Rady pro kuchařky
30. 10. 2008 Tipy a triky
Pokud chceme, aby vývar z kostí a masa měl krásnou barvu, vaříme společně s cibulí, kterou neloupeme a ještě ji předem opečeme na tuku.
Už jste přesolili někdy polévku ? Jak to napravit ? Zkuste v ní povařit několik malých brambor.
Potřebujete čistý vývar k přípravě huspeniny nebo sváteční polévky ? Musíme ji vyčistit pomocí vaječných bílků. Bílky našleháme do řidší pěny, nalijeme do vychladlého vývaru a za stálého šlehání přivedeme k varu. Bílek se srazí a vtáhne do sebe nečistotu z vývaru.
Při vaření uzeného masa v tlakovém hrnci se doporučuje po prvním vývaru slít vodu, protož maso bývá dost slané. Doba varu v tlakovém hrnci je krátká a tudíž se sůl nemůže dostatečně koncentrovat a zhorší se chuť masa.
Pokud chcete, aby při krájení vařeného nebo pečeného masa šťáva tolik nevytékala, nechte maso před krájením asi 15 minut ležet na kuchyňské lince.
Při pečení libových mas zbytečně do něj nepíchejte. Vytéká z něj šťáva. U tučných mas se může opatrně, ale pozor, abyste nepíchali až do svaloviny, ale jen do kůže s podkožním tukem.
Nechcete, aby se vám při smažení obalené potraviny v trojobalu přichytávaly k pánvi ? Přidejte při obalení do vajíčka trochu Solamylu.
Řízky obalené klasicky v trojobalu zkuste ještě obalit v bílkách, které ušleháte do řidší pěny. dosáhnete tak křehkého obalu.
Syrové maso neukládejte do lednice zabalené v obyčejném papíru, protože z masa odsaje šťávu. Doporučuje se balit do voskovaného papíru.
Šťávu nebo omáčku z ,masa podlévejte vždy vývarem z kostí nebo odřezků masa.
Při přípravě mletého masa nejprve přilévejte vodu (kolik maso vezme) a dobře zapracujte rukama. Maso bude po upečení chutnější a šťavnatější.
Loupou se vám špatně klobásy ? Zkuste je na 15 minut před loupáním zabalit do vlhkého plátýnka.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Retro okénko: Citrusové želé obalené v cukru stálo kdysi 3 Kčs. Prodává se i dnes, ale můžete si podobné vyrobit i doma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 4 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 5 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Fit salát
Přidáno před 17 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 22 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13