Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatojánská noc je magickým časem. Přečtěte si, proč v tuto dobu sbírat některé svatojánské byliny. Které to jsou a jak nám mohou pomoci? Seznamte se s rostlinami důležitými v období starého slunovratu.

Svatojánské byliny

Svatojánská noc má podle pověr čarovnou moc a nastává v noci z 23. června na 24. června. Je to podle našich předků ideální doba natrhat si rostliny, abyste mohli využívat jejich "kouzelnou" sílu. Jak ve své knize Rok ve Svatojánu vypráví Eva Francová, souvisela s touto nocí celá řada tradic. Mimo jiné se skákalo přes svatojánské ohně a popel z tohoto ohně se dával na pole a do sadů. No a o svatojánské noci se také mělo nasbírat devatero bylin. Devítka pro naše předky znamenala magické číslo. Vzpomeňme třeba na devatero chodů při štědrovečerní večeři. Tak se s námi vyjdete do minulosti a natrhejte si těchto devět bylin. 

Kapradiny (Polypodiophyta)

O této noci se podle Evy Francové sbíraly i byliny, kde významné postavení měly kapradiny, které v tuto noc rozkvétaly. Vytvářel se lesní vosk, který podle pověstí údajně působil jako silné afrodiziakum a prostředek k porozumění řeči zvířat. Důležitá byla ale také čarovná moc zmíněných květů kapradiny. O Svatojánské noci vás měl utržený bájný kapraďový květ dovést ke skrytému pokladu.

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

Třezalka měla také o této významné noci velmi významnou roli. Měla totiž ronit krev svatého Jána. Dříve se dávala kojencům do kolébky, aby se neděsili. O této rostlince se tvrdí, že její kvetoucí nať čistí krev a má zřejmě i mírně protizánětlivé a antibiotické účinky. Třezalkový čaj se v lidové medicíně využívá nejen na posílení nervů, ale také na zklidnění žaludku, jater a žlučníku. 

Pelyněk černobýl (Artemisia vulgaris)

Slabě aromatickou trvalku najdete na krajích cest a březích řek. Sbírá se nať pelyňku. Obsahuje také trošku thujonu. Oproti pelyňku pravému jen minimální množství, proto je méně jedovatý, zároveň je síla této bylinky nižší. Lidové léčitelství využívá pelyněk černobýl především na povzbuzení trávení, méně často na menstruační potíže a proti střevním parazitům. Patří ale i jako koření do kuchyně. Přidat ho můžete do salátů a k masům (v malém množství před začátkem pečení).

Bezový květ z bezu černého (Sambucus nigra)

Černý bez patří mezi velmi magické bylinky a není divu, že kvete právě v období Svatojánské noci. Známým byl už v období antiky. Protože ve stromu má sídlit dobrý a mocný duch, je ho třeba při kácení požádat o odpuštění. Bezový květ se kromě přípravy kosmatic využívá jako podpůrná léčba při nachlazení, podporuje totiž pocení a vykašlávání. Na rozdíl od některých jiných bylinek, je čaj z něj skutečně lahodný.

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)

Můžete se setkat i s názvem heřmánek lékařský. Tato léčivá rostlina se často využívá v kosmetice a léčitelství. Působí aromaterapeuticky na mírnění stresu a podporuje spánek. Oblíbená bylinka je známá velmi univerzálními účinky. V tradičním léčitelství se využívá na bolesti zubů, nervové zklidnění, potíže s trávením, záněty, vyrážky i na menstruační bolesti. Najdete ho v poměrně hojně v trávě. Nespleťte si ho se rmenem. Heřmánek má duté květní lůžko.

Máta peprná (Mentha piperita)

Máta příliš volně v přírodě neroste, ale když si ji zasadíte na záhon, tak už se jí jen tak nezbavíte. Nechybí v téměř žádné bylinkové zahrádce. Oblíbená rostlinka pomáhá v lidovém léčitelství proti křečím, a různým zažívacím potížím. Má antibakteriální, protizánětlivé a zklidňující vlastnosti. Snižuje také tlak, proto není vhodná pro všechny osoby. Může posloužit jako dobrý zdroj manganu, mědi a vitamínu C.

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum)

Plstnatě chlupatá bylina dorůstá až dvou metrů a občas je na zahrádce zajímavým překvapením. Pokud nevíte, na co se hodí, když už se vám doma objeví, můžete její květy využít na mírnění podráždění a jako podporu při vykašlávání. V lidovém léčitelství bývá doporučována na kloktání, ale i na obklady na špatně se hojící rány.

Libeček lékařský (Levisticum officinale)

Libeček neboli lidově vopich někteří milují, jiní ho nesnášejí. Na zahrádce roste velmi bujně, pozor, aby vám ji neovládl. Můžete si ho přidat do polévky, ale pozor na jeho silné aroma, stačí jen trošičku. Pokud byste chtěli využít libeček pro zdraví, tak bylinka má v lidovém léčitelství vliv na ledviny, močové cesty i pohlavní orgány.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Dobromysl obecná (Origanum vulgare)

Dobromysl nebo také lidově oregano patří, podobně jako máta, k nejčastějším bylinkám na zahrádkách. Sbírá se kvetoucí nať a podobně jako heřmánek je poměrně univerzální. Působí protikřečově, ale také (i jak napovídá název) jako antidepresivum. Kromě toho se v lidovém léčitelství využívá na problémy s trávením i na zklidňování dráždivého kašle. Éterický olej pomáhá i při rýmě a astmatu.

Náš tip: Podívejte se do galerie v úvodu článku na tyto magické bylinky.

Zdroje informací:
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia/Esence, 2017
Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009
Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky 2, Grada, 2019
Eva Fancová, Rok ve Svatojánu, Motto, 2017
Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství, 2010
Denisa Fulmeková, Magická síla bylin, Slovart, 2014

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více