Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Diety pro rok 2021: Které jsou v kurzu a které zaručeně (ne)fungují?
Zdroj: Pixabay.com, silviarite

Člověk je tvor líný a mnohdy se vydává cestou nejmenšího odporu. V případě hubnutí si tedy často vybírá tu dietu, která "zaručeně funguje". Ale opravdu je to tak zaručené? Následující tři diety jsou ve světě štíhlých zrovna v kurzu. Jsou ale vhodné i pro vás? A docílíte s nimi kýženého výsledku?

Intuitive eating aneb jezte podle intuice

Jak zhubnout? Přemýšlejte a řiďte se podlé své intuice. Znamená to však, že když mám chuť na donut k snídani a poté si moje hlava usmyslí, že by si dala čokoládu, měl bych ji poslechnout? Nikoliv. Díky tomuto dietnímu programu si osvojíte metody, které vám pomohou správně jíst a rozeznávat vlastní potřeby těla, což je poměrně nová myšlenka, jelikož většina diet se snaží o opak – obelhat tělo a mozek. Intuitive eating e založeno na deseti pilířích, podle kterých se budete řídit. Především vás tato "dieta" naučí rozeznávat reálný hlad a emoční hlad. Zní to poměrně jednoduše? Ano. V tomto případě autoři diet upozorňují, že se nejedná o dietu v pravém slova smyslu, ale spíše o životní styl, který se už budete učit celý život. Pokud nastoupíte na tuto cestu a chcete vydět výsledky, smiřte se s tím, že to nebude hned a už z toho nikdy nesmíte vypadnout.

Středomořská dieta

V širokém pojetí tato dieta referuje k životnímu stylu, které vedou lidé ze Středomoří. V užším podání se jedná o jídlo, které je bohaté na mořské plody (zejména na potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny), zeleninu, saláty, maso a zapíjí se deckou kvalitního vína. To zní příjemně, že ano? Z lékařských studií vyplývá, že tradiční Středozemní dieta je velmi zdravá a lidé, kteří se tímto způsobem stravují, se v průměru dožívají více let než Japonci, což je pro mnohé ekvivalent dlouhověkosti. Tato dieta se již několik let drží v očích odborníků na pomyslném žebříčku. Pamatujte ale na to, že součástí jejího zázraku je i volnější životní tempo, podle něhož jedou i obyvatelé Středomoří.

GASP dieta

Slyšeli jste někdy o tom, že byste měli poslouchat svá střeva? Základní myšlenkou GASP diety je fakt, že naše střevní flora, tedy bakterie, které máme ve střevech, má obrovský vliv na stav naší psychiky, a může přímo či nepřímo ovlivňovat náš celkový zdravotní stav. V podstatě se jedná o následující; jak dobře se má naše střevní flóra, tak dobře se má celé tělo. Lidé, kteří tuto dietu drží, v žádném případě nekonzumují bílkoviny, cukry a laktózu. Naopak je jejich jídelníček bohatý na ořechy, maso a doporučuje se konzumovat hodně kvašené zeleniny. U odborníků na výživu ovšem tato dieta není vůbec oblíbená. Kritika se týká především základního pilíře myšlenky: studie, které prokazují důležitost mikrobiotu pro celkový stav našeho těla, nejsou dostatečně relevantní a výzkum netrval zatím tak dlouho, abychom z něj mohli vyvodit 100 % závěry.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více