Ořechovka - likér

Nápoje Doba přípravy: 30 min. 16 názorů

Nápoje Doba přípravy: 30 min. 16 názorů

Suroviny 1,5 L

1 litr slivovice nebo vínovice nebo čistého lihu
20 ks zelených ořechů (sklízíme v druhé polovině června kdy mají nevyvinutou skořápku a mléčné jádro)
6 ks nového koření
5 hřebíčků
trochu zázvoru (sušený)
špetka fenyklu
špetka anýzu
půl citronu
kousek skořice
vanilky
pomerančové kůry
1/4 cukru
1/2 l vody
(4 l sklenici)

Postup přípravy receptu

  1. Ořechy nakrájíme na měsíčky, přidáme 6 nových koření, 5 hřebíčkú, trochu zázvoru, špetku fenyklu, anýzu a půl citronu, kousek skořice, vanilky, pomerančové kůry a zalijeme alkoholem.

  2. Necháme 14 dní za oknem na slunci.

  3. Rozvařit 1/4 kg cukru 1/2 l vody a ořechovku osladit a přecedit přes plátýnko. Potom nechat chvíli uležet a popíjet.

Poznámka od kuchařky

Ořechy budou vhodné tak asi za týden.

Komentáře k receptu Ořechovka - likér

  • trpaslik500 trpaslik500

    PaCaOl: OK díky.Mám naloženou ještě jednu z jiného receptu.Tak snad bude barevně lepší. :-D

    Odpovědět

  • PaCaOl PaCaOl

    trpaslik500: Nechávám stát minimálně 3-4 týdny, roztok je tmavě hnědý, ořechy tmavnou po rozkrojení, takže je to v pořádku. Tenhle recept se mi zdá až příliš "překořeněný" já dávám jen tyčinku skořice, pak je to OŘECHOVKA :o)

    Odpovědět

  • trpaslik500 trpaslik500

    Dobrý den,mám dotaz.Je možný abych měl ten likér takový nazelenalí ?Neudělal jsem někde chybu,dá se to pít ??Díky za odpovědi.

    Odpovědět

  • 1jajaja1 1jajaja1

    Děkuji za vyčerpávající odpověď.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    1jajaja1: Autor receptu vám pravděpodobně neodpoví, už asi 5 roku nevložil žádný recept, takže to vypadá , že na Topreceptech skončil. Badyán tam opravdu na fotu je, nakonec i chuťově korespodnuje s ostatním kořením, tak nic nezkazíte, když ho použijete. Autor to asi jen opomenul do receptu připsat. Nebo místo klasického názvu badyán použil lidový název anýz (badyánu se někdy říká hvězdicový anýz nebo také čínský anýz - viz wikipedie). Pravý anýz je chuťově velmi podobný, ale je to zcela jiná rostlina a jinak vypadající koření. Snad jsem vám alespoň trochu pomohla. ;-):-D

    Odpovědět

  • 1jajaja1 1jajaja1

    Na obrázku vidím badyán, ale v receptu ho nevidím? Patří tam také?

    Odpovědět

  • Tomashrom12 Tomashrom12

    leosek: je normální zese ta vodka od tech orechu zbarvuje ???????????????

    Odpovědět

  • Věra Vacková Věra Vacková(neregistrovaný)

    Právě jdu do toho,asi nejvíc je na to zvědavá moje druhá polovička.

    Odpovědět

  • Vlasta Vlasta(neregistrovaná)

    Mám ořechy naložené 2 roky, jsou ještě použitelné? Děkuji!vevvla@seznam.cz

    Odpovědět

  • leosek leosek(autor receptu)

    Já už mám 14 dní hotovo a je špica

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    mám právě naloženo;-) teď ještě počkat těch 14 dní:-//:-D:-D
    jsem zvědavá:-8 pak dám vědět;-)

    Odpovědět

  • leosek leosek(autor receptu)

    Vanilka - lusk i zdření,pomeranč - sušená kůra nebo čerstvá to je jedno.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana Remkova:Jani díky;-):-K:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Simona Kucerova: Simi, našla bys ji jinde. Mám dojem, že kdybys zadala recepty.cz, je tam ořechovka. Trochu si to pamatuji kvůli té slivovici;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    vanilkou se myslí lusk..bez dřeně:-?
    a pomerančovou kůru sušenou,kandovanou..nebo jakou:-?:-?
    jinak to vypadá dost slibně..ořeší se už začíná zelenat;-):-D:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: ořechovka recept domácí ořechovka top recepty ořechovka ze slivovice orechovka domaci ořechovka recept recept na ořechovku domácí ořechový likér ořechový likér z rumu domaci orechovka nejlepší ořechovka ořechovka z rumu nejlepší recept na ořechovku nejlepší ořechovka recept domácí likéry ořechovka ořechovka ze slivovice recept ořechový likér-recept domaci orechovka z rumu recept ořechovka jak se dělá ořechovka ořechovy domací liker