Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?
23. 4. 2021 Vaření
Málokdo má k této aromatické sýrové lahůdce vlažný vztah. Jedni je milují, druzí je nemohou ani cítit. Tvarůžky zkrátka pro svoji specifickou výraznou vůni nesedí všem. Ale přesto je tahle ryze česká specialita zajímavá. A pokud patříte k těm, kteří si na tvarůžcích rádi pochutnávají, máme pro vás kromě jejich historie také tipy na zajímavé recepty!
500 let zrající syrečky
Historie olomouckých tvarůžků sahá skutečně až do 15. století. Nelze sice přesně doložit, kdo a kdy přesně je vymyslel, ale podle webu Tvaruzky.cz je nejstarší zprávy uvádějí jako běžné jídlo již v roce 1452. Pojmenování „tvarůžky“ se pak poprvé objevuje v roce 1583 v soupisu pozůstalosti z Olomouce. Ačkoliv se tvarůžky vyráběly zpočátku v okolních vesnicích, prodávaly se na olomouckých trzích. Odtud tedy mají svůj název „olomoucké“.
Mohlo by vás zajímat
Dnešní tvarůžky se vyrábějí v Lošticích, a to již od roku 1876. Původní manufakturní výrobu zahájil Josef Wessels se svou manželkou, po něm výrobu převzal syn Alois. Po znárodnění v roce 1948 byla ale tvarůžkárna postupně součástí několika státních podniků a až v roce 1991 byla v restituci vrácena potomkům původních majitelů. Ti ji provozují dodnes, a proto na obalech pravých olomouckých tvarůžků najdete zkratku A. W, podle syna zakladatele, Aloise Wesselse.
Mohlo by vás zajímat
Prosím jednu tvarůžkovou!
A co že to vlastně tvarůžky jsou? Možná budete překvapeni, že ač mají měkkou a místy až mazlavou konzistenci, tvarůžky se vyrábějí z odstředěného mléka a mají nízký obsah tuku. Proto může být tento zrající sýr, na rozdíl od jiných, skvělou součástí redukčních diet. A co s tvarůžky v kuchyni? Možnosti jsou opravdu široké. Klasickou zůstane tvarůžková pomazánka, skvělé jsou tvarůžky na chlebu s máslem. Ani smažené syrečky nejsou žádnou novinkou. Ovšem pokud vyrazíte do Loštic, ve zdejší cukrárně spojené s bistrem můžete ochutnat třeba tvarůžkové pivo, tatarák nebo hamburger, případně i tvarůžkovou zmrzlinu nebo tvarůžkové kremrole. Máte-li to daleko, uvařte si aspoň tvarůžkové dobroty podle našich tipů!
Mohlo by vás zajímat
Špíz, skřivánci a syrečkance
V knížce Kouzelný tvarůžek aneb Kuchařka neobvyklé vůně od Luboše Švehelky najdete přes sto receptů, jejich základní surovinou jsou právě tvarůžky. Co třeba si připravit loštický špíz? Na špejle střídavě napíchejte kousky tvarůžků, slaniny, klobásy a cibule. Špízy obalte v trojobalu a usmažte v oleji jako řízky. Podávejte s vařenými bramborami! Na voňavé skřivánky budete potřebovat 1 kg brambor, 200 g tvarůžků, sůl, kmín a tuk. Omyté, podélně překrojené a do kříže nakrojené brambory osolte, pokmínujte a položte na vymazaný plech slupkou dolů. Pečte téměř doměkka a jakmile se v řezu brambory rozevřou, vložte do nich kousky tvarůžků a dopečte.
Mohlo by vás zajímat
Variantou mrkvanců, ale naslano, jsou syrečkance, tedy kynuté buchty plněné nasekanými tvarůžky. Postupujte jako při přípravě na jiné slané buchty, jen do náplně dejte pokrájené tvarůžky, případně dochuťte smaženou cibulkou nebo paprikou. Buchty potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova! Ke křupavým topinkám můžete zkusit také tvarůžkový tatarák.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Koko ve varu: V novém kulinárním pořadu známé foodblogerky Koko se tento týden naučíte skvělé domácí hranolky i pizzu
Veronika “Koko” Šmehlíková je známou rozhlasovou… Číst více
Kdy a proč se pečou jidáše? Podle tradice mají přinášet pevné zdraví
Jidáš byl jeden ze dvanácti učedníků Ježíše Krista, který se zrádně postaral o jeho zatčení. V zoufalství ze své zrady se ale poté oběsil. Proto mají… Číst více
Velikonoční kynuté jidáše: Čím potíráme po upečení toto tradiční pečivo?
Jidáše jsou sladkým pečivem z kynutého těsta, ze kterého se vyválí prameny, ty se stočí do různých tvarů. Mohou mít tvar spletených provazců nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Velikonoční zajíčci ozdobí každý sváteční stůl a potěší všechny koledníky. S jejich přípravou rády pomohou i děti.
Ať je upečete ze slaného rohlíkového těsta, nebo… Číst více
Dům u dvou Cibulí: Vyrazili jsme do Pohlreichem oceněné restaurace. Na stole noviny a plast, v ústech slast!
V pátém díle Pohlreichova souboje restaurací… Číst více
5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta… Číst více
Italská babička nadchla internet: Za tenhle recept na krémové špagety carbonara získala 2 miliony lajků!
Slavné špagety carbonara jsou jednou z italských… Číst více
Václav Noid Bárta: Po večírcích mi bývalo špatně, teď mám díky správnému jídlu energie na rozdávání. Smažák si ale stejně dám s chutí
Zpěvák a skladatel Václav „Noid“ Bárta před lety… Číst více
Oblíbené retro jídlo v novém kabátku: Kuře s broskví Koko vylepšila netradiční omáčkou a plátky eidamu nahradila jinou ingrediencí
Přestože je v posledních letech moderní a zdravá… Číst více
Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
Zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Českem s chutí: Region olomouckých tvarglí a vydatné syrnice. Na Hané si pochutnáte!
Vyzkoušeli jsme aprílové žertíky s jídlem: Sladkým volským okem, falešnými vajíčky i colou ze sójovky napálíte koledníky
Olomoucké tvarůžky v teplé kuchyni. Jsou skvělé do polévek a v kombinaci s masem, zeleninou, brambory nebo těstovinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 2 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 15 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 18 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře
1. 5. 2021 03:52
Ty dnesni nedozraji . Za nic nestoji . Na urovni tech starych , poctivych tvaruzku jsou dnes nemecke z lidlu a jeste o polovinu levnejsi .
Pani soukromnici z Lostic by je meli ochutnat , aby vedeli , jak kdysi chutnaly olomoucke tvaruzky !!!!