Do legendární cukrárny Myšák chodil za první republiky mlsat i Oldřich Nový

Prvorepubliková Praha nabízela řadu společenského vyžití. Vlastně se dá říci, že od rána do večera jste si měli kde sednout a kam si dojít na kávu a něco sladkého. Hlavní město bývalo vyhlášené především řadou oblíbených cukráren. Jednou z nich byla i dodnes proslulá cukrárna Myšák.
Jde se k Myšákovi!
V roce 1904 si vyučený cukrář František Myšák pořídil na rohu pražských ulic Vodičkovy a V Jámě cukrárnu. Byl šikovný a inovativní, takže se mu dařilo natolik, že si ve Vodičkově ulici časem koupil vlastní dům, kde dorty nejenom vyráběl, ale také zde vybudoval prostory k posezení. Na ulici jste Myšákovu cukrárnu tenkrát rozhodně nepřešli bez povšimnutí. Pyšnila se totiž nádhernými výklady a mosazným portálem, což bylo dílo pražského architekta Josefa Rosipala.
Článek z magazínu
Ve Vodičkově ulici 31 cukrář Myšák otevřel svoji novou provozovnu v roce 1911. Přibližně o deset později nechal dům v neorenesančním stylu přestavět. Na novém vzhledu se podílel stavitel Josef Čapek, rondokubistickou fasádu pravděpodobně navrhl Josef Gočár. Na kávu a sladkosti sem chodil hvězdný Oldřich Nový, pravidelnou zákaznicí bývala i Ema Destinnová nebo Adina Mandlová a cukrárnu navštěvoval také Tomáš G. Masaryk. Dnes už můžeme jenom hádat, jestli si dávali proslulé Myšákovy pomerančové placičky, na které se stály fronty, anebo některý z jeho slavných ovocných dortíků.
Myšákův pohár
Do cukrárny k Myšákovi se ale chodívalo především na vyhlášený pohár, jehož základ tvořila a dodnes tvoří vanilková zmrzlina, karamel, griliáš a pořádný kopec šlehačky. Kdo měl šanci ho někdy ochutnat, nepochybně si i po letech vybaví jedinečné snoubení chutí tohoto původního receptu Myšákova poháru. Zakladatel cukrárny František Myšák starší byl nejenom cukrář tělem i duší, ale také velký inovátor. Tak například vymyslel speciální lýkové pytlíky pro divadelní bonbony, aby diváci nerušili představení šustěním papíru.
Článek z magazínu
V roce 1941 František Myšák starší zemřel. Firmu po něm převzal jeho syn, ten si ale cukrařiny příliš neužil; o osm let později byl Myšák mladší zatčen a odvezen do uranových dolů v Jáchymově. V roce 1950 došlo ke znárodnění cukrárny a František Myšák mladší zde dál působil pouze jako zaměstnanec. Že je pravým synem svého otce ale dokázal na Světové výstavě v Bruselu v roce 1958, kde všechny překvapil košem marcipánových hub, které byly k nerozeznání od pravých plodů lesa. Jenže ani takový úspěch nestačil na to, aby režimu nepohodlný muž v podniku založeném vlastní rodinou zůstal. O rok později totiž dostal od nového ředitele výpověď a zakotvil v sousedním Tatranu, kde mu dali šanci hodnou jeho cukrářského nadání. Díky přímé konkurenci Myšáka tak Myšák přežil. Svůj um pak potvrdil ještě zlatou medailí, kterou získal na Mezinárodním gastronomickém festivalu v Anglii za své výrobky z marcipánu. Myšák mladší zemřel v roce 1992.
Témata: cukrárna Myšák, slavné pražské kavárny, moučníky, dezerty, historie, zmrzlina, Praha
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Jídelníčky slavných: Aktivista Leonardo DiCaprio nabadá fanoušky k veganství
Nejen hvězda legendárního romantického dramatu… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
Říkali mu máslo námořníků. Hruškovec přelahodný určitě znáte, i když o tom možná nevíte
Když se řekne hruškovec přelahodný, málokdo tuší,… Číst více
Grilování levou zadní... I pro vegetariány! Tipy na grilovací recepty bez masa
Grilovací sezóna jede naplno a ačkoliv k ní patří… Číst více
Cuketa v troubě i na pánvi: Nejlepší teplé recepty ze zdravé letní zeleniny
Cuketová sezóna je v plném proudu! Její svěží,… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Zasaďte si hrášek! Zelená plodina živí lidstvo už od pravěku a je skvělá na pleť
Hrášek je vlastně první plodina, kterou se učí… Číst více
Samosběry 2021: Udělejte si výlet a vlastnoručně si nasbírejte hrášek, maliny či třešně
Milujete čerstvé ovoce a zeleninu a záleží vám na… Číst více
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!
Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají… Číst více
Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka
Jestli také máte rádi nádhernou vůni a jemnou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak to bylo, šéfe? Thajskou polévku Tom yum koong s krevetami zvládnete podle tohoto receptu taky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Rýžový salát se zeleninou
Přidáno před 1 hodinou

Zadělávané kedlubny s cuketou
Přidáno před 21 hodinami

Česnečka z Loštic
Přidáno před 23 hodinami

Krkovička pečená na kolech hlávkového zelí
Přidáno 16. 5. 2022 10:51

Cizrnová "pizza"
Přidáno 16. 5. 2022 07:10

Pikantní rukolový salát
Přidáno 15. 5. 2022 15:02
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.