Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak jedli prvorepublikoví četníci? V kasárnách frčely tzv. republikánské řezy
Zdroj: Provrepublikoví četníci neměli zrovna peněz na rozhazování, i tak si ale uměli dopřát dobroty. Zdroj: Wikimedia Commons, Augusta Jandová, CC-BY-SA-3.0

Na České televizi můžeme nyní sledovat příběhy vyšetřovatelů, kteří řeší Zločiny Velké Prahy. Stejně jako oni, tak i uniformovaní četníci první republiky museli obracet každou korunu, i když měli pravidelný příjem. Co se tehdy vařilo v četnických kasárnách, aby si to mohli strážci zákona dovolit? Třeba republikánské řezy.

Prvorepubliková euforie byla všude

První republiku si často představujeme jako dobu, ve které muselo být velké štěstí žít. Vzniklo Československo, národ si začal rozhodovat sám o sobě a mnozí si představují dokonce i to, že vládla mnohem jasnější pravidla. Jak kdy a jak v čem. Ani tahle doba nebyla tak klidná a idylická, jak bychom ji rádi viděli.

V době po vzniku Československa si lidé rozhodně nemohli příliš vybírat, z čeho budou vařit. Zvláště chudé dělnické rodiny na tom nebyly nijak dobře. A hodně přemýšlet musely dokonce i kuchařky, které se staraly o žaludky prvorepublikových četníků. Ti totiž museli na rozdíl od policistů žít v kasárnách, a tak bylo potřeba zajistit jim i jídlo. I když to byli muži takzvaně "pod penzí", a oproti jiným tak měli zaručený příjem, nešlo o sumy, které by z nich udělaly boháče. A jídlo, byť v kasárnách vařené, si také museli sami kupovat. Proto by se kuchařka jistě se zlou potázala, kdyby vařila draze.

Vznik nového samostatného státu a euforie z vysvobození se z rakouskouherského sevření se odrážely ve všech oblastech života, včetně receptů a názvů jídel. A tak si mohli i strážci zákona pochutnat třeba na republikánských řezech.

Co bylo k přípravě republikánských řezů všechno potřeba? Podle dobové kuchařky 140 g másla, 100 g hladké mouky, 100 g cukru, 100 g mletých oříšků, Oetkerův (kypřicí) prášek, 1 žloutek, 2 polévkové lžíce rumu a 2 lžíce zavařeniny. Na polevu si pak kuchařka připravila 1 žloutek, 3 polévkové lžíce cukru a 1 polévkovou lžíci rumu. Tyto suroviny by měly stačit na přípravu dezertu pro pět hladových četníků - nebo pro stejně početnou rodinu.

Republikánské řezy pro četníky

Kuchařka na vál rozdrobila máslo, promíchala ho s moukou, cukrem, oříšky a Oetkerovým práškem. Přidala žloutek a rum a vypracovala těsto, které rozválela na placku velikosti plechu na pečení. Placka se pak musela upéct, následně se rozkrojila na polovinu a slepila zavařeninou. Pak přišla na řadu poleva, která vznikla jednoduše smícháním všech surovin, které do ní patří. Hotovou polevou se potřely promazané upečené placky a bylo potřeba vrátit zákusek na chvíli usušit do trouby. Pak už ale bylo všechno hotovo a strávníci se mohli scházet u stolu.

I když jde o starý recept, byla by škoda ho nevyzkoušet. Třeba jen proto, abychom zjistili, jak doopravdy chutnala první republika, kterou si často trochu romanticky přikrášlujeme, a jak žili lidé, kteří se po jejím vzniku starali o bezpečnost ve městech i na venkově. A služba to ani v té době rozhodně nebyla jednoduchá….

Zpracováno s využitím Četnické kuchařky autora Michala Dlouhého.

Komentáře

cetnik

4. 2. 2021 13:25

evied: Dobrý den, uvedený recept najdete spolu s dalšími více než osmi desítkami dobových receptů, podle nichž se vařilo a peklo v četnických kasárnách a v četnických domácnostech v mé knize Četnická kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Pragoline. Kniha obsahuje celou kopu povídek o kriminálních případech řešených na našem území četníky. Každá povídka je doplněna jedním či více dobovými recepty, které se k případu vztahují. Přeji příjemné počtení a hlavně dobrou chuť. Četník Michal Dlouhý

evied

4. 2. 2021 10:01

Kde bych našla recept na Republikánské řezy pro četníky, děkuji

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více