Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud chceme, aby vývar z kostí a masa měl krásnou barvu, vaříme společně s cibulí, kterou neloupeme a ještě ji předem opečeme na tuku.

\Už jste přesolili někdy polévku ? Jak to napravit ? Zkuste v ní povařit několik malých brambor.

Potřebujete čistý vývar k přípravě huspeniny nebo sváteční polévky ? Musíme ji vyčistit pomocí vaječných bílků. Bílky našleháme do řidší pěny, nalijeme do vychladlého vývaru a za stálého šlehání přivedeme k varu. Bílek se srazí a vtáhne do sebe nečistotu z vývaru.

Při vaření uzeného masa v tlakovém hrnci se doporučuje po prvním vývaru slít vodu, protož maso bývá dost slané. Doba varu v tlakovém hrnci je krátká a tudíž se sůl nemůže dostatečně koncentrovat a zhorší se chuť masa.

Pokud chcete, aby při krájení vařeného nebo pečeného masa šťáva tolik nevytékala, nechte maso před krájením asi 15 minut ležet na kuchyňské lince.

Při pečení libových mas zbytečně do něj nepíchejte. Vytéká z něj šťáva. U tučných mas se může opatrně, ale pozor, abyste nepíchali až do svaloviny, ale jen do kůže s podkožním tukem.

Nechcete, aby se vám při smažení obalené potraviny v trojobalu přichytávaly k pánvi ? Přidejte při obalení do vajíčka trochu Solamylu.

Řízky obalené klasicky v trojobalu zkuste ještě obalit v bílkách, které ušleháte do řidší pěny. dosáhnete tak křehkého obalu.

\Syrové maso neukládejte do lednice zabalené v obyčejném papíru, protože z masa odsaje šťávu. Doporučuje se balit do voskovaného papíru.

Šťávu nebo omáčku z ,masa podlévejte vždy vývarem z kostí nebo odřezků masa.

Při přípravě mletého masa nejprve přilévejte vodu (kolik maso vezme) a dobře zapracujte rukama. Maso bude po upečení chutnější a šťavnatější.

\Loupou se vám špatně klobásy ? Zkuste je na 15 minut před loupáním zabalit do vlhkého plátýnka. 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více