Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak chudý učeň ke štěstí přišel: Kde se vzal Sachrův dort, symbol Vídně?
Zdroj: Pixabay, Stefanie Laubsch, Pixabay license

Kdybyste měli pojmenovat tři věci, které jsou úzce spojené s Vídní, které by to byly? Za nás vede klasická hudba, vídeňská káva a dort. Samozřejmě ten od Sachera, jehož jediné sousto jedlíka vynese do oblak. Málokdo by řekl, že ho vlastně vymyslel puberťák...

Na politiku přes sladkosti

Rok 1832 byl pro špičkového rakouského diplomata knížete Metternicha velmi rušný. Francie s Británií vykazovaly až příliš přátelské vazby, inkoust vyznačující na mapách hranice samostatné Belgie ještě pořádně nezaschnul a politické hádky v širší německé konfederaci vyžadovaly neustálou pozornost. Když řídíte budoucnost Evropy, poslední věc, se kterou byste si měli dělat starosti, je večeře. Jenže před jednou takovou onemocněl Metternichův kuchař a nebyl nikdo, kdo by připravil pro diplomatovy vysoce postavené hosty adekvátní dezert.

Nezbylo nic jiného, než aby se pečení ujal kuchařův učeň, teprve šestnáctiletý Franz Sacher. Mladík údajně vytáhl z batohu kus papíru s receptem a pustil se do práce. Výsledkem byl jedinečný čokoládový dort, který dostal jméno po svém autorovi – Sacher. Co je na téhle historce pravdivého, a co tak trochu marketing, se už asi nedozvíme, ale proslavení tohoto příběhu má na svědomí Sacherův syn Eduard, který tak chtěl o mnoho let později vyvolat vídeňskou nostalgii po její císařské minulosti.

Podstata Sacher dortu

Čokoláda, meruňkový džem a šlehačka představují harmonickou triádu, která položila základy úspěchu originálního Sacher dortu. Dodnes se peče ručně, a i když se objevují různé variace na původní návod, platí, že přesný recept, který vytvořil Franz Sacher, je přísně střeženým tajemstvím. Zasvěcenci tvrdí, že podstata spočívá hlavně v čokoládové polevě, která se prý skládá ze tří speciálních druhů čokolády vyráběných v různých městech a výhradně pro Sacherův dort.

Sacher vs. Demel

Samozřejmě, že když je něco výjimečné, najde se spousta chytráků, kteří to chtějí napodobovat. A za Sacherovým dortem nemohla zůstat pozadu ani vídeňská cukrárna a kavárna Demel. Ta totiž přišla s verzí Eduard Sacher-Torte, což nejspíš vycházelo z faktu, že Eduard Sacher pracoval svého času v Demelu a snažil se Sacher dort vylepšovat. Tam někde vznikla „válka o dort“, jelikož Demel také chtěl nazývat jejich Sacher dort originálem. Celá věc skončila u soudu za porušení ochranné známky ze strany Demelu. Nakonec vyhráli dědicové Franze Sachera. Jde o to, že originální Sacherův dort má dvě vrstvy meruňkového džemu mezi vnější vrstvou čokoládové polevy a mechovým základem, zatímco Demelův dort má jenom jednu vrstvu a je hutnější konzistence.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie