Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejběžnější tatarák je samozřejmě z hovězího masa, ale v gastronomii se setkáte také třeba s bramborovým, lilkovým, rajčatovým, ale zkusili jste už tatarák z olomouckých syrečků? Je to skvělá delikatesa třeba k pivu a uctíte jí i neortodoxní vegetariány.

Pochoutka na pivní večírek

Olomoucké tvarůžky neboli syrečky vzbuzují spoustu emocí. Jedni se po nich mohou utlouci a další si zacpávají nos už při prvním závanu jejich vůně. Mají lehce štiplavý odér a pikantní chuť, která nesedne každému. Dají se používat za studena i za tepla, na slano i na sladko.

V Prostřeno tento čtvrtek bude Standa Kubín, provozní z tvrze Křelov, podávat klasický hovězí tatarák, ale také specialitu - tvarůžkový tatarák.

Na jednu porci budete potřebovat: 100 g Olomouckých tvarůžků, 3 polévkové lžíce smetany (33 %), 1 malou lžičku sójové omáčky, 25 g másla, špetku drceného kmínu, 2 malé lžičky mleté sladké papriky, 1 malou hrst petrželové nati, šalotku, sůl a pepř.

Jak na to? Rozpusťte si máslo, tvarůžky rozmačkejte vidličkou, šalotku nakrájejte nadrobno. Petrželovou nať najemno nasekejte. Tvarůžky rozmačkejte v misce, přilijte 3 lžíce smetany, okořeňte sladkou paprikou, sojovou omáčkou, kmínem a přilijte rozpuštěné máslo. Přidejte špetku pepře a ještě pořádně promačkejte. Do misky vsypte šalotku, nasekanou petrželku a vše dobře promíchejte a podle chuti přidejte sůl a další koření. Před podáváním nechte dobře vychladit. Podávejte s dobrým domácím chlebem.

Středověká dobrota

Říká se jim sice Olomoucké, ale už přes 145 let se vyrábí v nedalekých Lošticích. A Loštická továrna na ně získala i ochrannou známku. Olomoucké se jim říká podle toho, že se prodávaly na trzích v Olomouci. V dnešní době tam také najdete například tvarůžkovou cukrárnu, kde můžete ochutnat různé dobroty ze syrečků – třeba kremrole, zmrzlinu nebo třeba dorty. 

Dříve se vyráběly v téměř každé domácnosti na Hané. Jejich výroba byla doménou žen, kterým se říkalo pleskačky, podle práce specifické pro jejich výrobu. Ve své podstatě jsou olomoucké tvarůžky specificky uzrálý tvaroh dochucený solí. Ženy hroudy tvarohu ručně pleskaly a tvarovaly pomocí klapaček. Díky tomu byly původně kulaté, ale dnes jsou k dostání i jako kroužky, špalíčky či válečky.  

Vznikly vlastně náhodou. Lidé potřebovali zakonzervovat tvaroh, a tak různě experimentovali s nasolovaním, nakládáním do olejů či nálevů, až se časem propracovali k typické chuti a vůni tvarůžků. Nelze přesně určit, kdy byl vyroben první tvarůžek, ale historické prameny se o nich zmiňují už v roce 1452 a v roce 1583 se dokonce objevily v soupisu pozůstalosti. O tom, jak byly populární svědčí i to, že v 17. a 18. století se používaly jako platidlo.

Dietní sýr

Ač se to nezdá, syrečkům se nemusíte vyhýbat ani při redukční dietě, na rozdíl od ostatních tučných druhů sýra. Obsahují minimum tuku i sacharidů, ale zato jsou plné kvalitních bílkovin (2x více než vepřové maso a o třetinu více než hovězí maso), které hubnutí podporují. Jejich aroma dodá pokrmům nezapomenutelný šmrc.

Hodí se třeba k zapékání těstovin, mas i zeleniny a česnečka s tvarůžky bude pro všechny nezapomenutelný zážitek. Stačí jen na závěr lehce zastrouhnout syrečky a nechat je rozpustit. Je to delikatesa. Zkuste s nimi třeba květákovou polévku. Za studena zase tvarůžky využijete v pomazánkách nebo salátech nebo s nimi ozvláštněte dózu s nakládanými sýry. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více