Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbené bedýnky s druhojakostním ovocem a zeleninou nabízí stále více potravinových řetězců.
Zdroj: Freepik

Obchodní řetězce se staví do čela zachování udržitelnosti. Osvětovými programy vybízí své zákazníky k tomu, aby se zajímali o udržitelnost, zero waste či omezili plýtvání potravinami. Stále více řetězců nabízí potraviny na hraně vyhození za nižší peníze svým zákazníkům a tento systém slev se stává čím dál oblíbenějším.

Přeborníci v plýtvání

Podle výzkumu Mendelovy univerzity v Brně, který prozkoumal odpad 900 domácností vyhodil jeden průměrný Čech loni 33 kilogramů potravin. Když k tomu připočteme odpad z obchodů, výroby nebo veřejného stravování vyhodí se v Česku průměrně asi 800 tisíc tun potravin ročně. Na jednu osobu tak ročně připadne průměrně 57 kilogramů vyhozených potravin. V EU se plýtvá mnohem více.

Podle údajů Ministerstva zemědělství ČR se v EU každoročně vyhodí 90 tun potravin, tedy 173 kg na osobu. Nejvíce potravin se vyhodí v Nizozemsku (541 kg na osobu ročně. Nejméně naopak v Rumunsku (44 kg). 

Spolupráce s potravinovými bankami

Omezení potravinového odpadu řetězcům nařizuje Zákon o potravinách a tabákových výrobcích. Podle něj jsou obchodníci povinni poskytnout potraviny s minimální trvanlivostí nebo spotřebou do určitého data neziskovým organizacím, které je přerozdělují mezi sociálně slabší obyvatele. Tato povinnost se vztahuje na obchodníky s prodejní plochou nad 400 m2

Většina prodejců se však rozhodla proti plýtvání potravin bojovat i na vlastní frontě a mají vlastní programy udržitelnosti. Za lídra na tomto poli se označuje Albert (Ahold), který je podle slov svého tiskového mluvčího Jiřího Marečka, největším přispěvatelem do potravinových bank

Kaufland se spojil s organizaci Zachraň jídlo a v iniciativě Nekrm koš, nabízí řadu inspirujících nápadů, jak zužitkovat suroviny, které by dříve třeba skončily v koši.  "Opravdu neprodejné zboží pak ve formě krmiv a hnojiv nabízíme lokálním zemědělcům, mysliveckým sdružením či zoologickým zahradám. Vhodný odpad zpracováváme ke kompostování nebo za účelem energetického využití," uvedla tisková mluvčí Kauflandu Renáta Maierl.

Bedýnky nahradily tašky

Na bedýnkách plných ovoce a zeleniny si Lidl ověřil, že lidé mají zájem s jídlem šetřit, a tak se rozhodl program rozšířit. Navíc bedýnky končí a nahradí je papírové tašky. Nově je také nenajdete za pokladnami, ale přímo na prodejní ploše v blízkosti pekárny

Obsah bedýnek, nyní už tedy tašek, tvoří nepoškozené kusy s protrženou síťkou či obalem nebo ovoce a zelenina z větších balení, kde byl poškozený třeba jeden kus. S projektem vystartoval Lidl loni a jen za minulý rok se prodalo 1,6 milionu tříkilových bedýnek. Zachránilo se tak asi 4 800 tun ovoce a zeleniny

Další výrobky se slevou

Teď si s výraznou slevou budete moci také zakoupit třeba chlazené výrobky, maso a ryby. Ve speciálních slevových koutcích je najdete s cenou nižší o 70 %. „Bude se jednat o všechny chlazené výrobky napříč naším sortimentem, které jsou zdravotně nezávadné, ale blíží se datum jejich spotřeby. To stejné bude platit pro maso a ryby,“ doplňuje Tomáš Myler z Lidlu, s tím, že v dohledné době najdou lidé ve slevě i sortiment pečiva. 

V současné době si lidé mohou pořídit se slevou 70 % chleba z předešlého dne. Brzy k němu přibydou i další druhy pečiva. Budou distribuovány v sáčcích a lidé si je budou moci koupit do poledne následujícího dne. 

Zájem o udržitelnost

O bedýnky je skutečně zájem. Velmi často se stává, že na prodejnách odpoledne žádné nejsou. „Úspěchem bedýnek jsme nadšeni a moc nás těší, že se díky nim daří omezovat plýtvání potravinami. Aby byl odnos ještě praktičtější, rozhodli jsme se bedýnky nahradit papírovými taškami,“ uvedl mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler, s tím, že princip i cena (25 Kč) se nemění.

Tašky pro odnos jsou vyrobeny z vláken rostliny Silphie (mužak prorostlý), která se dříve využívala výhradně k výrobě bioplynu. Nyní se však její vlákna uplatňují i při výrobě obalů, které přicházejí do přímého styku s potravinami. 

"Vědci totiž zjistili, že vlákna Silphie nepropouští vodu nebo tuk, takže se nyní zkoumá možnost jejich využití jako alternativy k umělým hmotám," vysvětlila pro Toprecepty.cz Iveta Barabášová z PR oddělení Lidlu. 

Zkušenost redaktorky Ivy: Bedýnky jsou skvělé. Pokud na ni narazím, ráda si jednu vezmu. Ovoce a zeleninu hodně využíváme k přípravě smoothies. Bohužel v naší prodejně nejsou k dispozici tak často.

Vzor pro ostatní

Po vzoru Lidlu už začínají i ostatní řetězce nabízet neprodejné potraviny k odkupu lidem se slevou. Penny od července nabízí dvoukilové bedýnky plné ovoce a zeleniny za cenu 19,90 Kč. Zatím je najdete asi v 50 obchodech v republice, ale chystá se rozšíření. 

I Albert má od loňského roku v některých prodejnách bedýnky. Jsou tříkilové a jsou k dispozici u pokladen. Jde však ještě dál. Z přezrálých banánů pečou banánový chlebíček. "Potraviny, u kterých se blíží datum spotřeby nabízíme ve speciálních koutcích s 30% slevou a ke konci otevírací doby zlevňujeme o 50 % i nebalené pečivo," uvedl pro Toprecepty.cz mluvčí Albertu Jiří Mareček, s tím, že tento projekt je úspěšný a letos se rozšíří i do dalších prodejen.

Také Rohlík má v nabídce tašku druhojakostního ovoce a zeleniny. Objednat si ji můžete k nákupu. Zaplatíte za ní 50 korun. 

Zkušenost šéfredaktorky Šárky: V profilu jsem si zaškrtla, že chci, aby mi na mail přišlo upozornění, že je taška k dispozici. Párkrát se stalo, ž upozornění přišlo, ale i když jsem na to klikla hned, někdy v řádu sekund, taška už k dispozici nebyla. Asi je o toto zboží velký zájem. 

Recirkulační lahve

Lidl je průkopníkem v aplikaci principů udržitelnosti do své nabídky. Kromě bedýnek, se kterými přišel v loňském roce první, také letos spolu s Kauflandem spustil program zálohování PET lahví a plechovek. Zatím si jej můžete vyzkoušet na třech prodejnách v republice. Testuje se na prodejnách v Praze ve Lhotecké, v Plzni ve Folmavské a v Brně v Trnkově ulici.

 

Zdroje: 

Webové stránky jednotlivých řetězců

www.eagri.cz

www.zachranjidlo.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie