Jak hubnu a zlepšuji si zdraví díky Margit a navzdory doktorce: Proč nosím v kabelce oříšky a co jím na oslavách
24. 6. 2025 Rozhovory a reportáže
Jak už mnozí vědí, v lednu mi lékařka naměřila vysokou hladinu cholesterolu. Abych se vyhnula lékům, změnila jsem ze dne na den jídelníček a dodržuji ho dodnes. Byl to vlastně jen pokus, který vyšel. Ovšem, různé druhy nástrah mě doprovázejí pořád...
Hubnutí bez blbnutí
Kdo sledujete můj seriál od začátku, tak víte, že mi byla letos v lednu naměřena vysoká hladina cholesterolu, konkrétně 7 mmol/l. Léky jsem v ordinaci odmítla a pokusila se změnit stav změnou stravy. Abych na to nebyla sama, poprosila jsem o pomoc kamarádku Margit Slimákovou (na hlavní fotce článku vpravo).
Margit je specialistka na zdravotní prevenci a výživu, známe se dlouho a náš pohled na výživu je podobný. Asi i proto padla moje volba právě na ni, přestože jsem již dříve při svých pokusech o hubnutí počítala kalorie, chodila do STOBu a vyzkoušela mraky diet.
Margit složité počítání kalorií a odvažování jídla zjednodušila. Připomenu hlavní zásady: jím 3x (max 4x) denně, vyhýbám se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a cukru a v každém jídle se snažím mít zeleninu a bílkoviny. Podrobněji jsem to popisovala zde.
Cholesterol klesl ze 7 mmol/l na 4,9 mmol/l a zhubla jsem za 5 měsíců 14 kg. Přesto ještě dodnes narážím na různá úskalí, která mohou na podobné cestě potkat i vás.
Mohlo by vás zajímat
Kdo je připraven, není o hladu
Jednou z prvních věcí, které mi Margit vštěpovala, když jsme začínaly naši spolupráci, bylo, že musím být připravena a mít doma dostatek jídla, které jíst můžu (zelenina, ovoce, ořechy...). Protože jedině tak se vyhnu momentu, kdy sáhnu po nevhodné potravině jen proto, že k mání nic jiného není.
Zdá se to jako banalita nebo úplná samozřejmost, ale opakovaně mi moje nepřipravenost do jídelníčku hodila vidle. Málokdy přitom šlo o to, co mám nebo nemám doma, ale spíš o to, co jím venku.
Tak se mi třeba stalo, že jsem šla na nějakou akci a v tu chvíli jsem neměla hlad. Tudíž jsem si s sebou nic nebrala s vědomím, že se najím později. Jenže později na místě nebylo nic, co bych si dát mohla. Tradiční nabídka na pracovních i jiných setkáních či oslavách totiž je: koblihy, croissanty a jiné sladké pečivo. Chápu to. Zelenina je drahá a upéct buchtu na plech je mnohdy i snazší.
Jenže moučníky jsou přesně to, co při svém jídelníčku aktuálně vynechávám. Jistěže se pro jednou nic nestane a taky se právě párkrát „nic nestalo", nicméně jak různých setkání přibývalo, hrozilo, že se z výjimky stane pravidlo.
Na radu Margit jsem si proto do kabelky dala směs oříšků a sušeného ovoce. Tyhle potraviny snesou jakékoliv počasí a zároveň zachrání situaci, když si nechci dát dort. Podobně fungují i sušené sýry (v nabídce je má třeba Mixit nebo Gran Moravia (Cri Cri) nebo sušené maso jerky či biltong (druh sušeného masa).
Pokud je ale na oslavě či jiné akci k dispozici zelenina, ovoce, maso nebo sýry, je z pohledu jídla vyhráno. Letní počasí navíc takové sezónní nabídce přeje. A co pití? Nejlepší je samozřejmě voda. Když je ovšem k dispozici...
Už se mi stalo, že na oslavě nebo nějaké společenské akci nebyla k dispozici žádná voda, nebo kohoutková stála stejně jako limonády. Tohle může v nouzi vyřešit re-kelímek. Natočit voda se do něj dá skoro všude, i když já ho zatím využívám jen na kafe. V některých kavárnách díky tomu dostávám kávu o něco levněji.
Příště vám prozradím, na jaké zmrzce si nejvíc ujíždím, vyzkoušet ji můžete i vy. Hodí se do každé diety.
Další díly seriálu budou následovat vždy každý týden v úterý na webu Toprecepty.cz v části Magazín. Všechny díly od začátku pak najdete zde.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více