Tatarák

hanneton Kuchařka:

cca. 10-12 Hovězí maso 23 názorů

59

Suroviny

300 g zadní hovězí nebo svíčková
2 žloutky
česnek
cibule
hořčice
kečup
drcený kmín
sůl
pepř
chilli
Worcesterová omáčka
chleba
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jsou dva způsoby jak maso připravit:
    1) škrábání - maso bude dokonale odblaněno, bude křehké, jako pasta. Jediná nevýhoda je snad čas. Na 300 g masa si přichystejte pevné nervy asi na 1,5 hodinové škrábání.
    2) umletí - ušetříte sice čas, ale ochudíte se o chuť.

  2. Takže, pokud už jste si maso připravili způsobem 1 nebo 2 začneme s dochucováním. Každý jedinec má své chutě, proto záleží čistě jen na vás, co do tataráku šoupnete.

  3. Cibuli nakrájejte opravdu velmi na jemno, přidejte 2 žloutky a pak už jen dochucujte a ochutnávejte, jak nejlíp Vám chuť sedí. Jakmile budete se vším hotovi, nechte tatarák chvilku odpočinout v ledničce a vrhněte se na topinky!

  4. Osmažte je na oleji, po vyjmutí je osušte v kuchyňských útěrkách a potřete česnekem. Teď přichází nejlepší chvíle - natírání tataráku na ještě teplou topinku.

Poznámka

btw. Já si ještě tatarák potírám tatarkou! Nejenže tyhle slova k sobě pasují, ale chuti se pak nedá prostě už nic vytknout!

http://vareni-s-laskou.blogspot.cz/2012/10/nezdrav...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 084 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tatarák

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Co se člověk nedozví lidem vadí tatarka v tataráku. Nechte mě hádat svíčkovou ze svíčkové byste taky asi nepozřeli co? :-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Marky: Ale tatarák se spravně podával s tatarkou. odkud si myslíte že se mu říká tatarák.

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Aneta: Tak te´d jste pobavila vy mě. Tatarák je pojmenovaný podle tatarské omáčky na které se podával. Kde jste slyšela takovou koninu že si tatarák dával někdo pod sedlo? :-D:-D:-D Tataři žádnej tatarák nikdy neznali. Buď jste troll nebo si někdo dělal srandu z vás a vy jste to sežrala. Nic vtipnějšího jsem dneska neslyšel.

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    Tatarák máme rádi všichni - jen trochu víc masíčka na té topince <3:yes:

    Odpovědět

  • kacora kacora(neregistrovaná)

    Ahojte příznivci tataráku. Já těch 300g taky konzumuju ve dvou skoro na posezení a nějak velký jedlík nejsem :-D Ale chtěla jsem poradit, co mám dělat, protože mi většinou hned masi zesvětlá a není hezky červené ;-( Může to být tím, že nepřidávám kečup?

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Aneta: Tak to jsem se dozvěděla poprvé, že název Tataři vznikl z jejich bojového pokřiku. Co jsem četla já v odborné literatuře, jmenoval se tak jeden z mongolských kmenů, a v Evropě tak začali označovat Mongoly v době jejich velké expanze ve 13. století všeobecně. Evropanům to prý připomínalo latinské slovo tartarus, což znamená podsvětí nebo peklo. Mongolové vzbuzovali během svých nájezdů do Evropy velké zděšení, a tak se věřilo, že přicházejí z pekla. Že si dávali maso pod sedlo, nejspíše platí, ale většinou to nebylo hovězí. Jako kočovníci brali s sebou na své nájezdy ovce a kozy, které spásly, kde se co dalo. ;-)
    Ale jaká je souvislost s tatarskou omáčkou, to tedy nevím, slepice s sebou asi nevozili a olej neměli ...... :-(

    Odpovědět

  • Francik90 Francik90(neregistrovaný)

    K té tatarce jen takový výtažek: "A jaká je realita? Podle historiků jídla vznikl tatarský biftek na přelomu 19. a 20. století v Paříži, kde se začalo nabízet syrové hovězí maso se syrovým žloutkem, kapary a cibulí. Tehdy se mu ovšem říkalo americký biftek, ale protože se k tomuto jídlu podávala ještě tatarská omáčka, získalo po čase název tatarský biftek.
    Zdroj: http://cestovani.idnes.cz/tatarak-ve-svete-02s-/kolem-sveta.aspx?c=A130212_125346_kolem-sveta_tom - Kdo by si snad myslel, že ho vymysleli snad Tataři, i když to zní romanticky ...

    Odpovědět

  • Radim Radim(neregistrovaný)

    Kadlik: S 80 DEKA SE NENAJI ANI JEDEN CLOVEK NATOZ TRI BEZNE SEZERU S CTVRT KILA NA DVE TOPINKY

    Odpovědět

  • Aneta Aneta(neregistrovaná)

    casino: to jste mě pobavila :-D Název tataráku podle tatarské omáčky? Název je odvozen od bojovníků, kteří si dávali maso pod sedlo na koni (což ho rozmělnilo na onen tatarák) a ti při boji pokřikovali "trrtrrr" .. viz http://www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-rika-tatarskemu-bifteku-tatarsky-biftek

    Odpovědět

  • Leo Fender Leo Fender(neregistrovaný)

    Ja delam Tatarak z kila svickove a sezeru to sam na posezeni !!!!:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    Marky:, myslím, že autorka si z nás promyšleně utahuje a jen testuje kdo se chytí:yes: Ta tatarka na tataráku není nic nového pod sluncem.
    Francouzi, v době před Bonapartem, měli v oblibě tatarák s ochucenou majonézou, která právě od toho masa dostala svůj název - tatarská omáčka:-))

    Odpovědět

  • hanneton hanneton(neregistrovaný)

    Marky: je to jen tip, nikoho nenutím ;)

    Odpovědět

  • Marky Marky(neregistrovaný)

    Tatarák muluji,ale jsem názoru,že nejlepší je naškrábaný.:-)A co se týče tý tatarky?Nic proti,nechci autorce kazit chuť,ale fuj fuj fuj :-((

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    Tatarák miluju... a pravidelně dělám. Ovšem - třicet deka na tolik porcí??? Minule jsem dělal z 80 deka falešné svíčkové, a ve třech jsme sežrali k večeři!;-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    RFrodo: Tatarská omáčka:-D

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: tatarák tatarak recept recept na tatarák tatarský biftek recept originál jak se dělá tatarák tatarák ze svickove recept tatarak jak udělat tatarák nejlepší recept na tatarák nejlepší tatarák recepty tatarak originální recept na tatarský biftek recepty na tatarak falesny tatarak z hovezi zadni tatarák z mletého masa domací tatarak nejlepší tatarák recept co do tataraku jak na tatarák tatarák z falešné svíčkové

Zapomněl/a jsem heslo