Tatarák

hanneton Kuchařka: hanneton

cca. 10-12 Hovězí maso 27 názorů

Suroviny

300 g zadní hovězí nebo svíčková
2 žloutky
česnek
cibule
hořčice
kečup
drcený kmín
sůl
pepř
chilli
worcesterová omáčka
chleba
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jsou dva způsoby, jak maso připravit:
    1) škrábání - maso bude dokonale odblaněno, bude křehké, jako pasta. Jediná nevýhoda je snad čas. Na 300 g masa přichystejte pevné nervy, asi na 1,5 hodinové škrábání.
    2) umletí - ušetříte sice čas, ale ochudíte se o chuť.

  2. Takže, pokud už jste maso připravili způsobem 1 nebo 2, začneme s dochucováním. Každý jedinec má své chutě, proto záleží čistě jen na vás, čím tatarák ochutíte.

  3. Cibuli nakrájejte opravdu velmi na jemno, přidejte 2 žloutky a pak už jen dochucujte a ochutnávejte, jak nejlíp vám chuť sedí. Jakmile budete se vším hotovi, nechte tatarák chvilku odpočinout v ledničce a vrhněte se na topinky!

  4. Osmažte je na oleji, po vyjmutí je osušte v kuchyňských útěrkách a potřete česnekem. Teď přichází nejlepší chvíle - natírání tataráku na ještě teplou topinku.

Poznámka

btw. Já ještě tatarák potírám tatarkou! Nejenže tato slova k sobě pasují, ale chuti se pak nedá prostě už nic vytknout!

http://vareni-s-laskou.blogspot.cz/2012/10/nezdrav...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 557 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tatarák

  • hana lacirke hana lacirke

    Radim: ale čtvrt kila je 25 deka , 80 deka je o 5 deka víc než 3/ 4 kg a v ceně svíčkoví dnes je to tak kolem 400 Kč

    Odpovědět

  • hana lacirke hana lacirke

    Jirka: TATARÁK se opravdu jmenuje podle Tatarů , kteří nosili maso uložené pod sedlem. S tatarskou omáčkou nemá nic společného a gurmán by si ji k němu nikdy nedal

    Odpovědět

  • hana lacirke hana lacirke

    Marthy100: někdo o jídle nic neví a ještě druhé považuje za hlupáky... :-D

    Odpovědět

  • Marthy100 Marthy100

    Jirka: tatarak se to jmenuje podle tataru kdyz si davali maso pod sedlo atd.s tatarkou to nema nic spolecnyho

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Co se člověk nedozví lidem vadí tatarka v tataráku. Nechte mě hádat svíčkovou ze svíčkové byste taky asi nepozřeli co? :-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Marky: Ale tatarák se spravně podával s tatarkou. odkud si myslíte že se mu říká tatarák.

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Aneta: Tak te´d jste pobavila vy mě. Tatarák je pojmenovaný podle tatarské omáčky na které se podával. Kde jste slyšela takovou koninu že si tatarák dával někdo pod sedlo? :-D:-D:-D Tataři žádnej tatarák nikdy neznali. Buď jste troll nebo si někdo dělal srandu z vás a vy jste to sežrala. Nic vtipnějšího jsem dneska neslyšel.

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    Tatarák máme rádi všichni - jen trochu víc masíčka na té topince <3:yes:

    Odpovědět

  • kacora kacora(neregistrovaná)

    Ahojte příznivci tataráku. Já těch 300g taky konzumuju ve dvou skoro na posezení a nějak velký jedlík nejsem :-D Ale chtěla jsem poradit, co mám dělat, protože mi většinou hned masi zesvětlá a není hezky červené ;-( Může to být tím, že nepřidávám kečup?

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Aneta: Tak to jsem se dozvěděla poprvé, že název Tataři vznikl z jejich bojového pokřiku. Co jsem četla já v odborné literatuře, jmenoval se tak jeden z mongolských kmenů, a v Evropě tak začali označovat Mongoly v době jejich velké expanze ve 13. století všeobecně. Evropanům to prý připomínalo latinské slovo tartarus, což znamená podsvětí nebo peklo. Mongolové vzbuzovali během svých nájezdů do Evropy velké zděšení, a tak se věřilo, že přicházejí z pekla. Že si dávali maso pod sedlo, nejspíše platí, ale většinou to nebylo hovězí. Jako kočovníci brali s sebou na své nájezdy ovce a kozy, které spásly, kde se co dalo. ;-)
    Ale jaká je souvislost s tatarskou omáčkou, to tedy nevím, slepice s sebou asi nevozili a olej neměli ...... :-(

    Odpovědět

  • Francik90 Francik90(neregistrovaný)

    K té tatarce jen takový výtažek: "A jaká je realita? Podle historiků jídla vznikl tatarský biftek na přelomu 19. a 20. století v Paříži, kde se začalo nabízet syrové hovězí maso se syrovým žloutkem, kapary a cibulí. Tehdy se mu ovšem říkalo americký biftek, ale protože se k tomuto jídlu podávala ještě tatarská omáčka, získalo po čase název tatarský biftek.
    Zdroj: http://cestovani.idnes.cz/tatarak-ve-svete-02s-/kolem-sveta.aspx?c=A130212_125346_kolem-sveta_tom - Kdo by si snad myslel, že ho vymysleli snad Tataři, i když to zní romanticky ...

    Odpovědět

  • Radim Radim(neregistrovaný)

    Kadlik: S 80 DEKA SE NENAJI ANI JEDEN CLOVEK NATOZ TRI BEZNE SEZERU S CTVRT KILA NA DVE TOPINKY

    Odpovědět

  • Aneta Aneta(neregistrovaná)

    casino: to jste mě pobavila :-D Název tataráku podle tatarské omáčky? Název je odvozen od bojovníků, kteří si dávali maso pod sedlo na koni (což ho rozmělnilo na onen tatarák) a ti při boji pokřikovali "trrtrrr" .. viz http://www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-rika-tatarskemu-bifteku-tatarsky-biftek

    Odpovědět

  • Leo Fender Leo Fender(neregistrovaný)

    Ja delam Tatarak z kila svickove a sezeru to sam na posezeni !!!!:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    Marky:, myslím, že autorka si z nás promyšleně utahuje a jen testuje kdo se chytí:yes: Ta tatarka na tataráku není nic nového pod sluncem.
    Francouzi, v době před Bonapartem, měli v oblibě tatarák s ochucenou majonézou, která právě od toho masa dostala svůj název - tatarská omáčka:-))

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: tatarák tatarak recept recept na tatarák tatarský biftek recept originál jak se dělá tatarák recept tatarak tatarák ze svickove jak udělat tatarák nejlepší tatarák jak pripravit tatarak nejlepší recept na tatarák nejlepší tatarák recept recepty tatarak recepty na tatarak originální recept na tatarský biftek falesny tatarak z hovezi zadni tatarák z mletého masa co do tataraku domací tatarak recept na nejlepší tatarský biftek

Zapomněl/a jsem heslo