Objevte svět zavařování i vy! Želírovací cukr, Gelfix nebo Želírovací cukr se stévií. Který si vybrat?
1. 7. 2024 Tipy a triky
Výroba domácích džemů, marmelád, želé i sirupů je velmi jednoduchá, ale musíte znát pár fíglů a vybrat si ten správný prostředek, abyste je udělali přesně tak, jak chcete, a obsahovaly tolik cukru, kolik si budete přát.
Nejjednodušší a nejkratší cesta k vysněnému džemu je ovoce zpracovat pomocí moderních želírovacích přípravků, které najdete pod značkou Dr. Oetker. Můžete si vybrat buď Želírovací cukr nebo želírující přípravek Gelfix.
Želírovací cukr je už kompletně připravená směs na přípravu džemů, marmelád a želé, ke které přidáte pouze uvedené množství ovoce, smícháte a uvaříte. Odvážíte tedy jen množství ovoce a o nic jiného se starat nemusíte. Podle toho, kolik chcete mít v džemu ovoce, zvolíte buď Želírovací cukr Extra 2:1 Dr. Oetker (1 kg ovoce na 1 balení želírovacího cukru, výsledný poměr ovoce je asi 66 %) nebo Želírovací cukr Super 3:1 Dr. Oetker (1,5 kg ovoce na 1 balení želírovacího cukru, výsledný poměr ovoce je pak cca 75 %, tento džem bude tudíž obsahovat méně cukru). Pokud chcete mít džem se sníženým obsahem kalorií připravte ho pomocí speciálního Želírovacího cukru se stévií Dr. Oetker.
Ke Gelfixu se kromě ovoce přidává také uvedené množství cukru. Podle toho, kolik cukru chcete, aby džem obsahoval, si vyberete poměr:
- Gelfix Klasik 1:1 Dr. Oetker - džem bude obsahovat 50 % ovoce,
- Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker - džem bude obsahovat 66 % ovoce,
- Gelfix Super 3:1 Dr. Oekter - džem bude obsahovat 73 % ovoce.
Na výsledný džem nemá vliv, jestli použijete želírovací cukr nebo želírovací přípravek. S želírovacím cukrem bude ale jeho příprava jednodušší a rychlejší. Pokud zvolíte Gelfix, můžete si vybrat, jaký druh cukru použijete – bílý řepný, hnědý řepný, ale i třtinový nebo kokosový.
4 důvody, proč připravovat domácí džemy pomocí moderních želírovacích přípravků
- Ovoce se s nimi vaří jen 5 až 6 minut, proto nedochází k velké ztrátě vitamínů.
- Rychlost a jednoduchost přípravy.
- Marmelády a džemy při správném použití želírovacích přípravků a uchování v dobře uzavřených sklenicích neplesniví a vynikající chuť si zachovají nejméně do další sezóny.
- Můžete si zvolit nejen druh ovoce, ze kterého budete vyrábět džemy, marmelády nebo želé, ale i kolik cukru budou obsahovat. Nic složitě nepočítáte, jen jednoduše vyberete přípravek 1:1, 2:1 nebo 3:1.
Meruňkový džem s mátou
Vystačí na: 6 sklenic à 250 ml
Doba přípravy: asi 20 minut
Přísady:
- 1000 g vypeckovaných meruněk
- 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr. Oetker
- 1000 g cukru
- 6 lístků čerstvé máty
- 1 balíček Kyseliny citrónové Dr. Oetker
Příprava:
- Omyté a vypeckované meruňky nakrájíme na velmi malé kousky, případně rozemeleme nebo rozmixujeme ponorným mixérem a vložíme do většího hrnce.
- Přidáme obsah balíčku Gelfix Klasik rozmíchaný se 2 lžícemi cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme zbytek cukru a lístky máty a za stálého míchání opět přivedeme k varu. Povaříme 5 minut a odstavíme. Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme do něj 2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker.
- Odebereme případnou pěnu a vyjmeme lístky máty. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
TIPY: Pro výraznější mátovou chuť džemu můžeme lístky máty v džemu ponechat. Pokud se do džemů přidávají bylinky nebo třeba ořechy, měl by se spotřebovat do 6 měsíců.
Další recepty pro inspiraci:
Originální marmeládu z mandarinek s rumem připravíte rychle a jednoduše s Gelfixem 2:1 Extra Dr. Oetker.
Jablečné želé s kousky hrušek bude ideální jako snídaňová specialita pro klidná rána.
A tento malinový džem s čokoládou je snem každého mlsouna.
Nebojte se zapojit vlastní fantazií a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé. Inspirovat se můžete některým z originálních receptů, které najdete na stránkách www.oetker.cz. Všechny jsou několikrát vyzkoušené ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny s touto značkou a dodržíte předepsaný postup, máte záruku, že se vám dílo vždycky povede.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Škvarky z bedel připravíte za chvilku: Milovníci hub ocení aroma i chuť, nadšení budou i příznivci originálu ze sádla
Hlíva je po žampionech druhá nejoblíbenější pěstovaná houba. Přinášíme šikovné nápady na její kuchyňské zpracování
Halušky se zelím: Základem je výběr správných brambor i mouky a jejich poměr, dušené zelí dodá nový rozměr chuti
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Farmář vysvětlil, jak správně skladovat dýně: Důležité je sucho, volte raději vnitřní prostory, pak vydrží klidně až do jara, říká
Pivní vrabci: Obměna klasiky překvapí výraznou šťavnatostí. Měkké masíčko chutná s tradičním knedlíkem a zelím