Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při houbaření: Přinášíme vám 5 nejčastějších chyb při sběru hub. Neděláte je také?
Zdroj: Pixabay, ekamelev

Nejvíce našich jedlých hub roste v období od dubna do listopadu. Kdo by rád nehoubařil? Vidina smaženic, masa na houbách nebo sušených hub na zimu mnohé z nás vytáhne do lesů. Neděláte však časté chyby, které potkávají i zkušené houbaře?

Až se zase vydáte do hloubi lesa, vyvarujte se následujících chyb. Můžete tím ochránit nejen své zdraví, ale také předejít narušení příští sezóny hub. A pokud si v lese nevěříte, je tu jiná možnost, jak si lze pochutnat na houbách - můžete si je vypěstovat doma, a to díky dostupným substrátům s podhoubím.

Záměna jedlých hub za jedovaté

Pokud si nejste stoprocentně jistí, že víte, jakou houbu jste našli, nesbírejte ji. Nejčastější otravy jsou evidovány muchomůrkou tygrovanou, lehce zaměnitelnou za bedlu vysokou. Proto mějte na paměti hlavní pravidlo houbaření: sbírejte pouze ty houby, které bezpečně poznáte. Pokud si nejste jistí, raději ji nechejte v lese. V případě, že houbu vezmete a máte v rodině či mezi přáteli znalejšího houbaře, napřed mu ji ukažte, než ji zpracujete. Také lze navštívit nejbližší mykologické centrum pro její určení, určitě se nespoléhejte pouze na atlas hub či na rady v internetových fórech.

Tip: Své úlovky si foťte. V případě následných problémů či otravy budete mít fotografii toho, co jste pozřeli. Může to být stěžejní informací pro lékaře. Fotografie houby před zpracováním by tak měla být samozřejmostí nejen u nezkušených houbařů.

Ničení podhoubí

Našli jste krásný hříbek, logicky tedy začnete hledat v jeho okolí další. A zde nastává problém. Dupání a šlapání v jeho okolí má největší vliv na budoucí množství hub, ničíte tím podhoubí a snižujete výskyt plodnic. Buďte proto opatrní, abyste nepoškodili příští úrodu.

Sběr příliš maličkých hub

Malá houba není zcela vyvinutá a díky tomu můžete lehce přehlédnout znaky, které by vás jinak od jejího sběru odradily. Proto raději sbírejte již vzrostlejší houby, u kterých jsou viditelné všechny potřebné znaky toho, že je opravdu jedlá.

Nesprávné skladování hub

Ač se to nemusí zdát, špatné skladování hub je velmi nebezpečné. Může vyvolat zažívací problémy, především průjem a zvracení. Nasbírané houby jsou určené k okamžitému zpracování. Pokud daný den nemáte možnost je zpracovat, zabalte je do vlhké utěrky a uložte je do lednice.
Tip: Do lesa si s sebou vždy berte nejlépe proutěný košík, případně plátěnou tašku, nikdy nesbírejte houby do igelitových tašek si sáčků. Houby se v nich zapaří, začnou se kazit a nemusí vám po nich být zrovna nejlépe.

Nedostatečná úprava

Stejně jako nesprávné skladování hub, i jejich nedostatečná úprava může vyvolat trávící potíže. Houby musí být řádně tepelně či jinak upraveny, nikdy je nejezte syrové. Zpracovat je můžete na mnoho způsobů – smaženice, do omáček a polévek, ale také je možné je usušit, zamrazit či naložit.

Věříme, že jsme vám alespoň trochu pomohli v tom, jak se vyvarovat chyb při houbaření a přejeme příjemné návštěvy lesa se skvělými úlovky. Jednu z možností, jak zpracovat houby, vám ukáže následující video-recept na přípravu vepřového na houbách, letní a podzimní delikatesu. Dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více