Připravili jsme luxusní palačinky podle Zdeňka Pohlreicha: Díky jedné ingredienci jsou neodolatelně chutné a voňavé
24. 5. 2025 V kuchyni s VIP
Palačinky patří mezi stálice domácí kuchyně a málokterý pokrm dokáže vzbudit tolik dětské radosti i dospěláckého sentimentu. Ať už je připravujeme nasladko nebo naslano, vždycky nás potěší svou jednoduchostí a variabilitou. Jak ovšem chutnají palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha? Zjistili jsme to pro vás.
Šéfovy palačinky
Původ palačinek sahá hluboko do historie, už ve starověku lidé připravovali různé druhy tenkých placek z mouky a vody, později s přídavkem vajec a mléka, a tahle tradice se udržela až dodnes.
Základní těsto na palačinky tvoří hladká mouka, mléko, vejce, špetka soli a trochu oleje nebo rozpuštěného másla. Právě to hraje v receptu populárního šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha důležitou roli. Někteří kuchaři přidávají i perlivou vodu pro větší nadýchanost nebo cukr, pokud chtějí sladkost ještě před přidáním ovoce, marmelády nebo dalších pochutin.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší těsto
Těsto by mělo být hladké a odpočaté, ideálně nechat ho alespoň 20 minut stát, aby se lépe ingredience propojily a vzniklo tak pružnější těsto. Perfektní hustotu těsta poznáte podle toho, když do něj ponoříte prst a zůstane vám na něm tenká neprůhledná vrstva. V ten moment je ideální čas na smažení.
To běžně probíhá na rozehřáté nepřilnavé pánvi, nejlépe lehce potřené tukem. Palačinky by měly být tenké a rovnoměrně opečené, což chce trochu cviku, ale s trochou trpělivosti to zvládne každý.
Čím plnit
Co se náplní týče, fantazii se meze nekladou. Klasikou jsou sladké varianty s marmeládou, čokoládovou pomazánkou, tvarohem s rozinkami, nebo třeba strouhaná jablka se skořicí. Milovníci sytějších chutí sáhnou po kombinaci banánu s arašídovým máslem nebo karamelem. Slané verze palačinek můžete doplnit šunkou a sýrem, špenátem s česnekem, nebo kuřecím masem. Ve Francii je navíc běžné používat pohankovou mouku a připravovat galettes, které se plní třeba vejcem, slaninou a sýrem.
Náš test
My jsme se ovšem rozhodli pro klasiku s marmeládou, jen jsme do těsta, podle Pohlreichova receptu z jeho kuchařky Zlatá klasika, přidali již zmíněné máslo. Jakkoliv se to může zdát jako nepodstatná drobnost, opak je pravdou. Právě máslo dodá těstu jedinečnou chuť a vůni, navíc se palačinky skvěle smaží a sotva příště vyzkoušíte osvědčenou klasiku nebo jiný recept.
Palačinky podle Zdeňka Pohlreicha
Na přípravu oblíbených sladkých „placek“ budete potřebovat: Na těsto: 130−150 g hladké mouky, špetku soli, lžičku krupicového cukru, 300 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 2 lžíce másla + na smažení. Na dokončení: malinovou nebo jinou marmeládu, moučkový cukr na posypání, lesní ovoce na ozdobu a lístky máty na ozdobu.
Jak na to?
- Připravte si těsto. Mouku prosejte do mísy a přidejte špetku soli a cukr.
- Do druhé misky nalijte mléko a vyklepnutá vejce a metličkou rozšlehejte. Vaječnou směs postupně za stálého míchání přilévejte do mouky, nakonec přilijte rozpuštěné zchladlé máslo a vymíchejte hladké těsto. Nechte 20 minut odstát.
- Pánev rozehřejte, přidejte trochu másla a rozprostřete tuk po celé ploše pánvičky. Můžete si pomoci mašlovačkou.
- Na pánev naneste jednu naběračku těsta a krouživým pohybem pánvičky rozprostřete těsto rovnoměrně do tenké vrstvy po celé ploše a opečte z obou stran 1−2 minuty dozlatova.
- Palačinku odložte na připravený talíř. Před smažením další palačinky vždy přidejte na pánev trochu másla a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Hotové palačinky skládejte na sebe na talíř. Celkem by ze směsi mělo vzniknout 8 palačinek. Palačinky potřete marmeládou a zarolujte.
- Na jednu porci naservírujte na talíř dvě palačinky, posypte je moučkovým cukrem, ozdobte lesním ovocem a lístky máty.
Tip šéfkuchaře: Hlídejte si teplotu pánve. Příliš rozpálená pánev může palačinky rychle připalovat. Volte proto mírný plamen a pozvolné opékání.
V naší fotogalerii se můžete podívat, jak šel čas se Zdeňkem Pohlreichem:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více