Odlehčená jídla občas vyhledáváme všichni. A není to jen kvůli hubnutí
Po opulentních hostinách a oslavách nastává u mnohých z nás období zpytování svědomí ohledně toho, jak jsme se v poslední době starali o svou tělesnou schránku. Zjišťujeme, že jsme to poněkud přeháněli s konzumací dobrot a tělo nám to vrací přibíráním na váze a u někoho dokonce pokaženým zažíváním.
Odlehčené stravování
Hledáme odlehčené způsoby stravování, recepty se sníženým množstvím tuků a cukrů. Využíváme nové vynálezy jako jsou multifunkční hrnce, parní hrnce, horkovzdušné fritézy a dalších.
Přemýšlíme, jak si dopřávat oblíbená jídla bez vysoké kalorické zátěže. Na to existují dokonce celé studie a obchodní značky s názvy low carb (snížený obsah cukrů) a low fat (snížený obsah tuků). Na snížené množství cukru a soli si tělo po čase zvykne, stačí vydržet. Učíme se místo smažení používat olejový spray a pečení v troubě, máslo a majonézu v pomazánkách nahradit sýrem žervé apod. Časem zjistíme, že i přes lehkost a dietnost jídel naše chuťové buňky vůbec nemusí strádat. Někdo takhle žije dlouhodobě, ale nám, kteří si rádi užíváme nefalšovaných dobrot a poctivých receptur, není tento životní styl úplně blízký. Přesto i pro nás existuje řešení. A opět se můžeme inspirovat u prostých a chudších lidí na vesnici z minulých dob. Lidová jídla jsou vesměs výživná, poctivě vařená a mnoho jich je přitom dietních. Není bezpodmínečně nutné recepty z chalup a chaloupek realizovat do detailu. Můžeme se jimi jen inspirovat v použitých surovinách nebo postupu.
Mohlo by vás zajímat
Polévka je grunt
Základem odlehčeného stravování jsou polévky. Vývar z netučného masa, zeleniny a doplněný některou dietnější zavářkou nebo sýrem zasytí, doplní potřebné živiny, a přitom nadměrně nezatíží trávení.
Placky a placičky
Asi nejvíc nás v lidové stravě zaujmou nejrůznější placky, často pečené nasucho, jen lehce potřené máslem nebo sádlem a doplněné konzervovaným ovocem nebo zeleninou a často tvarohem nebo sýrem.
Jídla z obilovin
Pšenici zaměníme za výživnější a zdravější oves, pohanku, jáhly, ale i takové, které se objevují v poslední době- čirok, quinou a další. Využijeme je do směsí se zeleninou, zahuštění pokrmů nebo z nich můžeme uvařit kaši.
Luštěniny zdravé a levné
Luštěniny právem získávají na oblibě. Poslední dobou jsou k dostání i druhy dříve nevídané, cizrna, červená a černá čočka, Červená a černá čočka mají navíc tu výhodu, že je můžeme vařit ihned a bez namáčení, dobré jídlo tak máme na stole opravdu brzy.
Zeleninová jídla
Zelenina je výborná v tom, že dodá tělu vlákninu a vitamíny. Dokáže nás výborně zasytit. Navíc svou barevností láká ke konzumaci. Z dietních úprav zeleniny doporučujeme vaření, dušení, pečení s minimem tuku nebo grilování.
Zeleninové saláty
Velmi zdravý a dietní způsob stravování jsou zeleninové saláty. Nemusíme je připravovat jen ze syrové zeleniny, některé vitamíny a zdravé látky využijeme lépe až po tepelné úpravě s trochou tuku (např. u rajčat nebo mrkve).
Maso dietněji
Ani masa se nemusíme odříkat, stačí vyměnit tučné maso a nevhodné zpracování za libové maso a vaření v páře, místo smažení raději péct nebo grilovat. Receptů a dietní úpravy masa tu máme také dost, stačí zalistovat.
Tak s chutí do toho. Přesvědčení, že co je zdravé, není chutné, je jen předsudek.
Komentáře