Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový binec na talíři, kterému se u nás přezdívá císařský trhanec.
Legendy o císařově trhanci
Znáte to; přijde k vám vzácná návštěva, kterou chcete uctít a jste z toho tak nervózní, že pokazíte, co můžete. A přesně nějak takhle se podle webu Rakousko.cz dařilo jistému statkáři, u kterého se na cestě přes Alpy zastavil císař František Josef I. se svou manželkou Alžbětou Bavorskou, kterou budete znát spíš pod jménem Sissi. Legenda praví, že hospodář chtěl panovníka pohostit a rozhodl se, že připraví palačinky. Jenže když je vyráběl, byl tak nervózní, že to nějak popletl a palačinku na pánvi zamíchal. Aby zakryl ten trhanec, namazal ji švestkovým džemem a pořádně pocukroval. Dopadlo to tak, že císař byl z jídla doslova nadšený. Existuje ještě jedna verze tohoto příběhu, která říká, že statkářova žena byla mizerná kuchařka, takže při převracení palačinku zničila a nezbylo jí, než všechno nějak zamaskovat.
Článek z magazínu
Ke Kaiserschmarrnu se váže ještě jedna bajka. Císařovna Sissi je dodnes známá svou posedlostí po štíhlém pasu, a tak nařídila královskému kuchaři, aby pro ni připravoval pouze lehké dezerty. S výsledky však nebyla nikdy spokojená a nechtěla nic z toho jíst. Jednou se císař František měl rozzlobit a zařvat: „Tak se podívejme, jaký nepořádek – schmarren – náš kuchař zase připravil!“ K jeho překvapení byl ale moučník přesně podle jeho představ, a dokonce se stal jedním z jeho nejoblíbenějších. Tím by se vlastně vysvětlil i název sladkého pokrmu. Jiné historické zdroje uvádějí ještě poslední story; František I. měl údajně ze všech sladkostí nejraději palačinky. Když je kuchař zkazil, podávaly se jako Kaiserschmarrn, protože zkaženou palačinku jste prostě císaři naservírovat nemohli.
Článek z magazínu
Rakousko-uherské dědictví
Pokud se máme vrátit na začátek císařského trhance, představme si silnou palačinku nakrájenou na kousky, posypanou moučkovým cukrem a přelitou švestkovým žahourem či podávanou se švestkovým kompotem. Jelikož je náš svět komplikovaný a stejně jako neexistuje jedna verze příběhu vzniku tohoto jedinečného jídla, je i více verzí, jak ho připravit, můžete se potkat i s rozinkovým trhancem či trhancem podávaným se sezónním ovocem. Ať už na něj přidáte, co chcete, stoprocentně jej chuťově oceníte. U tého pochoutky zkrátka platí, že v nedokonalosti je krása.
Témata: císařský trhanec, císař František I., císařovna Sissi, sladká jídla, historie, palačinky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Klasický ruský boršč: Tenhle jednoduchý recept na dokonalou podzimní polévku zaručeně zvládnete
Za „svůj“ národní pokrm ho kromě Rusů a… Číst více
Jak na jasmínovou rýži? Jako příloha má široké uplatnění
Jasmínová rýže a rýže basmati patří k dlouhozrnným rýžím. Vzhledem i chutí je jasmínová rýže podobná rýži basmati, ale na rozdíl od ní je lepivější a… Číst více
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Válka o polévku aneb Když se hádají dva státy, milovníci boršče se jenom smějí
Není to tak dávno, co se na sociálních sítích… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Oběd na neděli: Uvařte si bohatý boršč se třemi druhy masa, řepou a rajčaty
Venku je mrazivo a vy se potřebujete zahřát i… Číst více
Polská kuchyně: To není jen bigos. Znáte třeba speciální vepřový kotlet schabowy?
Polská kuchyně není variantou té ruské, jak se… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Slané ukrajinské buchty pampušky jsou vynikající jako příloha. Dělají se podobně jako české buchty
Název pampušky zní něžně až pohádkově, jde ovšem… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Mini chlebíčky s lučinovou pomazánkou a s uzeným lososem
Přidáno před 2 hodinami

Kodaňský sýrový salát
Přidáno před 5 hodinami

Špecle s osmaženou cibulkou a slaninou
Přidáno před 9 hodinami

Cuketový salát s hořčičnou zálivkou
Přidáno před 10 hodinami

Mleté hovězí zapečené se špenátem
Přidáno před 11 hodinami

Bramborové škvarkové placky
Přidáno 9. 6. 2023 12:42
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.