Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nezaměnitelná vůně skořice a její nasládlá chuť – to jsou nezbytné ingredience pravé vánoční atmosféry. Ačkoli se skořice coby voňavé koření najde snad v každé domácnosti, málokdo ví, že v tradiční medicíně byla tato surovina používána jako účinný všestranný lék.

Nezaměnitelná vůně skořice a její nasládlá chuť – to jsou nezbytné ingredience pravé vánoční atmosféry. Ačkoli se skořice coby voňavé koření najde snad v každé domácnosti, málokdo ví, že v tradiční medicíně byla tato surovina používána jako účinný všestranný lék.

To, že většina pochoutek zimního období obsahuje skořici, není tak úplně náhoda. Ať už skořici použijete do závinu, kompotu nebo si jí dochutíte svařené víno, můžete si být jisti, že právě v zimních mrazech bude mít blahodárný vliv na váš organismus. Skořice má totiž schopnost vnitřně zahřívat lidské tělo a navíc má desinfekční a antibiotické účinky, a tak se stává zdravou a zároveň chutnou prevencí nachlazení a virových onemocnění. Díky těmto léčebným vlastnostem můžete skořici, která posiluje celkovou obranyschopnost těla, užívat jako preventivní prostředek různých neduhů a onemocnění. Například skořicový čaj působí jako přírodní lék při léčbě onemocnění močových cest, které je nepříjemným a vleklým problémem především žen. Těm mohou pokrmy se špetkou skořice ulevit i od potíží spojených s menstruací.

V posledních letech se skořice do středu zájmu dostala především díky svým blahodárným účinkům na funkci zažívacího traktu. Diskutovaným je především její vliv na zmírnění diabetu, který je v současnosti nebezpečnou civilizační chorobou. U pacientů s cukrovkou bylo po pravidelném užívání skořice zjištěno snížení hladiny krevního cukru a cholesterolu. Odborníci doporučují pacientům s diabetem popíjet neslazený skořicový čaj. Ten podle lékařů napomáhá léčit i nemoci s cukrovkou spojené, například kardiovaskulární choroby. K tomu se připojuje příznivý vliv na trávení - skořice podporuje chuť k jídlu, zahřívá a stimuluje zažívací trakt a uklidňuje při zažívacích potížích.

Studie působení látek obsažených ve skořici se v současnosti stále častěji zaměřují na léčbu rakoviny a leukémie. Ukazuje se, že několik gramů skořice konzumované denně může výrazně snižovat šíření rakovinotvorných buněk – tyto objevy jsou předmětem dalšího výzkumu.

Aromatickou skořicí můžete okouzlit všechny své smysly, tedy nejen chuť a čich. Při ochutnávání výtečných dobrot a popíjení lahodných nápojů si můžete dopřát i skořicovou masáž. Toto aromatické koření je totiž přísadou masážních olejů a krémů, které přispívají k prohřátí organismu, ulevují při bolestech svalů a kloubů a navíc mají i desinfekční účinky, přičemž bonusem je nádherná vůně, která působí jako aromaterapie.

Při výčtu jejích vlastností není divu, že v 15. a 16. století byla skořice považována za jedno z nejcennějších orientálních koření světa. Skořice však byla vyhledávaným kořením již dávno před tím – první zmínky o využití kůry skořicovníku jsou více než čtyři tisíce let staré a pocházejí z Číny. Tak využívejte této suroviny dávnověku a potěšte tak nejen své chuťové buňky, ale i své zdraví.

Komentáře

petrzelka

26. 12. 2012 12:16

Nejprve mě zaujala ta krásná fotka:-Ka potom i čtení.Jak je vidět,tak skořice nepatří jenom do štrůdlu;-):yes:

Iveta

18. 12. 2012 17:32

:-)):yes::yes::yes::yes::yes::yes::-8

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více