Voňavé jahodové drinky: Vyzkoušejte frappé, vanilkový koktejl nebo slaďoučký likér

6. 6. 2021 13:09

Vaření Marie Pokorná

Zdroj: Toprecepty, Hella Zdroj: Toprecepty, Hella
Konečně jsme se dočkali a sezóna českých jahod začala. Kromě známých sladkých, ale i méně známých slaných pokrmů si z tohoto šťavnatého ovoce můžete připravit i různé nápoje. Zkuste osvěžující frappé nebo sladký jahodový likér.

Koktejly s mlékem i bez

Rozmixované jahody s mlékem či smetanou, dle chuti eventuálně doplněné trochou moučkového cukru, jsou vítaným letním osvěžením. Kromě klasického mléka můžete jahody rozmixovat také s mléčnými alternativami, například s mlékem mandlovým nebo makovým. A jde to i s vodou. Trocha třtinového cukru a limetkové šťávy udělá z obyčejné „kohoutkové“ a čerstvých jahod skvělý letní drink. Mléčné koktejly se pro změnu dají vylepšit kromě smetany také kondenzovaným mlékem nebo vanilkovou zmrzlinou. Také kombinace jahod a banánu je výborná. A zapomenout nesmíme ani na jahodové frappé s kokosovým sirupem.

Čerstvé limonády

Vzpomínáte na kdysi slavnou „Americkou limonádu“ se sirupem a ovocem? Připravte si ji s jahodami! Na dno sklenice dejte pomerančový sirup, na něj navrstvěte jahody, na ně třeba ananas a led a poté opatrně přilijte trochu pomerančového džusu a dolijte po stěně sklenice perlivou vodou. Kouzlo spočívá v tom, že barevné vrstvy zůstanou oddělené a všechno se smíchá až brčkem. Pokud vám nevyhovuje tahle kombinace, přidejte k jahodám třeba s maliny nebo borůvky, doplňte to džusem, ledem a perlivou vodou a máte taky vystaráno.

Až se zima zeptá…

… co jste dělali v létě, bez uzardění můžete odpovědět, že jahodové dobroty! Takový jahodový sirup si zamilují malí i velcí. Z kila jahod přitom získáte asi litr a čtvrt skvělého domácího sirupu, který můžete využít nejen jako základ pro limonády, ale také například ke zdobení moučníků nebo provlhčení jednotlivých pater prokrojeného dortu. Recept na jahodový sirup není žádná velká věda a určitě ho zvládnete. Přijde do něj skořice, ale pokud ji nemáte rádi, vyměňte ji za vanilku, která se k jahodám výtečně hodí. Máte-li chuť na něco ostřejšího, zvolte místo sirupu jahodový likér s bílým rumem a vínem. Příprava je snadná, výsledek ohromující. Jahodovým likérem potěšíte návštěvu, ale můžete si jej už teď udělat do zásoby jako krásný jedlý, nebo spíš pitný dárek na Vánoce. A ještě si šplhnete. Co může být více cool, než myslet na advent už v červnu!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět

    Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět

    Nadýchaný lehoučký dezert je ideální pro horké letní dny. Nezabere vám moc práce a ani vám po něm…
    Vyrábíme domácí pamlsky pro psy i kočky: Potěšte svého mazlíka poctivými dobrůtkami

    Vyrábíme domácí pamlsky pro psy i kočky: Potěšte svého mazlíka poctivými dobrůtkami

    Domácí je domácí; a to platí nejen u jídla pro lidi, ale i pro zvířátka. Chcete svému čtyřnohému…
    Zapečená česneková bageta jako z pizzerie: Tipy a triky na perfektní pochoutku

    Zapečená česneková bageta jako z pizzerie: Tipy a triky na perfektní pochoutku

    Grilujete maso a nechce se vám dělat příloha? Případně pořádáte party nebo chystáte větší menu a…
    Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

    Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

    Horké počasí není zrovna dvakrát ideální pro pojídání guláše se šesti. V létě si přes den spíš…
    Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

    Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

    Také se vám někdy stane, že při vaření neodhadnete množství rýže a ta pak zbude? Přitom právě rýže…
    Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

    Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

    Třešňová bublanina je dobrota, kterou neurazíte žádnou návštěvu. Nadýchané sladké těsto a šťavnaté…
    Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

    Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

    Bramborová kaše neboli bramborové pyré patří k nejoblíbenějším přílohám. Ovšem brambory ani zdaleka…
    Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

    Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

    Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají se případně vzít tak akorát do ruky? Pokud je…