Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylinka Obrázok Pestovanie Použitie
Bazalka
Ocimum basilicum
 
Bazalka  Seje sa na jar do vlhkej pôdy, môže sa pestovať aj v kvetináči Kvitnúce výhony sa pravidelne zaštepujú, aby sa predĺžila životnosť rastliny. Hodí sa do všetkých stredomorských jedál – od omáčok, rýb, hydiny alebo teľacieho mäsa až po šaláty, octy či bylinkové nátierky. Jemne nasekaná výborne chutí na čerstvom pečive natretom maslom. Do jedla ju pridávame až tesne pred podávaním. Po usušení stráca arómu.
Estragon
Artemisia dracunculus
 
estragon Vyžaduje slnečné a chránené polohy s ľahšou úrodnou pôdou s dostatkom vápna. Používa sa na prípravu octu, octových zmesí a horčice. Malými dávkami jemne posekanej vňate sa korenia zeleninové a strukovinové polievky, plnky, sekané mäsá, mastné ryby, šaláty, smotanové omáčky a vajcové jedlá. Výborná je do nálevu pri zaváraní. Posekané lístočky v kockách ľadu pridávame k nápojom na dosiahnutie príjemnej arómy. Mladú vňať pridávame k uhorkám a ku kapuste. Hodí sa i do bylinkového masla.
Kôpor
Anethum graveolens  
kopor Obľubuje chránenú slnečnú polohu. Možno ju pestovať aj v črepníkoch. Kôpor sa používa pri príprave bielych omáčok, na ich dochutenie, tiež polievok a v neposlednom rade ako chuťový doplnok pri zaváranej zelenine ( uhorky ).
Majorán
Majorana hortensis
 
majoran Je náročný na slnko a teplo, polohu chránenú pred severnými vetrami a na výživnú ľahšiu, piesočnato hlinitú pôdu s dostatkom vápna. Dá sa taktiež množiť odrezkami z koreňov, alebo stoniek. Sušená vňať sa dáva do väčšiny údenárskych výrobkov. Korenia sa ňou i tučné mäsá a strukoviny. Čerstvá vňať je vhodná do rôznych polievok, omáčok, plniek, gulášov a na všetky mäsité jedlá. Zväčša sa kombinuje len so soľou a čiernym korením, no v malých dávkach sa znáša i s tymianom, šalviou a rozmarínom. Dlhým varením stráca svoju vôňu, pridáva sa preto až na koniec.
Oregano
Origanum vulgare
 
oregano Oregano vyžaduje teplé, slnečné stanovisko. Bylinku si môžete zasievať a predpestovať na okene; nie je náročná na zálievku.
 
Oregano sa pridáva do mäsových jedál, do polievok, k dusenej zelenine, do zeleninových šalátov a do pokrmov z rýb, ale čerstvá jemne nasekaná bylinka výborne vynikne aj na chlebe s rastlinným tukom Rama. Používa sa hlavne na prípravu talianskych pokrmov, ale tiež sa používa vo francúzskej kuchyni, okrem iného ako súčasť provensálskeho korenia (oregano, rozmarín, tymian, saturejka, majorán).

Komentáře

nika, nikys, nikolka

13. 5. 2013 14:12

taky si myslím že je tu málo bylinek které se dají použít v kuchyni ten člověk který to tu dal by toho mněl víc vyhledat než to tu bude dávat !!!! ;-( :-( :-) :-/ :-p ;-) :-O :-8 :-K :-* :-S :-D :-)) :-? :-! :-(( :yes: :no: :-//

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

5. 3. 2009 08:58

Zizalko. Loni jsem se nechal vyhecovat a na chatě vysel dva řádky koliandru hlavně proto, že mám plod rád a dost je používám. Před tím jsem pár kuliček píchnul do truhlíku k muškátům ale děsně mi listy smrděli. Myslel jsem, že musí být jiné semeno. Ale nebylo. Listy smrděli i na na chatě. Dost jsem se překonával a musím přiznat, že ho sice nemusím, ale nějak ho v salátu snáším. Snad si to naučím později, tak jako to bylo s olivama. Ty jsem tak nemohl zprvu ani cítit.Ještě jich pár vyseju.:-//

spagetka spagetka

4. 3. 2009 21:59

Jablečník - hlavně na žlučníkové koliky, nemocná játra, dýchavičnost, průduškové problémy, rozrazil lékařský pak když smícháš ve stejném poměru s kopřivou je ideální na pročištění krve (teď na jaře!!!!), je hodně močopudný a snižuje špatný cholesterol. Také na arteriosklerozu (ještě s jinými bylinkami);-)

