Medovníky ( perníky / perníčky)

ercicka Kuchařka:

Moučníky , Perníky 117 názorů

572

Suroviny

800 g hladké mouky
200 g medu
300 g práškového cukru
3 polévkové lžíce kakaa
2 zarovnané čajové lžičky sody
3-4 čajové lžičky medovníkového koření
100 g tuku
trochu uvařené černé kávy
3 vejce
1 vejce na potření
voda
Recept si zatím oblíbilo 72 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vejce musí mít pokojovou teplotu. Uvaříme silnější kávu (stačí 2-3 polévkové lžíce) a necháme ji vychladnout. Tuk rozpustíme a také necháme vychladnout. Mouku prosejeme s cukrem, sodou, kakaem a kořením.

  2. Ze všech surovin (kromě kávy) uhněteme těsto. Kávu přidáváme podle nutnosti tak, aby těsto nebylo ani velmi husté, ale ani velmi řídké. Hotové těsto pak zabalíme do potravinářské fólie, případně do mikrotenového sáčku a odložíme minimálně do druhého dne na chladné místo.

  3. Těsto před zpracováním necháme zahřát na pokojovou teplotu. Pak z něj vyválíme pláty tlusté 3-4 mm (pro menší) a 4-5 mm (pro větší) a vykrajujeme různé tvary. Plech vyložíme pečícím papírem, na který ukládáme vykrojené perníky. Mezi jednotlivými kusy necháme mezeru do 2 cm, protože se pečením zvětší.

  4. Pečeme při teplotě kolem 180°C podle trouby a asi 5-15 minut podle velikosti perníků. Upečené perníčky vytáhneme z trouby a potřeme ještě za horka s trochou vody rozšlehaným vajíčkem.

  5. Hustá poleva: na 1 bílek cca 40 ml spotřebujeme asi 170 g cukru. Ostatní suroviny jsou na jeden bílek. Polevu mícháme ručně nebo kuchyňským robotem, který má program míchání. Poleva se nesmí šlehat! Mícháme asi 20 minut. Poleva má mít konzistenci vyšlehané šlehačky, nesmí odkapávat z vařečky. Pokud by byla řídká, můžeme ji zahustit tím, že ji budeme déle míchat, případně přidáme trochu prosátého cukru.

  6.  

    Řídká poleva na polévání: na 1 bílek cca 40 ml spotřebujeme asi 140 g cukru. Ostatní suroviny jsou na jeden bílek. Polevu mícháme ručně nebo kuchyňským robotem, který má program míchání. Poleva se nesmí šlehat! Mícháme asi 20 minut. Poleva má mít konzistenci asi jako rozpuštěná čokoláda, pokud by byla hustá, můžeme ji zředit přidáním citrónové šťávy.

Poznámka

*Cukor na hustú polevu preosejeme niekoľkokrát na hustom site. Nesmú v ňom zostať krištáliky cukru, pretože tie upchávajú otvor kornútka.

** Zemiaková škrobová múčka (Solamyl), nie maizena! pretože maizena nie je biela a zafarbí polevu.

viacej fotiek najdete na http://www.hobby-origin.net/index.aspx

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 247 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Medovníky ( perníky / perníčky)

  • ercicka ercicka(autorka receptu)

    johanka: Ahoj, nie je dobry preklad zo slovenciny do cestiny, spravne to ma byt takto:
    Na 1ml bielka 3,5g preosiateho práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a 1 čl. zemiakovej škrobovej múčky*. To znamená, že na jedno bileko cca. 40ml spotrebujeme asi 140g cukru. Ostatné suroviny sú na jedno bielko. Polevu miešane ručne, alebo kuchynským robotom, ktorý má program miešania. Poleva sa nesmie šľahať! Miešame asi 20minút. Poleva má mať konzistenciu asi ako rozpustená čokoláda, ak by bola hustá, môžeme ju zriediť pridaním citrónovej šťavy.
    to ze ostatne suroviny su na jedno bielko znamena, ze skrobovu mucku a citron nemusis merat, ani vazit.

