Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Zdroj: Wikimedia Commons, Josef Jindřich Šechtl – This photo was released under GFDL/CC by inheritors of copyrights, CC BY-SA 3.0

Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si takto představujete běžné prezidentské menu? Pak vás možná překvapí, jak prostá a veskrze skromná jídla náš první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk miloval.


Masarykovy dobroty

Tomáš Garrigue Masaryk se narodil v chudé rodině, jeho otec byl kočí a maminka pracovala jako kuchařka. Možná i proto byl Masaryk, co se týká jídla, velmi skromný a podle knihy První republika u stolu proslul tím, že jedl jen třikrát denně. K snídani mu stačilo trochu ovoce, zavařenina na topince a asi tak půl sklenice neslazeného čaje. K obědu pak jídával „několik lžic bílé polévky, malý kousek masa, víc zeleniny, kousek moučníku, ovoce a černou kávu“. Masaryk už tehdy před sto lety razil cestu racionální stravy a nepřejídání se. Zároveň byl známý tím, že se striktně vyhýbal alkoholu a k abstinenci dokonce občas „nutil“ i své hosty.

Škubánky, makovec i hlávkový salát

Jak podle Muzea TGM vzpomínal Masarykův služebný Alois Kadlec, prezident si potrpěl na jednoduchost v jídle. Upřednostňoval obyčejné české pokrmy, jakými byly škubánky s mákem, makovec, topinky s česnekem, nebo na sladko se zavařeninou, či hlávkový salát. Tíhl k vegetariánské kuchyni a kromě toho, že skromně jedl, také denně cvičil, případně jezdil na koni. Byl přesvědčen o tom, že žít do sta let by nemělo být žádné umění, když má člověk zdravé návyky. Podle Masaryka měl každý jíst jen, když má hlad a až má hlad. Čemuž skutečně odpovídalo i to, že si sám moc nedopřával. Velmi častou byla na prezidentském stole již výše zmíněná bílá polévka. Její příprava byla jednoduchá: Uvař silnou hovězí polévku. Zvláště v hrnku uvař 60 dkg osolené rýže. Zatím udělej z čerstvého másla bledou zásmažku či jíšku a dej do ni trochu sekané petržele. Zalej hovězí polévkou, a když povaří, zamíchej do ní povařenou rýži. Vaříš-li snad mladou husu, nebo máš-li zbytky kuřat, ober maso od kostí, pokrájej na nudle a dej do polévky.   

Masu Masaryk moc nedal, ale když už, volil spíše ryby. Měl rád například pstruha s mandlemi, nebo dušeného candáta s majonézou. Vždy si ale dal jen trochu a zejména s moučníky zacházel opatrně. Jednomu jídlu ale přece odolat nedokázal - a tím byly švestkové knedlíky.

Švestkové knedlíky

Alois Kadlec vzpomínal, že kdykoliv přišel po hlavním jídle za prezidentem s moučníkem, nechal si Masaryk dát pouze jednou. Jakmile však byly švestkové knedlíky, píše Jaroslav Vašák v knize První republika u stolu, vzal si prezident nejprve tři a pak ještě tři. Miloval je posypané mákem a zapíjel je vodou. Recept, podle kterého se tehdy knedlíky dělaly, byl tento: 10 dkg másla utře se na misce, přidá se asi 20 vařených, nastrouhaných brambor a osolí. Dále 5 celých vajec, 3 žloutky a malounko smetany, po čemž se vše s moukou vypracuje, na vále rozválí a na malé čtverečky nakrájí. Na tyto čtverečky se pokládají švestky, uzavrou se, zakulatí a nechají se ve slané vodě uvařiti. Známé je i Masarykovo cukroví, vanilkové placičky s lískovými oříšky, které se v posledních letech „zabydlelo“ i v moderní gastronomii.

Na prezidentském stole se samozřejmě při různých slavnostních příležitostech podávala i jídla honosnější, ale když neměl prezident vážené hosty, spokojil se třeba s česnečkou nebo s brynzovými haluškami.  

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více