Marta Marta

4. 3. 2009 21:58

Terezko a ostatní - děkuju moc za odpověď ;-):-). Tak to mám na zahrádce přímo poklad :yes:

spagetka spagetka

4. 3. 2009 21:50

Žížalko, přesně (doufám, že dopíšu, co chci - padá mi přihlášení)skvělý proti kašli, na uvolnění hlenu z průdušek, na bronchitidu, astma.Pmáhá při pocení (klimakterium), uvolńuje nadýmání, upravuje funkci střev ...Prostě Marti, už se ho nezbavuj!!!!

zizala zizala (moderátorka)

4. 3. 2009 21:45

A jako bylinka se dobrý na průdušky;-)

tejaja tejaja

4. 3. 2009 21:41

Martuška, yzopové lístky môžeme použiť do polievok a na mastné ryby. Taktiež možno yzop pridávať aj do omáčok, šalátov, plniek a ovocných koktailov. V malom množstve dávame k mäsu, napr. k dusenému hovädziemu a môžeš prifať k zverine alebo k dusenému jahňaciemu mäsu. Výborne sa hodí aj k šošovici a ostatným strukovinám. Môžeš ju použiť na grilované pokrmy.

Marta Marta

4. 3. 2009 21:30

Špagetko a nevíš třeba, jak využít yzop (hlavně v kuchyni)? Dřív byl dost oblíbený, teď je opomíjený a nevím, do čeho ho používat, vloni jsem si u mamky odkopla dva trsy ze starý rostliny, ani jsem nedoufala, že se mi chytne a náhodou zrovna jó :-D. Taky pěstuju bez využití rozrazil a jablečník (vím, že je na revma).
Jinak všem vřele doporučuju vyset čínskou pažitku (má placatou nať), má zase trošku jinou chuť, ale hlavně byla pěkná až do posledního většího mrazu, kdy obyčejná pažitka už za nic nestála :yes:

spagetka spagetka

4. 3. 2009 20:14

Proti Marii Treben nic nemám, ale žvýkání stvolů bych se taky vyhnula:-D:-D, lepší je šťáva z kořene ;-)

spagetka spagetka

4. 3. 2009 19:56

Ještě bych něco přidala k mému milovanému libečku - kromě využití listů jako koření (což asi ví každý), se využívají semena - rozdrcená se dají přidat do chleba, já ho dávám i do nálevu na okurky, houby i sýr. Jinak vlastní kořen se oloupe a je k použitý jako běžná kořenová zelenina. Nálev ze semen se pije i jako čistící prostředek pro tělo, působí i proti revmatismu,celkově posiluje. Celkově by se ale nálev neměl pít déle v jednom kuse než 1 měsíc.Jen upozornění - s jeho užitím se to nesmí přehánět (mám na mysli velké množství najednou), může podráždit ledviny, v těhotenství a při kojení také není vhodný ;-)

zizala zizala (moderátorka)

4. 3. 2009 19:54

Ladka byla rychlejší...než jsem stihla dodělat večeři:-)Taky jsem ji používala ve směsi s borůvčím. Marie Treben ještě doporučuje žvýkat čerstvé stvoly smetánky lékařské, ale na to se mám přece jen ráda, zkusila jsem to jednou a měla celý den hořko v puse:-8:-8

spagetka spagetka

4. 3. 2009 19:46

Jasně - pokud je jedlá, tedy určená k vaření ;-)

tejaja tejaja

4. 3. 2009 19:42

Laďka, ďakujem za odpoveď, u nás v rodine chvalabohu, nito diabetes nemá, ale máme priateľa, ktorý sa s ním borí už roky. Tak mu aspoň môžem predať radu...a je jedno, aká fazuľa, áno ?

spagetka spagetka

4. 3. 2009 19:39

Nejsem žížalka,ale diabetika mám doma taky - takže ano fazolové lusky usušíš a pak přiměřené množství spaříš vařící vodou a necháš cca 10 - 15 min.vylouhovat.Jinak kromě borůvčí je skvělá na snížení cukru i třezalka -většinou ji spařuji dohromady s borůvkami a listím ;-)

tejaja tejaja

4. 3. 2009 19:15

zizalko, a tie fazuľové struky je jedno, z akej fazule ? Po vylúpaní ? A robíš z toho čaj ?

spagetka spagetka

4. 3. 2009 18:32

Stejný názor na čerstvý koriandr jako žížalka - semena miluju, čerstvý ani náhodou. Na balkoně i na "svém" bylinkovém políčku u rodičů mám i několik keřů libečku, protože toho spotřebuji opravdu kvanta, navíc ho mám i doma v květináči, navíc na bylinky chodím přes celý rok - třezalka, arnika, máta, světlík ...... Takže i mně s oblibou říkají babka kořenářka nebo čarodějnice, dělám kromě čajů i masti, oleje, octy, bylinkové trsti, vína .....;-):-D Za to může babička, protože měla všude pytlíky se sušenými bylinkam a já tu vůni dětství dodnes cítím a navíc mě hodně naučila, říkala,že každá rostlinka na světě má svůj důvod, proč tu je a také, že není bolístka, aby na ní nebyla bylinka :-*;-)

zizala zizala (moderátorka)

4. 3. 2009 18:07

Jediná bylinka, která mi opravdu smrdí, je koriandr. Kolem něj jsem nemohla ani projít, bylo mi na zvracení, takže jsem ho zrušila a místo něho používám petrželku. Se semínky koriandru problém nemám, nevadí mi, ale čerstvý prostě nemůžu. Jinak pěstuju všechno možné tak jako Terezka a Vašek, od petrželky přes kostival a mateřídoušku až po meduňku, které mám 8 kopců a dělám z ní úžasný sirup. Z máty dělávám likér, estragonovým octem vyháním červotoče ze starého nábytku na chalupě, pěstujeme i heřmánek, holkám na pleť i na čaj, když mají "své dny". Moje okolí mi žertem říká bába bylinkářka, protože mám bylinek 2 opravdu velké záhony a ještě sbíráme spoustu divoce rostoucích. Výborný je fermentovaný čaj ze směsi jahodníku, maliníku a ostružiníku. Cukrovkářům vřele doporučuju boroviní a sušené fazolové lusky (bez fazolek).

tejaja tejaja

4. 3. 2009 10:44

Pestujem si bylinky na balkóne, každý rok skoro na jar vysievam, semienka u nás nie sú drahé, kupujem ich tak po 12-14 Sk sáčok. Vysievam pravidelne bazalku, tymián, šalviu, estragon, pažitku mám už roky tiež aj cibuľu na vňať. Na záhrade kôpor a majoránku, petržlen ten je vysiaty tiež. Vašek má pravdu, nedá sa to s tým kúpeným porovnať. Čerstvé bylinky sú na nezaplatenie. :yes:Tak v októbri, podľa počasia, dám kvetináče do chodby, tam ešte taký mesiac vydržia, potom ich ostrihám a vysuším. :-))

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

4. 3. 2009 10:19

Mám rád koření a bylinky. Ty které nejsou mimořádně náročné pěstuji hlavně na chatě a taky v nádobách (truhlíku a pod). Nyní je NOVINKA - Kopr vonný /Mini zahrádka/.Víte kdo může mít svoje bylinky a koření, tak je to k nezaplacení.Třeba bazalka,a o marjánce vlastní se nedá mluvit , více než uznale protože ta vůně vydá 4x za tu v sáčku.Letos jsem objednával za hříšné peníze v Osivech v Velkého Mezříčí. Od tymiánu až po rozmarýn. Ale největší radost mám z pár semínek sladké trávy " STÉVII" , kterou chci zkusit vypěstovat pro kámoše cukrovkáře.Ale k něčemu se musím přiznat.Moc nesnáším oregáno=dobromysl. Nějhak mi zavání po myšině.Tak nevím, Dceři voní .:yes:

tejaja tejaja

4. 3. 2009 06:54

aja.charbulak, ja som do článku dala tých byliniek viac. Neviem, prečo článok nie je zverejnený celý :-(( Okrem uvedených byliniek som tam mala ešte pažitku, petržlen, rozmarín, saturejku, šalviu a tymián.
Takže nie je to moja chyba...:-//:-((:-//

aja.charbulak

3. 3. 2009 21:31

Na můj vkus,nějak málo druhů bylinek,které se dají využít v kuchyni.:-(:-(

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více