Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky patří mezi stálice domácí kuchyně a málokterý pokrm dokáže vzbudit tolik dětské radosti i dospěláckého sentimentu. Ať už je připravujeme nasladko nebo naslano, vždycky nás potěší svou jednoduchostí a variabilitou. Jak ovšem chutnají palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha? Zjistili jsme to pro vás.

Šéfovy palačinky

Původ palačinek sahá hluboko do historie, už ve starověku lidé připravovali různé druhy tenkých placek z mouky a vody, později s přídavkem vajec a mléka, a tahle tradice se udržela až dodnes.

Základní těsto na palačinky tvoří hladká mouka, mléko, vejce, špetka soli a trochu oleje nebo rozpuštěného másla. Právě to hraje v receptu populárního šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha důležitou roli. Někteří kuchaři přidávají i perlivou vodu pro větší nadýchanost nebo cukr, pokud chtějí sladkost ještě před přidáním ovoce, marmelády nebo dalších pochutin.

Nejlepší těsto

Těsto by mělo být hladké a odpočaté, ideálně nechat ho alespoň 20 minut stát, aby se lépe ingredience propojily a vzniklo tak pružnější těsto. Perfektní hustotu těsta poznáte podle toho, když do něj ponoříte prst a zůstane vám na něm tenká neprůhledná vrstva. V ten moment je ideální čas na smažení.

To běžně probíhá na rozehřáté nepřilnavé pánvi, nejlépe lehce potřené tukem. Palačinky by měly být tenké a rovnoměrně opečené, což chce trochu cviku, ale s trochou trpělivosti to zvládne každý.

Čím plnit

Co se náplní týče, fantazii se meze nekladou. Klasikou jsou sladké varianty s marmeládou, čokoládovou pomazánkou, tvarohem s rozinkami, nebo třeba strouhaná jablka se skořicí. Milovníci sytějších chutí sáhnou po kombinaci banánu s arašídovým máslem nebo karamelem. Slané verze palačinek můžete doplnit šunkou a sýrem, špenátem s česnekem, nebo kuřecím masem. Ve Francii je navíc běžné používat pohankovou mouku a připravovat galettes, které se plní třeba vejcem, slaninou a sýrem.

Náš test

My jsme se ovšem rozhodli pro klasiku s marmeládou, jen jsme do těsta, podle Pohlreichova receptu z jeho kuchařky Zlatá klasika, přidali již zmíněné máslo. Jakkoliv se to může zdát jako nepodstatná drobnost, opak je pravdou. Právě máslo dodá těstu jedinečnou chuť a vůni, navíc se palačinky skvěle smaží a sotva příště vyzkoušíte osvědčenou klasiku nebo jiný recept.

Palačinky podle Zdeňka Pohlreicha

Na přípravu oblíbených sladkých „placek“ budete potřebovat: Na těsto: 130−150 g hladké mouky, špetku soli, lžičku krupicového cukru, 300 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 2 lžíce másla + na smažení. Na dokončení: malinovou nebo jinou marmeládu, moučkový cukr na posypání, lesní ovoce na ozdobu a lístky máty na ozdobu.

Jak na to? 

  1. Připravte si těsto. Mouku prosejte do mísy a přidejte špetku soli a cukr.
  2. Do druhé misky nalijte mléko a vyklepnutá vejce a metličkou rozšlehejte. Vaječnou směs postupně za stálého míchání přilévejte do mouky, nakonec přilijte rozpuštěné zchladlé máslo a vymíchejte hladké těsto. Nechte 20 minut odstát.
  3. Pánev rozehřejte, přidejte trochu másla a rozprostřete tuk po celé ploše pánvičky. Můžete si pomoci mašlovačkou.
  4. Na pánev naneste jednu naběračku těsta a krouživým pohybem pánvičky rozprostřete těsto rovnoměrně do tenké vrstvy po celé ploše a opečte z obou stran 1−2 minuty dozlatova.
  5. Palačinku odložte na připravený talíř. Před smažením další palačinky vždy přidejte na pánev trochu másla a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  6. Hotové palačinky skládejte na sebe na talíř. Celkem by ze směsi mělo vzniknout 8 palačinek. Palačinky potřete marmeládou a zarolujte.
  7. Na jednu porci naservírujte na talíř dvě palačinky, posypte je moučkovým cukrem, ozdobte lesním ovocem a lístky máty.

Tip šéfkuchaře: Hlídejte si teplotu pánve. Příliš rozpálená pánev může palačinky rychle připalovat. Volte proto mírný plamen a pozvolné opékání. 

V naší fotogalerii se můžete podívat, jak šel čas se Zdeňkem Pohlreichem:

Fotogalerie - Jak šel čas se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem

Ukázat 33 fotografií

Recepty k tomuto článku