Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Unsplash

V zimním období je nám každá svěží nať vzácná. V létě jich sice máme nadbytek, ale v zimě hledáme cesty, jak je získat. Není to však nic složitého. Využijeme odřezky z kořenové zeleniny a narašenou cibuli s česnekem.

Malá zahrádka za oknem

Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned pustit do nenáročného pěstování za oknem. Za pár dnů budeme mít dostatek zelených natí ke zdobení oblíbených pokrmů - pomazánek, salátů, těstovin, polévek a mnoha dalších jídel.

Nať cibule a česneku

Cibuli vložíme do úzké skleničky s vodou - spodek cibule by měl být těsně nad hladinou. Velmi brzy začnou rašit kořínky a vzápětí poroste vzhůru zelená nať. Vodu občas vyměníme. Pokud bychom cibuli dali do vody celou, začala by zahnívat. Můžeme vyzkoušet i jiné metody např. vysázet cibulky vedle sebe do truhlíku - lze použít i sazečku nebo šalotku. Podobně pěstujeme česnekovou nať - paličku česneku rozdělíme na jednotlivé stroužky a využijeme i ty, které už jsou narašené.

Celerová a petrželová nať

Podobně vyroste nať z odkrojených vršků celeru, kořenové petržele a červené řepy. Odkrojky postavíme na talířek s nízkou hladinou vody, kterou pravidelně měníme - ve vodě je pouze spodní část odkrojku. Brzy začne růst svěží nať, kterou sklízíme. Používáme ji čerstvou, k tepelnému zpracování je jí škoda. Hodí se na posypání namazaného pečiva, do pomazánek, zdobíme jí polévky a jiné pokrmy na talíři. 

Další cibule a stroužky česneku postupně přidáváme do naší  "zahrádky" za oknem, stejně tak odkrojky kořenové zeleniny, abychom stále měli co sklízet. Cibule a česnek v předjaří často raší i bez naší pomoci - narašené cibule již sice ztrácí na kvalitě, ale jejich natě se nám budou hodit.

Tento tip je užitečný  (10x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Josef Maršálek

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům