Vánočka II.

cathleen Kuchařka:

Moučníky , Kynuté 97 názorů

542
Recept si zatím oblíbilo 42 kuchařů

Suroviny

250 ml vody
150 g cukru
60 g droždí
90 g rozpuštěné Hery
80 g rozinek
2 vejce
špetka soli
asi 750 g hladké mouky
Na potření a posyp:
vejce
plátky mandlí
Recept si zatím oblíbilo 42 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z teplé vody, cukru a droždí uděláme kvásek a po přidání ostatních surovin dobře uhněteme hebounké, voňavé těsto.

  2. Necháme ho v teple dobře vykynout, pak rozdělíme na dva díly a z každého upleteme vánočku (těsto na 9 pramenů, spodní patro vánočky uplést ze čtyř, prostřední ze tří a vrchní ze dvou – to uděláme delší a jeho konce zastrčíme až pod vánočku).

  3. Obě vánočky necháme kynout vedle sebe na plechu, pak potřeme vejcem, popřípadě posypeme plátky mandlí a dáme péct do trouby vyhřáté na 190-200°C. Hned po vsazení do trouby teplotu zmírníme na 170-180°C a pečeme asi 20-30min.

Poznámka

Hotové vánočky se dají i výborně zmrazit, po vytažení a rozmrznutí jsou jako čerstvé.

Pokud si někdo netroufá na jejich upletení, dají se z těsta upéct třeba mazance, nebo ho můžeme upéct v jakékoliv (i bábovkové) formě.

VÁNOČKA PLETENÁ ZE 6 PRAMENŮ NAJEDNOU:

http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 855 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánočka II.

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Mojja: ano, třetí - dopíšu to do surovin, aby to bylo srozumitelnější;-)

    Odpovědět

  • Mojja Mojja(neregistrovaná)

    Malý dotaz... Ta dve vejce se dávají do těsta a potírá se třetím? Chápu to dobře ?:-?

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Vanocka uplne luxusni,dekuji za receptik:-K

    Odpovědět

  • pazderka83 pazderka83

    Jednim slovem: vynikajici :yes::yes:

    Odpovědět

  • Ivetazen Ivetazen

    snad nebude vadit,že jsem přidala fotku vánočky,ale recept je jiný.Vyzkouším recept podle cathleen a dám vědět...;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    maria64: moc mě mrzí tenhle mnou přehlédnutý komentář. Snad to ještě někomu pomůže - tohle (krásně upečená vánočka po vytažení z trouby klesne jako by jí vyfoukli) se mi stalo dvakrát. Je to nedostatečným upečením, těsto (střída) je sice upečené, ale natolik měkkě a nezpevněné, že neudrží tvar a klesne.
    Stačí pár minut pečení navíc, třeba jen na 160 stupňů, aby se vánočka nespálila, a všechno je v pořádku.
    Kdysi mě tímhle rozesmál Babica, který na stejný dotaz jedné čtenářky v chatu odpověděl, že by mělo stačit po vytažení z trouby vánočku propíchat špejlema a ona neklesne:-))

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Marcela: ano. Je na tom něco nesrozumitelného? Na receptu nebo i na komentářích těch, co pekli? :-)

    Odpovědět

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    Opravdu 2 vejce? Žloutek i bílek???
    :-O

    Odpovědět

  • maria64 maria64

    Vánočka se mi v poslední době nedaří. Mám jiný recept, po upečení je pěkná, ale potom klesne a je placatá:-(. Chuťově je dobrá a rodině to nijak nevadí, zbaští ji tak. Ale mně to teda vadí, zkoušela jsem péct na různé teploty, ale pořád stejné. Tak jsem se rozhodla, že vyzkouším Váš recept. Na poměr tekutin máte víc mouky, asi mám opravdu řídké těsto. Tak uvidím, snad se příště povede lépe.

    Odpovědět

  • janinapa janinapa

    Děkuji za vynikající recept, vánočku jsem pekla poprvé v životě, první v pátek a druhou v neděli. 2. se povedla ještě lépe. Nechala jsem těsto kynout 3 hodiny a pak ještě 40 minut na plechu. Je krásná, vynikající. Ještě malý tip, přidávám do těsta vanilkový cukr a rum. Jediná chybička - zapomněla jsem koupit mandle. :-K :yes: ;-)

    Odpovědět

  • monikavavrikova monikavavrikova

    :yes::yes::yes::yes::yes::yes:SUPER VÁNOČKA,UŽ LONI JSEM NAŠLA TENTO RECEPT,A JELIKOŽ JSEM VÁNOČKU NIKDY NEDĚLALA,TAK JSEM JÍ VYZKOUŠELA,:-D NEJEN,ŽE SE POVEDLA HNED NAPOPRVÉ, ALE I DALŠÍCH 8 KOUSKŮ CO JSEM JEŠTĚ STIHLA NAPÉCT MEZI PŘÍBUZNÉ :-) TAKŽE ZA MĚ :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    otaska: první a povedla se? :-8 To je moc fajn, jsi šikula!:-K

    Odpovědět

  • otaska otaska

    Moje první vánočka:-)a recept je na jedničku, mocccccccc děkuji. Je jak od mé babičky. Díky:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    Vánočka na 1*:-Kjak jinak,je to naše Cathleen;-):yes:

    Odpovědět

  • RadkaS RadkaS

    Super recept i pro prvnacka :o) Uzasny, krasny, vyborny proste se moc moc povedli. Jednu jsme zdolali hned a druhou jsem si dala do mrazaku. Za par dni jsem rozmrazila i tu druhou a byla jako cerstva, no jestli ne jeste lepsi :yes::-p

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo