Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Muffin, posypaný jedlými třpytkami vypadá skvěle, připravte si ho doma.
Zdroj: Toprecepty

V rámci našeho seriálu TOP, nebo STOP, ve kterém testujeme populární tipy z internetu, jsme si tentokrát posvítili na „jedlé třpytky“ z rýžového papíru. Elegantní posyp na dorty nebo třeba cupcaky se údajně dá připravit velmi snadno, tak jsme to vyzkoušeli.

Třpytky, které jde sníst

Na sociálních sítích se objevila jedlá zdobení, která vypadají luxusně, ale přitom je zvládne i člověk bez velkých cukrářských znalostí. Domácí třpytky z rýžového papíru mají být jednou z těch jednoduchých, levných a bezpečných variant, které si můžete vyrobit doma. 

Vyzkoušeli jsme přípravu

K tomu, abyste si doma vyrobili jedlé třpytky, má podle videí, která kolují internetem, stačit jen pár dostupných surovin. Plátky rýžového papíru (mohou být obyčejné z obchodu s asijskými potravinami), potravinářské barvivo ve formě gelu, tekutiny nebo prášku, miska s čistou vodou, pečicí papír nebo silikonová podložka na sušení a nakonec mixér nebo obyčejné nůžky, kterými se usušený papír rozmělní na třpytky. Všechno jsme si opatřili a pustili se do testování.

Postup:

  1. Příprava papíru
    Rýžový papír jsme nalámali na čtvrtky – menší kusy se totiž lépe obarvují a rychleji schnout.
  2. Barvení vody
    Do misky jsme nalili trochu vody a přidali pár kapek barviva, my zvolili fialové. Nebojte se to s barvou přehnat, po uschnutí totiž papír zesvětlá.
  3. Namočení papíru
    Kousky papíru jsme ponořili do obarvené vody a nechali je v ní změknout, poté jsme je hned vyjmuli. To je důležité, dlouhé máčení totiž udělá z papíru „kaši“.
  4. Sušení
    Obarvený papír jsme položili na pečicí papír a nechali schnout 24 hodin. Cílem bylo, aby byl papír úplně suchý a křehký.
  5. Mixování
    Suché kusy jsme dali do mixéru a rozemleli na třpytky.

K čemu se dají použít

Jedlé třpytky z rýžového papíru najdou uplatnění tam, kde chcete dodat trochu efektu, ale zároveň nechcete pracovat s umělými dekoracemi. Skvěle se hodí na dorty, lahodné cupcaky, poháry nebo dezerty ve skle. Můžete je jemně nasypat na krém, máslovou polevu nebo ganache a vytvořit tak slavnostní vzhled bez složitého zdobení. Pokud je navlhčíte lehkým sirupem nebo cukrovou vodou, dají se přichytit i na okraje sklenic s koktejly. 

Verdikt: Určitě vyzkoušejte

Tenhle trik opravdu stojí za to. Výroba jedlých třpytek je jednoduchá, nezabere moc času a výsledek je překvapivě efektní. Pokud hledáte způsob, jak dodat svým dezertům nebo oslavám slavnostní jiskru bez použití kupovaných dekorací plných barviv a éček, tohle je sázka na jistotu.

Navíc můžete upravit barvu i množství podle potřeby a celkový vzhled podle vlastní fantazie, a to vše bez jakéhokoliv speciálního vybavení. Vzhledem k tomu, že jsme během testování nenarazili na žádný závažný zádrhel a výsledek vypadal skvěle, dáváme tomuto triku jasný palec nahoru. Takže za nás rozhodně TOP.

Recepty k tomuto článku