    Mam take skusenosti s polevou, ze ked ju slahas na vysokych otackach, tak ju mas sice vyslahanu rychlo, ale je velmi krehka a zacne odpadavat z medovnika. ak by som nemala robot, ktory miesa pomaly, radsej by som polevu robila rucne.
    Pekny den :)

    Odpovědět

  • johanka johanka(neregistrovaná)

    Co se mysli "Ostatní suroviny jsou na jeden bílek"? Jake ostatni suroviny?
    Proc se poleva nesmi slehat? Spousta receptu rika, ze se slehat ma.

    Odpovědět

  • ercicka ercicka(autorka receptu)

    Henrieta: Dobry vecer, skusala som aj marcipan zo suseneho mlieka. Pouzitie je rovnake ako pri klasickom marcipane alebo pri modelovacej hmote (fotky hore). Bud to prilepis bielkovou polevou, alebo ak chces, tak plochetvary sa daju prilepit aj cistou vodov. To sa natrie tvrar z marcipanu iba vlhkym stetcom (nesmie tam byt vela vody, ani tolko ze bude kvapkat zo stetca) a potom sa polozi na medovnik.

    Texty pisem rucne, najprv si natrenujem na papier, hlavne co sa velkosti a dlzky slov tyka, aby som vedela kde mam zacat pisat.

    Odpovědět

  • Henrieta Henrieta(neregistrovaná)

    Akurát chcem skúsiť nejaké aj ja, na narodeniny môjho dedka... chcela by som sa ale spýtať, či ste nerobili kvietky listočky a podobne z tzv marcipánu čo sa robí zo sušeného mlieka. Také kvietky by som chcela spraviť a nejako to tam prilepiť. dúfam že sa mi to podarí...ale neviem zatiaľ ako... :-/
    Inak tie perníčky ericicka sú prekrásne, dúfam že aj mne sa podaria aspon z pätiny také krásne :) a ešte otázka, ak píšete používate šablonu nejakú alebo to už ide od ruky? ďakujem za odpoveď :)

    Odpovědět

  • ercicka ercicka(autorka receptu)

    Alena Kocábková:

    Dobry den, ak nie su urcene na jedenie, tak staci margarin, ak su na jedenie, tak maslo

    pekny den :-K
    erika

    Odpovědět

  • Alena Kocábková Alena Kocábková(neregistrovaný)

    Dobrý den, prosím, jaký tuk používáte na perníčky? Vypadají nádherně.

    Odpovědět

  • kiki kiki(neregistrovaný)

    Nadherna prace! Obdivuji vas!:yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • purple purple

    Márfy:ANo taky bych ráda věděla jak se dělá ta bílá vrstva, je to moc pěkné. :)

    Odpovědět

  • Márfy Márfy(neregistrovaný)

    Zdravím, ráda bych se zeptala jak mam to mam tak krasně polit, nebo vytvořit ten bilý podklad ?? Je nějaké video ??
    Díky, je mistrovské dílo :-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    prcek:zkus to vytvořit!!!!;-)A nebo udělej ještě hezčí;-)ať se pokocháme zase my ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    prcek: v čem je hrůza? že to neumíš? Z toho si nic nedělej, hlavně se kochej....

    Odpovědět

  • prcek prcek(neregistrovaný)

    Hrůůůůza XD:-((:-((

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Jak může někdo vytvořit něco tak nádherného?:-O:-O:-ONepochopím, obdivuji, boduji:-K:yes:;-)

    Odpovědět

  • Miki Miki(neregistrovaný)

    Nic krásnějšího jsem neviděla.:-O

    Odpovědět

  • Mladkova Zuzana Mladkova Zuzana

    krása!!! Tohle bych určitě nesvedla! Tohle umí jen šikovné ručičky!!:yes:

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo