Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
V zimním období je nám každá svěží nať vzácná. V létě jich sice máme nadbytek, ale v zimě hledáme cesty, jak je získat. Není to však nic složitého. Využijeme odřezky z kořenové zeleniny a narašenou cibuli s česnekem.
Malá zahrádka za oknem
Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned pustit do nenáročného pěstování za oknem. Za pár dnů budeme mít dostatek zelených natí ke zdobení oblíbených pokrmů - pomazánek, salátů, těstovin, polévek a mnoha dalších jídel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nať cibule a česneku
Cibuli vložíme do úzké skleničky s vodou - spodek cibule by měl být těsně nad hladinou. Velmi brzy začnou rašit kořínky a vzápětí poroste vzhůru zelená nať. Vodu občas vyměníme. Pokud bychom cibuli dali do vody celou, začala by zahnívat. Můžeme vyzkoušet i jiné metody např. vysázet cibulky vedle sebe do truhlíku - lze použít i sazečku nebo šalotku. Podobně pěstujeme česnekovou nať - paličku česneku rozdělíme na jednotlivé stroužky a využijeme i ty, které už jsou narašené.
Celerová a petrželová nať
Podobně vyroste nať z odkrojených vršků celeru, kořenové petržele a červené řepy. Odkrojky postavíme na talířek s nízkou hladinou vody, kterou pravidelně měníme - ve vodě je pouze spodní část odkrojku. Brzy začne růst svěží nať, kterou sklízíme. Používáme ji čerstvou, k tepelnému zpracování je jí škoda. Hodí se na posypání namazaného pečiva, do pomazánek, zdobíme jí polévky a jiné pokrmy na talíři.
Další cibule a stroužky česneku postupně přidáváme do naší "zahrádky" za oknem, stejně tak odkrojky kořenové zeleniny, abychom stále měli co sklízet. Cibule a česnek v předjaří často raší i bez naší pomoci - narašené cibule již sice ztrácí na kvalitě, ale jejich natě se nám budou hodit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 11 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 13 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 21 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 22 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Přečtěte si Zobrazit více
Bylinková mini zahrádka v obýváku: Kam umístit šalvěj a co s rozmarýnem a mátou?
Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
Byliny v kuchyni: Je řeřicha nejzdravější rostlinou světa? Vypěstujete ji ve vatě za pár dní
Komentáře