Tatarák

hanneton Kuchařka:

cca. 10-12 Hovězí maso 19 názorů

Přidat další fotografii
56
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Suroviny

300 g zadní hovězí nebo svíčková
2 žloutky
česnek
cibule
hořčice
kečup
drcený kmín
sůl
pepř
chilli
Worcesterová omáčka
chleba
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jsou dva způsoby jak maso připravit:
    1) škrábání - maso bude dokonale odblaněno, bude křehké, jako pasta. Jediná nevýhoda je snad čas. Na 300 g masa si přichystejte pevné nervy asi na 1,5 hodinové škrábání.
    2) umletí - ušetříte sice čas, ale ochudíte se o chuť.

  2. Takže, pokud už jste si maso připravili způsobem 1 nebo 2 začneme s dochucováním. Každý jedinec má své chutě, proto záleží čistě jen na vás, co do tataráku šoupnete.

  3. Cibuli nakrájejte opravdu velmi na jemno, přidejte 2 žloutky a pak už jen dochucujte a ochutnávejte, jak nejlíp Vám chuť sedí. Jakmile budete se vším hotovi, nechte tatarák chvilku odpočinout v ledničce a vrhněte se na topinky!

  4. Osmažte je na oleji, po vyjmutí je osušte v kuchyňských útěrkách a potřete česnekem. Teď přichází nejlepší chvíle - natírání tataráku na ještě teplou topinku.

Poznámka

btw. Já si ještě tatarák potírám tatarkou! Nejenže tyhle slova k sobě pasují, ale chuti se pak nedá prostě už nic vytknout!

http://vareni-s-laskou.blogspot.cz/2012/10/nezdrav...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 148 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Tatarák

  • kacora kacora(neregistrovaná)

    Ahojte příznivci tataráku. Já těch 300g taky konzumuju ve dvou skoro na posezení a nějak velký jedlík nejsem :-D Ale chtěla jsem poradit, co mám dělat, protože mi většinou hned masi zesvětlá a není hezky červené ;-( Může to být tím, že nepřidávám kečup?

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Aneta: Tak to jsem se dozvěděla poprvé, že název Tataři vznikl z jejich bojového pokřiku. Co jsem četla já v odborné literatuře, jmenoval se tak jeden z mongolských kmenů, a v Evropě tak začali označovat Mongoly v době jejich velké expanze ve 13. století všeobecně. Evropanům to prý připomínalo latinské slovo tartarus, což znamená podsvětí nebo peklo. Mongolové vzbuzovali během svých nájezdů do Evropy velké zděšení, a tak se věřilo, že přicházejí z pekla. Že si dávali maso pod sedlo, nejspíše platí, ale většinou to nebylo hovězí. Jako kočovníci brali s sebou na své nájezdy ovce a kozy, které spásly, kde se co dalo. ;-)
    Ale jaká je souvislost s tatarskou omáčkou, to tedy nevím, slepice s sebou asi nevozili a olej neměli ...... :-(

    Odpovědět

  • Francik90 Francik90(neregistrovaný)

    K té tatarce jen takový výtažek: "A jaká je realita? Podle historiků jídla vznikl tatarský biftek na přelomu 19. a 20. století v Paříži, kde se začalo nabízet syrové hovězí maso se syrovým žloutkem, kapary a cibulí. Tehdy se mu ovšem říkalo americký biftek, ale protože se k tomuto jídlu podávala ještě tatarská omáčka, získalo po čase název tatarský biftek.
    Zdroj: http://cestovani.idnes.cz/tatarak-ve-svete-02s-/kolem-sveta.aspx?c=A130212_125346_kolem-sveta_tom - Kdo by si snad myslel, že ho vymysleli snad Tataři, i když to zní romanticky ...

    Odpovědět

  • Radim Radim(neregistrovaný)

    Kadlik: S 80 DEKA SE NENAJI ANI JEDEN CLOVEK NATOZ TRI BEZNE SEZERU S CTVRT KILA NA DVE TOPINKY

    Odpovědět

  • Aneta Aneta(neregistrovaná)

    casino: to jste mě pobavila :-D Název tataráku podle tatarské omáčky? Název je odvozen od bojovníků, kteří si dávali maso pod sedlo na koni (což ho rozmělnilo na onen tatarák) a ti při boji pokřikovali "trrtrrr" .. viz http://www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-rika-tatarskemu-bifteku-tatarsky-biftek

    Odpovědět

  • Leo Fender Leo Fender(neregistrovaný)

    Ja delam Tatarak z kila svickove a sezeru to sam na posezeni !!!!:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    Marky:, myslím, že autorka si z nás promyšleně utahuje a jen testuje kdo se chytí:yes: Ta tatarka na tataráku není nic nového pod sluncem.
    Francouzi, v době před Bonapartem, měli v oblibě tatarák s ochucenou majonézou, která právě od toho masa dostala svůj název - tatarská omáčka:-))

    Odpovědět

  • hanneton hanneton(neregistrovaný)

    Marky: je to jen tip, nikoho nenutím ;)

    Odpovědět

  • Marky Marky(neregistrovaný)

    Tatarák muluji,ale jsem názoru,že nejlepší je naškrábaný.:-)A co se týče tý tatarky?Nic proti,nechci autorce kazit chuť,ale fuj fuj fuj :-((

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    Tatarák miluju... a pravidelně dělám. Ovšem - třicet deka na tolik porcí??? Minule jsem dělal z 80 deka falešné svíčkové, a ve třech jsme sežrali k večeři!;-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    RFrodo: Tatarská omáčka:-D

    Odpovědět

  • Frodo Frodo(neregistrovaný)

    ...z autorčiny poznámky o tatarce jistě vypadl usměvavý smajlík, jinak si to nedovedu vysvětlit...

    Odpovědět

  • zeno zeno(neregistrovaný)

    www.toprecepty.cz/recept/29827-tatarak/
    Tatarák je prostě delikatesa :-p

    Odpovědět

  • Chambord Chambord

    Já osobně jsem nadšen z provedení a prezentace tohoto pokrmu. Snoubí se zde minimalismus se spektakulárním akcentem na odkaz tohoto pokrmu, jehož historie se neváže s Francií, jak bylo mylně předesláno, ale zavádí nás do dob dávno minulých, kdy Tataři usurpovali polovinu Evropy, jež se bránila seč mohla jejich nájezdům, které byly podporovány dostatečnou výživovou hodnotou v PODOBĚ SYROVÉHO MASA POD SEDLEM, proto vznikl název tatarský biftek, neboť zadek tatarského nájezdníka vytvořil z pod sedla schovaného kusu masa totální šmelc, který byl už tehdy považován za pochoutku, jež splňovala všechny parametry dokonalého pokrmu plného nutriční a ostatní výživové hodnoty.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Je to neskutečná dobrota. Komu nevadí syrové maso, tak si určitě pošmákne:-*:-*:-p:-p:yes:

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo