobilo na Uesugi Kenshina, největšího samurajského válečníka té doby, který v oblasti pobýval. A tak mu naservírovali specialitu netradičním způsobem, tedy zabalenou v bambusovém listu. Ingredience zahrnují širokou škálu zeleniny, dále se dříve přidával pelyněk a bambusové výhonky, vlašské ořechy, houby, miso a maso z lososa.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více