Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

23. 4. 2021 10:06

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, mika59 Zdroj: Toprecepty, mika59
Málokdo má k této aromatické sýrové lahůdce vlažný vztah. Jedni je milují, druzí je nemohou ani cítit. Tvarůžky zkrátka pro svoji specifickou výraznou vůni nesedí všem. Ale přesto je tahle ryze česká specialita zajímavá. A pokud patříte k těm, kteří si na tvarůžcích rádi pochutnávají, máme pro vás kromě jejich historie také tipy na zajímavé recepty!  

500 let zrající syrečky

Historie olomouckých tvarůžků sahá skutečně až do 15. století. Nelze sice přesně doložit, kdo a kdy přesně je vymyslel, ale podle webu Tvaruzky.cz je nejstarší zprávy uvádějí jako běžné jídlo již v roce 1452. Pojmenování „tvarůžky“ se pak poprvé objevuje v roce 1583 v soupisu pozůstalosti z Olomouce. Ačkoliv se tvarůžky vyráběly zpočátku v okolních vesnicích, prodávaly se na olomouckých trzích. Odtud tedy mají svůj název „olomoucké“. 

Dnešní tvarůžky se vyrábějí v Lošticích, a to již od roku 1876. Původní manufakturní výrobu zahájil Josef Wessels se svou manželkou, po něm výrobu převzal syn Alois. Po znárodnění v roce 1948 byla ale tvarůžkárna postupně součástí několika státních podniků a až v roce 1991 byla v restituci vrácena potomkům původních majitelů. Ti ji provozují dodnes, a proto na obalech pravých olomouckých tvarůžků najdete zkratku A. W, podle syna zakladatele, Aloise Wesselse.

Prosím jednu tvarůžkovou!

A co že to vlastně tvarůžky jsou? Možná budete překvapeni, že ač mají měkkou a místy až mazlavou konzistenci, tvarůžky se vyrábějí z odstředěného mléka a mají nízký obsah tuku. Proto může být tento zrající sýr, na rozdíl od jiných, skvělou součástí redukčních diet. A co s tvarůžky v kuchyni? Možnosti jsou opravdu široké. Klasickou zůstane tvarůžková pomazánka, skvělé jsou tvarůžky na chlebu s máslem. Ani smažené syrečky nejsou žádnou novinkou. Ovšem pokud vyrazíte do Loštic, ve zdejší cukrárně spojené s bistrem můžete ochutnat třeba tvarůžkové pivo, tatarák nebo hamburger, případně i tvarůžkovou zmrzlinu nebo tvarůžkové kremrole. Máte-li to daleko, uvařte si aspoň tvarůžkové dobroty podle našich tipů!

Špíz, skřivánci a syrečkance

V knížce Kouzelný tvarůžek aneb Kuchařka neobvyklé vůně od Luboše Švehelky najdete přes sto receptů, jejich základní surovinou jsou právě tvarůžky. Co třeba si připravit loštický špíz? Na špejle střídavě napíchejte kousky tvarůžků, slaniny, klobásy a cibule. Špízy obalte v trojobalu a usmažte v oleji jako řízky. Podávejte s vařenými bramborami! Na voňavé skřivánky budete potřebovat 1 kg brambor, 200 g tvarůžků, sůl, kmín a tuk. Omyté, podélně překrojené a do kříže nakrojené brambory osolte, pokmínujte a položte na vymazaný plech slupkou dolů. Pečte téměř doměkka a jakmile se v řezu brambory rozevřou, vložte do nich kousky tvarůžků a dopečte.

Variantou mrkvanců, ale naslano, jsou syrečkance, tedy kynuté buchty plněné nasekanými tvarůžky. Postupujte jako při přípravě na jiné slané buchty, jen do náplně dejte pokrájené tvarůžky, případně dochuťte smaženou cibulkou nebo paprikou. Buchty potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova! Ke křupavým topinkám můžete zkusit také tvarůžkový tatarák.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 291 kuchařů a kuchařek

  • Juraj Horak Juraj Horak

    Olomoucke tvaruzky uz jsou o nicem . Chodili jsme na vysce do hospody na Pekarske v Brne , za korunu chleba s maslem a tvaruzkama. Mohli jsme se uzrat . Spoluzak byl z Lostic , jeho mama tam delala , mohli si odkopit zlomky tak vzdycky privezl. I doma , kdyz se nechali trosku dozrat .
    Ty dnesni nedozraji . Za nic nestoji . Na urovni tech starych , poctivych tvaruzku jsou dnes nemecke z lidlu a jeste o polovinu levnejsi .
    Pani soukromnici z Lostic by je meli ochutnat , aby vedeli , jak kdysi chutnaly olomoucke tvaruzky !!!!

    Odpovědět

Přidat komentář

Další články

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…
Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

Kedluben, nebo kedlubna? Ať už říkáte cokoliv, pod obojím se skrývá v Česku velmi oblíbená zelenina…
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu. Bylo tomu tak i v případě některých jídel, která se…
Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

Sladké koláče patří do naší kuchyně od nepaměti, mezi stovkami druhů však některé vévodí. Jedním z…
Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Maminky jsou nedoceněné hrdinky všedních dní. Krmí nás, šatí nás, starají se o nás - a tak si…
Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Tohle jídlo je plné vůní a chutí, přitom na přípravu je velice jednoduché. Kromě koření…
Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

Jsou jemné a krémové nebo ledové a křupavé a jejich výhodou, kromě dokonalé chuti, je, že při…