Byliny v kuchyni: Je řeřicha nejzdravější rostlinou světa? Vypěstujete ji ve vatě za pár dní

S přicházejícím jarem všichni potřebujeme tak trochu nakopnout organismus, očistit tělo a celkově se nastartovat po dlouhé zimě. Jednou z neocenitelných pomocnic je přitom řeřicha – a možná je dokonce tou vůbec nejlepší! Proč ji začít pěstovat a jíst?
Zázrak jménem řeřicha?
Možná si vzpomenete, že jste jako děti měli ve škole za úkol vypěstovat ji v namočené vatě - přesně tak snadno totiž řeřicha dokáže člověku dát nálož důležitých vitamínů a minerálů, a to od vitamínu C přes betakaroten, vitamíny A, B6, E a K až po draslík, železo, riboflavin, nasycené mastné kyseliny a vlákninu. Stačí semínka této rostlinky položit na vodou nacucanou vatu (ale poslouží dokonce i jen mokrý kuchyňský ubrousek) a nechat ji 2 až 3 dny na okně. Za tu dobu stihne naklíčit a po 6 dnech je možno ji sklízet.
Článek z magazínu
Existuje několik desítek druhů řeřichy, všechny ale mají stejně pikantní chuť. Jako koření se řeřicha využívala již ve starověku, hodně oblíbená byla v antickém Římě. Kuchařům nahrazovala hořčici, ale uznávali ji tam rovněž jako léčivku. Vůbec nejlepším a nejzdravějším druhem řeřichy je řeřicha potoční, která je dnes už ale známá spíše pod názvem potočnice lékařská. Podle starořeckého filozofa Xenofóna ji vojáci perského vládce Kýra jedli předtím, než vyrazili do bitvy a osobně si ji velmi oblíbil také Napoleon Bonaparte, který se zasloužil o rozvoj cíleného pěstování rostliny.
Co říká věda
Profesorka Jennifer Di Noia z Univerzity Williama Patersona v New Jersey se před několika lety zabývala konkrétnější definicí toho, co se vlastně přesně skrývá pod oním „ovocem a zeleninou“, které nám lékaři a výživoví poradci doporučují konzumovat, abychom snížili riziko chornických onemocnění. Di Noia nakonec přišla s tím, že jde o potraviny, které dokážou tělu ve 100 gramech dodat v průměru 10 a více procent denní dávky sedmnácti důležitých látek, kterými jsou draslík, vláknina, bílkoviny, vápník, železo, vitamíny B1, B2 a B3, kyselina listová, zinek a vitamíny A, B6, B12, C, D, E a K. Profesorka sestavila seznam 41 potravin, které tyto požadavky na základě jejího výzkumu splnily a právě řeřicha je na prvním místě v seznamu, a to dokonce se 100% výsledkem. Na druhém místě skončilo čínské zelí, dále stojí mangold, a pak výčet pokračuje například špenátem, čekankou nebo petrželí.
Jak řeřichu konzumovat?
Chuť řeřichy ze všeho nejvíc připomíná ředkvičky, proto je nejlepší přidávat ji syrovou do salátů, nebo s ní dozdobovat obložené talíře či zdravé chlebíčky a jednohubky. Hodí se ale také do pomazánek, polévek nebo jí můžete jen tak posypat čerstvý chléb s máslem. Pozor! Řeřichu nevařte ani jinak tepelně neupravujte. Tím by totiž ztratila nejen několik vitamínů v čele s důležitým céčkem, ale také svou typickou chuť.
Témata: řeřicha, zdravá výživa, přírodní lékárna, bylinky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Česká gastronomie v průběhu věků: Za první republiky byla uznávaná, dnes je plná náhražek
Nejeden Čech by se klidně do krve pohádal, že… Číst více
Jak jedli prvorepublikoví četníci? V kasárnách frčely tzv. republikánské řezy
Na České televizi můžeme nyní sledovat příběhy… Číst více
I četníci si pochutnávali na kradených slepicích. Za první republiky se odcizení ptáka trestalo žalářem
Prvorepublikoví strážci zákona se snažili chránit… Číst více
Retro okénko: Proč má legendární Polárka ve znaku ledního medvěda?
Polárkový dort nebo-li polárkáč je něco, co si… Číst více
Příběh žvýkaček s klukem v sombreru: Směs na jejich výrobu se dovážela až z Nizozemska
V roce 2018 oslavily 50 let od počátku výroby v… Číst více
Sladké, ale nekousat! Exotické tvrdé Bon Pari cucáme už od roku 1977
I když už od roku 1977 přinášejí do našich… Číst více
Telecí rosol, žloutkové fleky i kuře s kečupem. Na čem si rád pochutnával Vlasta Burian?
Král komiků Vlasta Burian, divadelní a filmový… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte na Burizony? Poradíme, jak z nich vyrobit luxusní dezert
Kdo by si z dětství nepamatoval Arizonky -… Číst více
Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky
Kdo by neznal slavného českého spisovatele a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Balkánský sýr i feta do salátů: Doma vyrobené jsou levnější i zdravější než ty z obchodu a ušetříme až 110 Kč
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Zdravý koláč z vloček a banánů
Přidáno před 11 hodinami

Domácí noky zapečené s lososem a špenátem
Přidáno před 12 hodinami

Těsto na housky, bulky, rohlíky - bez vajec
Přidáno před 13 hodinami

Kuřecí čtvrtky na zelenině
Přidáno před 14 hodinami

Masové mini karbanátky plněné mozzarellou (z horkovzdušné fritézy)
Přidáno před 14 hodinami

Krůtí kousky na tymiánu s fazolkami, sušeným rajčaty a kapary
Přidáno před 14 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.