Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úžasný ořechový likér: Jaké ořechy do něj použít, jak je naložit a kdy si likér nejlépe vychutnat?
Zdroj: Pixabay, Konevi

Máte na zahradě vzrostlý ořešák obsypaný ořechy a nechce se vám čekat až na podzim, abyste si mohli užívat jeho plody? Právě teď je nejlepší čas natrhat ještě zelené ořechy. Z nich si pak můžete připravit vynikající likér, na kterém si můžete pochutnávat až do podzimu. I když nejlepší je prý až na Vánoce.


Ořechovka nejen ze svatojánské noci

Likéru ze zelených vlašských  ořechů se často říká svatojánský, neboť se v minulosti obvykle připravoval v období kolem svatojánské noci. Na pravý svatojánský likér se měly ořechy trhat právě v předvečer této magické noci, neboť v tu dobu měly všechny rostliny největší sílu. Pokud jste to ovšem doteď nestihli, nic není ztraceno.

Ořechy na likér musí být zelené a měkké

Ořechový likér neboli ořechovka či ořechovice se musí hlavně dělat z nezralých ještě zelených ořechů bez skořápky vážících kolem 30 g, která mají ještě bílá a měkká jadérka. Hmota uvnitř ořechu musí být měkká a trochu mazlavá. Ořechy se musí dát snadno rozkrojit nožem. Právě takové ořechy mají typickou nahořklou chuť a léčivé účinky. Ořechy se proto sbírají od konce června do poloviny července, nejdéle do svaté Anny, která slaví svátek 26. 7. Právě teď je tedy ideální čas se pustit do trhání, aby mohly ořechy v klidu dozrávat ve sklenici místo na stromě. A pozor, ořechy se musí opravdu trhat, ty spadlé na zem nebo nějak poškozené už do likéru nepatří.

Likér s vůni ořechů, bylinek a koření

Pokud jste již někdy ořechovku ze zelených ořechů ochutnali, víte, že se vyznačuje poměrně tmavou barvou, která vzniká macerováním ořechů v lihu. Výjimečnou chuť jí navíc dodává aromatické koření, jako je skořice, badyán, hřebíček nebo nové koření. Často se přidával i med nebo cukr, aby se z nápoje nahořklé chuti stal opravdu lahodný likér.

Ořechový likér jako lék

Naši předkové si ovšem ořechovku nedávali jen tak pro chuť, připravovali ji hlavně pro její léčebné účinky, které se navíc podporovaly pomocí různých dalších druhů koření a bylinek. Kromě již zmiňovaného koření se společně s ořechy nechával v alkoholu louhovat puškvorec, fenykl, jalovec, koriandr nebo zázvor. Za starých časů se ořechovka používala hlavně jako lék na různé zažívací obtíže a na podporu chuti k jídlu i trávení. Ideální je proto si ji dnes vychutnat po jídle jako digestive. Zajímavostí také je, že přestože tento likér považujeme za typickou staročeskou specialitu, je oblíbený i v Itálii.

Ta nejlepší domácí ořechovice

Příprava ořechového likéru má dvě fáze. Nejprve se musí naložit ořechy do alkoholu (použít můžete chuťově neutrální vodku, ale třeba i aromatičtější rum nebo slivovici či jinou ovocnou pálenku) a nechat macerovat. Když získá tekutina typickou tmavou barvu, přelije se do lahviček a dává se ještě odležet. V tu dobu si již můžete likér vychutnávat, prospěje mu ale, když mu dáte dostatek času na odležení, aby se mohla chuť ořechovky pořádně rozvinout. Je proto třeba se obrnit a trpělivostí a nechat ho zrát v chladu ideálně až do Vánoc.

A jak tedy domácí ořechovku připravit? Budete potřebovat: 30 zelených vlašských ořechů, 2 kousky skořice, 5 celých hřebíčků, kousek vanilkového lusku, kůru z 1 citronu nakrájenou na proužky, asi 300 g krystalového cukru a 1 litr vodky.

Postup: Zelené vlašské ořechy nejprve dobře opláchněte a osušte. Ostrým nožem je nakrájejte na čtvrtky. Přemístěte je do velké skleněné nádoby a přidejte koření, kůru, cukr a vodku. Vodka by měla ořechy zakrýt. Přikryjte a protřepejte, aby se vše dobře promíchalo. Nechte odležet 6 týdnů a denně průběžně protřepávejte. Barva likéru bude postupně tmavší a tmavší. Likér přeceďte přes plátno nebo přes kávový filtr a přelijte do důkladně vymytých lahví. Uzavřete a uložte do chladu a sucha. Likér bude pomalu dozrávat a jeho původně hořká chuť se zráním zjemní.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janaw

2. 7. 2022 11:50

Tak jsem před pár dny nakrájela asi kyblík ořechů bez rukavic, aby mi ořechy neklouzaly s tím, že dle netu si potom ruce vyčistím šťávou z citrónu. Levou dlaň mám pořád, jako bych ji zapomněla v solárku... :-O :-(

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více