Úklidové prostředky ze spíže: Citron, ocet a coca cola odstraní vodní kámen, soda pomůže zlikvidovat pachy
15. 1. 2025 Domácnost
Doma máme hned několik potravin, které báječně poslouží jako úklidový prostředek. Zjistěte, co vyčistí citron, na co použít ocet, na co sodu a kypřicí prášek. Proč se vyplatí nevyhazovat lógr z kávy?
Úklidové prostředky ze spíže
Moderní úklid není jen o chemických prostředcích z obchodu. Velmi často přemýšlíme o tom, jak se obejít bez nich. Stačí se porozhlédnout. I ve vaší spíži se nejspíš ukrývají přírodní pomocníci, kteří zvládnou úklid s minimální ekologickou stopou. Pro úklid domácnosti lze využít citron, ocet, jedlou sodu a kypřicí prášek a mnoho dalších.
Mohlo by vás zajímat
Co uklidit citronem: Přírodní odmašťovač a deodorant
Citron máme rádi pro jeho osvěžující aroma a chuť, proto bývá součástí řady sladkých i slaných jídel. Toto ovoce obsahuje kyselinu citronovou, která může být v domácnosti velkým pomocníkem. K čemu slouží?
-
Odstranění vodního kamene: Plátky citronu položte na zanesený povrch, nebo na ně vymačkejte šťávu (například dřez nebo vodovodní baterie), nechte působit a poté opláchněte vodou.
-
Neutralizace pachů: Položte půl citronu do lednice nebo přetřete desku na krájení, abyste odstranili nepříjemné pachy.
-
Odmašťování: Smíchejte šťávu z citronu s vodou a mýdlem, a touto směsí můžete vyčistit mastné povrchy, například sporák a troubu.
Co uklidí ocet
Ocet není jen kuchyňská ingredience, slouží také jako univerzální čisticí prostředek, který si poradí s mnoha druhy znečištění.
-
Odstraňování vodního kamene: Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1, naneste na zanesené povrchy (sprchové kouty, konvice) a nechte působit. Pak místa dobře opláchněte.
-
Čistění oken a zrcadel: Směs octa a vody naneste rozprašovačem na plochu a vyleštěte hadříkem z mikrovlákna.
-
Dezinfekce: Ocet pomáhá likvidovat bakterie, například na kuchyňských plochách nebo v koupelně. Opět stačí nastříkat a otřít hadříkem.
Mohlo by vás zajímat
K čemu slouží jedlá soda: Přírodní abrazivo
Jedlá soda nejen kypří moučníky, ale také odstraňuje nečistoty a pachy.
-
Odstraňování připečených nečistot: Smíchejte sodu s trochou vody, vytvořte pastu a naneste ji na zašpiněné povrchy (trouba, pánev). Nechte působit a poté setřete a plochu omyjte čistou vodou.
-
Čistění koberců a matrací: Plochu posypte sodou, nechte působit několik hodin a poté ji vysajte.
-
Neutralizace pachů: Dejte misku se sodou do lednice, botníku nebo auta a bílý prášek pohltí pach.
Mohlo by vás zajímat
K čemu slouží kypřicí prášek při úklidu
Kypřicí prášek, podobně jako jedlá soda, není jen na pečení, můžete ho využít i na úklid:
-
Leštění kovů: Smíchejte kypřicí prášek s trochou vody, naneste na povrch (například příbory) a jemně rozetřete.
-
Odstraňování skvrn: Použijte pastu z kypřicího prášku a vody na skvrny na textiliích nebo na jiné ploše. Pak ji omyjte.
Mají rády teplé podnebí, proto rostou především v jihovýchodní Asii a Africe. Citrusy se dají pěstovat jako okrasné rostliny, důležitější ovšem je, že nám dávají sladko-kyselé plody plné vitamínu C a…

Jaké další potraviny slouží k úklidu
Uklízet můžete také pomocí coca coly, soli, lógru po kávě, nebo třeba rýže.
-
Sůl: Funguje jako jemné abrazivo na připáleniny nebo mastnotu. Nasypte ji na příslušné místo a hadříkem ho otírejte.
-
Lógr z kávy: Také funguje jako jemné abrazivo na hrnce, pánve, pomáhá odstranit připáleniny bez poškrábání. Kromě toho neutralizuje pachy, dejte misku s lógrem do lednice nebo botníku. Když smícháte lógr s trochou mýdla a nanesete na ruce, odstraníte odolnou špínu i pachy.
-
Rýže: Ideální pro čistění úzkých míst, jako jsou lahve – stačí nasypat, přidat vodu a protřepat.
-
Coca cola: Obsahuje kyseliny, které si poradí se skvrnami a vodním kamenem: Nalijte colu do záchodové mísy, nechte působit pár hodin, a pak spláchněte. Pokud chcete vyčistit rez, namočte předmět do coly, nechte několik hodin působit, a pak ho omyjte a vysušte.
Náš tip: Pokud chcete citron přece jen využít i k jídlu, upečte si z něj třeba muffiny podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Máte pocit, že vám to najednou nějak nemyslí? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny!
Strava významným způsobem ovlivňuje fungování… Číst více
Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
Kadeřávek v zimě Kadeřávek získává teprve s příchodem mrazů správnou křehkost, jemnost a nejlepší chuť . Pěstování této dvouletky je nenáročné, v… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
16 báječných sladkých dobrot se želatinou, na které se nám sbíhají sliny
Želatinu známe jako sladký barevný přeliv přes ozdobně naskládané ovoce na moučníku. Želatina sama nemá žádnou barvu a chuť, jen jemně voní po klihu.… Číst více
Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod,… Číst více
Mangoldové listy jsou skvělou náhradou špenátu, řapíky využijeme jako chřest. Mangold sklízíme během léta a na podzim
Pěstují se dvě formy mangoldu - špenátová forma s tenkými řapíky a silně zvlněnými velkými listy se upravuje, jak už její název napovídá, obdobně… Číst více
Tohle zvládnou i děti: Vyrábíme zdravé a chutné domácí gumové medvídky
Přiznejte se; kdo z vás dětem tajně neujídá… Číst více
Bez kávy ráno nefungujete? Zkuste nastartovat den jejími zdravějšími alternativami
Řada lidí si neumí představit ráno, které… Číst více
7 nejlepších receptů na malinové řezy. Čerstvé maliny mají krásnou barvu a výbornou chuť
Pěstujeme-li na zahradě opakovaně plodící maliníky, které jsou úrodné, máme dostatek čerstvých plodů od července až do prvních mrazíků. Maliny, na… Číst více
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více