Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Zdroj: Unsplash

V zimním období je nám každá svěží nať vzácná. V létě jich sice máme nadbytek, ale v zimě hledáme cesty, jak je získat. Není to však nic složitého. Využijeme odřezky z kořenové zeleniny a narašenou cibuli s česnekem.

Malá zahrádka za oknem

Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned pustit do nenáročného pěstování za oknem. Za pár dnů budeme mít dostatek zelených natí ke zdobení oblíbených pokrmů - pomazánek, salátů, těstovin, polévek a mnoha dalších jídel.

Nať cibule a česneku

Cibuli vložíme do úzké skleničky s vodou - spodek cibule by měl být těsně nad hladinou. Velmi brzy začnou rašit kořínky a vzápětí poroste vzhůru zelená nať. Vodu občas vyměníme. Pokud bychom cibuli dali do vody celou, začala by zahnívat. Můžeme vyzkoušet i jiné metody např. vysázet cibulky vedle sebe do truhlíku - lze použít i sazečku nebo šalotku. Podobně pěstujeme česnekovou nať - paličku česneku rozdělíme na jednotlivé stroužky a využijeme i ty, které už jsou narašené.

Celerová a petrželová nať

Podobně vyroste nať z odkrojených vršků celeru, kořenové petržele a červené řepy. Odkrojky postavíme na talířek s nízkou hladinou vody, kterou pravidelně měníme - ve vodě je pouze spodní část odkrojku. Brzy začne růst svěží nať, kterou sklízíme. Používáme ji čerstvou, k tepelnému zpracování je jí škoda. Hodí se na posypání namazaného pečiva, do pomazánek, zdobíme jí polévky a jiné pokrmy na talíři. 

Další cibule a stroužky česneku postupně přidáváme do naší  "zahrádky" za oknem, stejně tak odkrojky kořenové zeleniny, abychom stále měli co sklízet. Cibule a česnek v předjaří často raší i bez naší pomoci - narašené cibule již sice ztrácí na kvalitě, ale jejich natě se nám budou hodit.

Komentáře

Další tipy a triky