Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Odlehčená jídla občas vyhledáváme všichni. A není to jen kvůli hubnutí
Toprecepty.cz

Po opulentních hostinách a oslavách nastává u mnohých z nás období zpytování svědomí ohledně toho, jak jsme se v poslední době starali o svou tělesnou schránku. Zjišťujeme, že jsme to poněkud přeháněli s konzumací dobrot a tělo nám to vrací přibíráním na váze a u někoho dokonce pokaženým zažíváním.

Odlehčené stravování

Hledáme odlehčené způsoby stravování, recepty se sníženým množstvím tuků a cukrů. Využíváme nových vynálezů jako jsou multifunkční hrnce, parní hrnce, horkovzdušné fritézy a dalších.

Přemýšlíme, jak si dopřávat oblíbená jídla bez vysoké kalorické zátěže. Na to existují dokonce celé studie a obchodní značky s názvy low carb (snížený obsah cukrů) a low fat (snížený obsah tuků). Na snížené množství cukru a soli si tělo po čase zvykne, stačí vydržet. Učíme se místo smažení používat olejový spray a pečení v troubě, máslo a majonézu v pomazánkách nahradit sýrem žervé apod. Časem zjistíte, že i přes lehkost a dietnost jídel vaše chuťové buňky vůbec nemusí strádat. Někdo takhle žije dlouhodobě, ale nám, kteří si rádi užíváme nefalšovaných dobrot a poctivých receptur, není tento životní styl úplně blízký. Přesto i pro nás existuje řešení. A opět se můžeme inspirovat u prostých a chudších lidí na vesnici z minulých dob. Lidová jídla jsou vesměs výživná, poctivě vařená a mnoho jich je přitom dietních. Není bezpodmínečně nutné recepty z chalup a chaloupek realizovat do detailu. Můžeme se jimi jen inspirovat v použitých surovinách nebo postupu.

Polévka je grunt

Základem odlehčeného stravování jsou polévky. Vývar z netučného masa, zeleniny a doplněný některou dietnější zavářkou nebo sýrem zasytí, doplní potřebné živiny, a přitom nadměrně nezatíží trávení.

Placky a placičky

Asi nejvíc nás v lidové stravě zaujmou nejrůznější placky, často pečené nasucho, jen lehce potřené máslem nebo sádlem a doplněné konzervovaným ovocem nebo zeleninou a často tvarohem nebo sýrem.

Jídla z obilovin

Pšenici zaměníme za výživnější a zdravější oves, pohanku, jáhly, ale i takové, které se objevují v poslední době- čirok, quinou a další.

Luštěniny zdravé a levné

Luštěniny získávají na oblibě. Poslední dobou jsou k dostání i druhy dříve nevídané, cizrna, červená a černá čočka,

Zeleninová jídla

Zelenina je výborná v tom, že dodá tělu vlákninu a vitamíny. Dokáže nás výborně zasytit. Navíc svou barevností láká ke konzumaci. 

Zeleninové saláty

Velmi zdravý a dietní způsob stravování jsou zeleninové saláty. Nemusíte je vyrábět jen ze syrové zeleniny, některá zelenina tepelnou úpravu přímo vyžaduje.

Maso dietněji

Ani masa se nemusíme odříkat, stačí vyměnit tučné maso a nevhodné zpracování za libové maso a vaření v páře, místo smažení raději péct nebo grilovat. Receptů a dietní úpravy masa tu máme také dost, stačí zalistovat.

Tak s chutí do toho. Přesvědčení, že co je zdravé, není chutné, je jen předsudek.

Tento tip je užitečný  (4x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům