Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nedostatek vitamínu B12 je nebezpečný, může i za demenci. Jak ho tělu dodat?
Zdroj: Pixabay, Free-Photos

Nejen v zimě je potřeba, aby naše tělo dostávalo vyváženo stravu, z níž získá i veškeré potřební vitamíny a minerální látky, které ke svému správnému fungování potřebuje. Jednou z takových látek je vitamín B12, jehož nedostatek člověk brzy pocítí a dlouhodobě může být opravdu nebezpečný. Jak zjistit, že tělu chybí a v čem mu ho dodat?


Anémie i demence - i to může způsobit nedostatek B12

Nedostatek vitamínu B12 se projevuje například anémií, kterou sice v zrcadle zpravidla nepoznáme, ale na druhou stranu jsou tady varovné signály, které bychom neměli přehlížet. Anémie je stav způsobený nedostatečnou tvorbou červených krvinek. Právě ty mají za úkol roznášet po těle kyslík, jak si jistě pamatujeme ještě ze školy. Pokud je ale v krvi červených krvinek málo, tělo se neokysličuje dostatečně, a to vede k velké únavě, rychlješímu zadýchávání, slabosti nebo i závratím. Jde tedy o stav nebezpečný třeba i při běžných činnostech, protože člověk nikdy neví, kdy se mu zamotá hlava a on upadne.

Dalším možným příznakem nedostatku vitamínu B12 jsou poruchy v nervové soustavě. Narušením správné činnosti nervů může dojít třeba k brnění v konečcích prstů nebo naopak ztrátě citlivosti rukou nebo nohou. S nervovou soustavou sovisí i duševní zdraví, které může nedostatkem uvedeného vitamínu také trpět. Na svých blízkých, kteří by jeho deficitem tepěli, pak můžete pozorovat například podrážděnost, ale i zmatenost, poruchy koordinace a ve zvlášť závažných případech i problémy vedoucí k demenci.

Kde hledat příčiny?

Je potřeba poznamenat, že pokud se tělo dostalo až do popisovaných skutečně těžkých stavů, je vidět, že mu byl vitamín B12 odpírán skutečně dlouho. Zdravý dospělý člověk ho totiž má v těle zásoby na několik let, dětem samozřejmě bez přísunu dojde rychleji. Nejlepší je požádat lékaře o rozbor krve, který případný deficit odhalí včas.

Abychom se i v budoucnosti vyvarovali popisovaným problémům, je potřeba konzumovat dostatek potravin, které tuto látku obsahují. A tady přichází dobrá zpráva pro "masožravce", protože právě živočišné produkty jsou hlavním zdrojem tohoto nepostradatelného vitamínu. Není tedy velkým překvapením, že se s jeho nedostatkem v organismu se lékaři setkávají hlavně u pacientů odmítajících maso - tedy u vegetariánů nebo veganů. Ti, kteří jsou schopni z důvodu svého přesvědčení jíst alespoň ryby, mohou vitamín B12 doplňovat například jejich konzumací, přičemž největší zásoby najdou ve štičím mase. Obsahuje ho ale i losos, sleď, pstruh nebo makrela. Z dalších druhů masa se můžeme spolehnout hlavně na vnitřnosti, jako jsou vepřová játra, nebo pak na samotné hovězí, telecí, kuřecí nebo králičí maso. K dispozici je tělu také v mléčných výrobcích.

Aby ale právě zmiňovaní vegani a vegetariáni nezůstali odkázáni jen na nejrůznější tabletky a doplňky stravy, mohou k získání dostatku vitamínu B12 využít některé řasy, například spirulinu nebo chlorellu. Vyvážená strana pomáhá tělu správně fungovat a je prokázáno, že přispívá i k jeho pomalejšímu stárnutí. Bez nadsázky se tak dá konstatovat, že kdo se zajímá o to, co skutečně jí, a co to jeho tělu dává, může žít přece jen o chvíli déle. A to už za to stojí.

Sdílet článek

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více