Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zčernalé banány se dají zachránit. Můžete s nimi kouzlit nebo z nich připravit sladké překvapení
Zdroj: Pixabay, pixel2013

Každému se někdy stane, že nakoupí víc, než se v dohledné době zkonzumuje. U některých potravin to nevadí a klidně doma vydrží i měsíce, ovoce se ale kazí mnohem rychleji. Například takové banány mohou už po třech dnech začít černat a jen málokdo na ně potom dostane chuť. Je tu ale jedna možnost, jak i úplně černé banány využít...

Dejte banánům druhou šanci

Zčernalé banány velmi často putují do odpadkového koše, aniž bychom se pokusili je zpracovat nebo je alespoň ochutnali. Ale tmavá slupka nemusí hned znamenat, že jde o nepoživatelné ovoce. Zkusme je tedy tentokrát nevyhodit a malým kouzlem je vraťme do života. Je to jednoduché, vyzkoušené a skutečně to funguje, i když se to zdá být nemožné. Jak na to?

Zčernalý banán je nejprve nutné uložit do igelitového sáčku, kde jej zasypeme rýží. Nemusí na něm přímo být žádná velká vrstva. Takto necháme banán odložený několik (raději desítek) minut, a pak přijde na řadu fén na vlasy. Ze sáčku vyndáme banán, se kterým se doposud zdánlivě nic zvláštního nestalo. Stačí ale proud teplého vzduchu z fénu a začnou se dít věci, nad kterými se zastavuje rozum. Tmavá slupka jako zázrakem zežloutne a banán je bez problémů poživatelný i hezký na pohled.

Koktejl, nebo zmrzlinu?

Pokud by se vám ale nechtělo hrát s rodinou tak trochu na schovávanou a starší, ale pořád dobré a sladké banány byste přesto rádi využili, je tady hned několik možností, jak to udělat. Výborný je samozřejmě banánovo-mléčný kokteil. V tom případě stačí rozmixovat banán, promíchat ho s mlékem a případně dochutit třeba vanilkovým cukrem. Během chviličky je hotovo a není, co řešit.

Děti určitě potěšíte také banánovou zmrzlinou, ve které právě přezrálé banány poslouží mnohem lépe než ty tvrdé a nazelenalé. Jak na zmrzlinu? Opět co nejjednodušeji a nejrychleji. Dva přezrálé banány rozmixujeme se šťávou z jednoho citronu (nebo použijeme menší množství citronu, to podle vlastní chuti), přidáme 100 gramů cukru a 200 - 250 ml smetany ke šlehání. Opět můžeme přidat vanilkový cukr. Všechny ingredience dobře promixujeme, směs dáme do misky, kterou můžeme uložit do mrazáku, a pak už jen čekáme. Pokud je to možné, je dobré v průběhu tuhnutí zmrzliny ji občas promíchat - nevytvoří se potom krystalky ledu.

Máte raději spíš něco teplého? I pro tento případ nabízejí banány skvělou alternativu. Jde o banánové lívanečky, k jejichž výrobě nebudete potřebovat nic jiného, než jeden banán a dvě vajíčka. A postup? Vajíčka rozšleháme v misce a přidáme do nich buď rozmixovaný nebo alespoň vidličkou dobře rozmačkaný banán. Vznikne "těsto", které usmažíme jako malé placičky v trošce oleje na pánvi. Výborně chutnají se zakysanou smetanou, která jim dodá svěžest.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více